StoryEditor
SplitKrižine sele

Donosimo plan splitskog KBC-a za borbu protiv koronavirusa: Gasi se hladni pogon, dio osoblja ide kući kako bi se izbjegao zagrebački scenarij

16. ožujka 2020. - 11:30
Nikola Vilic/Cropix

Kako smo već ekskluzivno javili, bolnica Križine seli na Firule, odnosno, za početak, dio kapaciteta bolnice Križine seli na Firule. Kako neslužbeno doznajemo "za prvu ruku" na Firule seli Interni prijam sa Križina, kao i Odjel fizikalne terapije, na kojemu će se urediti kapaciteti za prihvat onih koji imaju respiratorne probleme, uzrokovane koronavirusom.

Kako doznajemo od našeg izvora, ukoliko dođe do epidemije zarazom koronavirusa i u Splitu, cijele Križine će preseliti na Firule i bolnica na Križinama će postati "Korona bolnica".

Naravno, na Firulama postoje i odjeli na kojima se liječe teško oboljeli pacijenti, prvenstveno mislimo na one kojima je potrebna dijaliza. Što će biti s njima i hoće li će i oni seliti?

- Njihov Klinički odjel za nefrologiju sa hemodijalizom se može hermetički zatvoriti, tako da apsolutno nemaju nikakve kontakte sa vanjskim svijetom. Na ulazu u odjel bi stajali čuvari koji bi kontrolirali tko ulazi. Na Križinama su i hematološki bolesnici koji borave na Kliničkom odjelu za hematologiju i koji trebaju potpunu izolaciju. Na svu sreću, sada nemamo teže hematološke bolesnike. Ukoliko bude potrebno lakše hematološke bolesnike ćemo otpustiti kući, a teže ćemo ili "prebaciti" na Firule, a postoji mogućnost i njihovog prijevoza u Zagreb, kazuje nam naš izvor koji je želio ostati anoniman.

U kompletnom splitskom KBC-u gasi se hladni pogon.

- Radit ćemo samo hitne slučajeve i one pacijente kojima o bolnici, zbog njihovog teškog zdravstvenog stanja ovisi život. Stoga se mole svi oni kojima nije prijeka potreba da izbjegavaju dolazak u bolnicu. Kako ćemo ugasiti hladni pogon, dio ljudi koji radi u bolnici, poslat ćemo kućama i tamo će morati boraviti u pripravnosti, kako bi izbjegli ono što se dogodilo u Zagrebu, gdje je liječnik bio pozitivan na koronavirus, pa je cijeli odjel trebalo poslati kući. Ovako ćemo kod kuća imati "rezervnu ekipu" koja će "prvu momčad" mijenjati za nekoliko dana. Na taj način, neće svi djelatnici bolnice biti izloženi mogućoj zarazi, kazuje naš sugovorik.

Splitska bolnica uvođenjem ovih mjera želi smanjiti obrtaj neakutnih pacijenata i pripremiti se što bolje za moguću epidemiju.

U Splitu očito na hladno pušu, dok koronavirus još nije došao do grada podno Marjana.

Kako neslužbeno doznajemo, rad u bolnici će biti organiziran u grupama po odjelima. S tim, da se kolege iz dviju grupa neće smjeti međusobno družiti u vrijeme slobodnog vremena kako se eventualno ne bi između sebe zarazili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 16:17