StoryEditorOCM
Splitsplit

Dom mladih nakon 35 godina dobio status prioriteta i šansu da se dovrši

Piše PSD.
14. listopada 2014. - 00:40
Već početkom iduće godine splitski Dom mladih aplicirat će na različite natječaje, što onih Ureda za udruge i Ministarstva kulture, što onih iz EU fondova, kako bi se pokušalo doći do novca za njegovo konačno uređenje, odnosno infrastrukturne zahvate i programske sadržaje.

Iako se u ovom trenutku i ne zna o kolikim je iznosima riječ jer se još izrađuje dokumentacija, dobra je vijest da je Dom mladih dobio status prioriteta, ne samo u gradu koji svih proteklih 35 godina nije našao načina kako ga dovršiti, nego i na razini države.

Zajednička prijava

Naime, zajednička prijava Grada Splita i Platforme Doma mladih (supotpisana od strane gradonačelnika Ive Baldasara i koordinatorice Platforme Antonije Kuzmanić) s konceptom korištenja Doma mladih kao društveno- kulturnog centra na pilot-programu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva pod nazivom Prostori (su)djelovanja - ocijenjena je uspješnom i svrstana u kategoriju A.

Ona znači suradnju civilnog društva s gradom na suupravljanju prostorom koji donosi koncept u kojem ni jedna strana nije dominantna, već suodlučuju i suodgovorni su za resurs koji u svojoj srži nije ni gradski ni državni, već resurs lokalne zajednice i građana. Velika je to stvar za splitsku kulturnu, posebice nezavisnu scenu koja se godinama snalazila na raznorazne načine, kampirala ispred Banovine, prosvjedovala ispred samog Doma, te konačno i djelovala u skromnim, neprimjerenim uvjetima betonskog objekta.

- Zadovoljni smo jer je projekt Doma zbilja upao na zadnji vlak. Grad je konačno sve ovo podržao, potpisao partnerski odnos, a predstavnici udruga članica Platforme aktivno su se uključili u izradu dokumentacije.
Početkom studenog moramo predati troškovnik, onda potpisujemo ugovor o razvojnoj suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, i zatim će se početi financirati dokumentacija koja je potrebna za prijavu projekta dovršenja uređenja. Smisao pilot-programa Nacionalne zaklade je da se gradovima i nezavisnoj kulturnoj sceni i sceni mladih/za mlade pomogne da se što prije počnu prijavljivati na projekte EU fondova za infrastrukturne zahvate i programski sadržaj jer se na lokalne budžete ne možemo osloniti.

Status A kategorije je zapravo znak da se buduće generacije ne moraju brinuti – dobit će dobre uvjete za djelovanje u gradu koji baš i nema puno prostora za programe nezavisne kulturne scene i scene mladih- kaže nam Antonia Kuzmanić iz Eksperimentalne izvedbene kompanije ROOM 100, inače članice Platforme Doma mladih koju čini petnaest udruga i ustanova u kulturi.

Zanimljivo je kako neke od tih udruga uopće ne koriste prostore u Domu mladih, ali su prepoznale zajedničku viziju i misiju Platforme Doma mladih koja se osnovala krajem 2012. godine kada su akteri s nezavisne scene uvidjeli da trebaju zajednički nastupiti jer se stvari bez toga neće maknuti s mjesta, što je do sada bio slučaj.

- Za razliku od Zagreba ili Rijeke, mi u Splitu imamo samo Dom kao kulturni centar za nezavisnu scenu i scenu mladih iza mlade. Zato provodimo zagovaračke aktivnosti kako bi se stvorili uvjeti i kriteriji korištenja resursa koje Dom mladih ima. Njegovo tehničko opremanje je prioritet, a sam interijer ponudit će gotovo dvadesetak prostora od glazbenog kluba, preko prostora za izvedbene umjetnosti, probe, veliki i mali amfiteatar, galerije, media lab, info kutak, knjižnicu... Riječ je o oko 10 tisuća kvadrata prostora – kaže Antonia.

Udružena civilna scena

Projekt revitalizacije Doma mladih izradili su splitski arhitekti Miranda Veljačić i Dinko Peračić, za što su dobili 2. nagradu na Salonu arhitekture 2009. godine. Odgovor na pitanje kada će uređenje Doma mladih biti konačno završeno nismo dobili.

– Sve ovisi o prioritetima raznih ministarstava, fondova Europske unije u programiranju natječaja, političkoj volji samoga Grada Splita, jačini nezavisne scene i civilnog društva... No, činjenica je da volje ima, ne samo usmeno, nego i na papiru, i da se organizacije okupljene u Platformi Doma mladih u Splitu konačno uvažilo i prihvatilo za partnere - kazala je naša sugovornica.

merien ilić

Baković ostao dužan informacije

Iako nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije od Igora Bakovića, savjetnika splitskoga gradonačelnika za kulturu, na proteklim izlaganjima o Domu mladih kazao je kako je vrijednost njegove obnove procijenjena na 100 do 150 milijuna kuna.

- Jasno je da ni Grad ni Ministarstvo kulture nemaju taj novac, te je financiranje moguće jedino iz različitih izvora – rekao je Baković, od kojeg nismo uspjeli saznati koliko je novca do sada utrošeno u Dom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 05:35