StoryEditor
SplitBOGATSTVO RAZLIČITOSTI

‘Dom je tamo gdje je pjesma‘ ustvrdili su naši predstavnici nacionalnih manjina, pa nam kroz stihove pokazali što je kultura mira, zajedništva i života

Piše Milena Budimir
16. svibnja 2022. - 22:05

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zajedničkog života u miru Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Splita organizirala je desetu po redu manifestaciju iznimnoga imena: "Dom je tamo gdje je pjesma".

A ugostio ih je, kako je i red, Hrvatski Dom.

image
Joško Šupić/Cropix

Bio je to pravi susret kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina, prilika da nam predstave dugogodišnji rad svojih kulturnih udruga. Pokazali su nam veliko bogatstvo kulturnih izričaja, kao i različitost tradicija, glazbom su svome Splitu zaželjeli sretne dane.

image
Joško Šupić/Cropix

- Mi ovim događajem promoviramo kulturu života, mira i zajedništva. Međunarodni dan zajedničkog života u miru ima za cilj obilježavanje trenutka za cijelu međunarodnu zajednicu mobilizirati i prenijeti sve napore na promicanju mira, solidarnosti i tolerancije - poručili su iz Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Splita.

image
Joško Šupić/Cropix

Naglasili su kako nam je zajedništvo, dobrobit i isticanje bogatstva različitosti prijeko potrebno.

- Europska unija je povijesni primjer miroljubive suradnje pa imamo čvrste temelje zajedničke suradnje i u sadašnjem ratu na teritoriju Europe, rata u Ukrajini kojeg trebamo zaustaviti! Prosperitet ljudske civilizacije je moguć samo u miru - naglasili su.

image
Joško Šupić/Cropix

Zato je posebno toplo dočekana Udruga za ukrajinsku kulturu u Dalmaciji "Cvit" kojima su se pridružila djeca i odrasli izbjegli u Lijepu našu. Ukrajinke i Ukrajinci i njihova djeca bili su prvi izvođači. Koncept manifestacije omogućava da se sve udruge i vijeća nacionalnih manjina predstave svojim radom i prije same centralne svečanosti, pa su im se u foajeu pridružili i mješovita klapa "Šuferini" i dječji zbor "Maestral" Osnovne škole Visoka. Izvedena je i monodrama "Mira babina" u izvedbi Mirjane Erceg, članice dramske skupine Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" iz Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 03:15