StoryEditorOCM
Splitidu pred suca

Dolijale ‘gluhonijeme‘ prevarantice: policija potvrdila uhićenje više osoba koje su operirale na području Dalmacije

Piše Božidar Lončar
2. rujna 2023. - 19:50
Čitatelji su nam dostavili fotografije prevarantica koje haraju po splitskim trgovinamaPrivatne Snimke/Slobodna Dalmacija

"Gluhonijeme" prevarantice o kojima su nam se građanke i građani javljali ovaj tjedan te komentarima na društvenim mrežama upozoravali na pokušaje iznude 20 eura "donacija" i potpisa diljem Splita, ali i u Trogiru, Šibeniku i Biogradu na Moru konačno su uhvaćene. 

Kako nam je odgovoreno iz splitske policije, temeljem dojava tijekom kolovoza 2023. u trgovačkim centrima na području Splita zatečeno je pet osoba koje su prikupljale novac prikazujući svoje teško imovinsko i fizičko stanje:

- Zatečeno je ukupno pet osoba, od kojih četiri strane državljanke u dobi 21, 23, 24 i 25 godina i jedna hrvatska državljanka u dobio od 47 godina. 

Nakon istraživanja dovedene su pred suca zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Optužene su za skitnju ili prosjačenje za što je predviđena ili novčana kazna u iznosu od 20 do 100 eura ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana.

image

Čitatelji su nam dostavili fotografije prevarantica koje haraju po splitskim trgovinama

Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija

"Operirali" diljem obale, kazne premale

Pravu "lavinu" komentara izazvao je članak objavljen ovog tjedna o mladim djevojkama u svojim 20-tim godinama koje su prikupljale donacije i skupljale potpise za Centar za gluhonijeme osobe predstavljajući se kao gluhonijeme članice Udruge gluhonijemih osoba. Iz Udruge gluhih i nagluhih osoba odmah su odbacili ikakvu vezu s osobama i uputili nas na upozorenje od svibnja kada im se dogodila ista situacija. Poslali su nam fotografije osoba iz trgovačkog centra u Splitu stare par mjeseci kao i fotografije iz centra grada napravljene prije nekoliko godina. Osobe su viđene u "Malla", a dan nakon u "Kauflanda" u Splitu. Nakon objave članka, osobe s istim principom "rada" viđene su u "Bauhausa", "Jokera", "Spota", ali i u Šibeniku, Biogradu na Moru, u "Kauflandu" u Trogiru i u "Eurospinu" gdje ih je djelatnica potjerala i fotografirala. Upravo smo događaj iz Eurospina prenijeli u još jednom članku. 

- Vidio sam mušku i žensku ekipu. Jednom su bila tri muškarca u Audiju, mislim sive boje. Drugi put sam vidio žensku ekipu koja je prikupljala potpise i novce. Tu žensku ekipu sam vidio opet jer sam prepoznao jednu od djevojaka koja je samo promijenila odjeću. Čim su me vidjele, krenule su bježati. Kada sam poviknuo, ona se okrenula što je meni bila potvrda da nije gluhonijema osoba. To sam joj i doviknuo na što mi nije odgovorila. Imali smo dosta takvih situacija - rekao nam je izvor iz "Kauflanda" u Trogiru koji je želio ostati anoniman.

image

Fotografija napravljena u petak prvog rujna kod trgovine "Eurospin" na prostoru Dujmovače na staroj cesti prema Solinu. Javile su nam se dan nakon objave članka o osobama koje su se predstavljale kao članice Udruge gluhonijemih te prikupljale donacije za Centar za gluhonijeme. Udruga je negirala ikakvu povezanost te nas uputila na medijske članke i obavijesti putem društvenih mreža starih od nekoliko godina do nekoliko mjeseci. Riječ je o prevari koja je potaknula i ovu zaposlenicu da se odluči na hrabar čin.

Privatna fotografija

Privatna fotografija/Slobodna Dalmacija

Ekipe su voljele "operirati" na mjestima gdje nema zaštitara koji bi ih otjerao očito ne mareći za nadzorne kamere. U Eurospina je hrabra djelatnica uzela stvar u svoje ruke i s medijima podijelila priču. Službenim putem je "Kaufland" odgovorio kako nije dobio nikakve prijave ili žalbe posjetitelja, ali neslužbeno smo došli do drugačijih odgovora. Uz to, odgovorili su nam kako besplatan prostor za štand nisu dogovorili s ikakvom Udrugom gluhih i nagluhih osoba. Ovakav je princip prevara zabilježen od Zagreba, Varaždina, Slavonskog Broda, Pule do Rijeke i to od 2017. do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:56