StoryEditor
Splitpokazivanje mišića

Dolaskom 'USS Abrahama Lincolna' u Split, Hrvatska se uvlači u napetu situaciju između SAD-a i Rusije

Piše Pišu T. Mamić, A. Milovan
3. svibnja 2019. - 09:26
USS Abraham Lincoln

Svi oni koji od 8. do 11. svibnja budu gledali prema splitskom akvatoriju, imat će pogled vrijedan 4,8 milijardi dolara.
Naime, upravo toliko stajao je "USS Abraham Lincoln", 72. po redu američki nosač aviona, a čija će se posada baš u ovom razdoblju odmarati u Splitu, gdje će obaviti i logističku popunu.

Američki nuklearni brod uplovljava u splitsku luku, s njim u grad stiže i 5000 mornara; Prisjetili smo se smo se i prijašnjih uplovljavanja nosača aviona podno Marjana, prvi put je to bilo 1976.

Ulazak u hrvatske vode toga američkog nosača aviona, izgrađenog 1988., dugog 322 metra i teškog 105 tisuća tona, koji može primiti 5600 članova posade, odobrila je jučer Vlada, koja je dala suglasnost za njegovo uplovljavanje.

Odobrenje za dolazak američkog vojnog broda zatražilo je američko veleposlanstvo od Ministarstva vanjskih poslova, a iz Banskih dvora poručili su kako je zeleno svjetlo dano u skladu s odredbama Pomorskog zakonika.

Ulaskom "USS Abrahama Lincolna" u Split, i Hrvatska će se na neki način uvući u trenutačno napetu situaciju između SAD-a i Rusije.

Podsjetimo, "USS Abraham Lincoln", koji može primiti 90 zrakoplova, zajedno s nosačem "USS John C. Stennis", u Sredozemno je more poslan krajem prošlog tjedna, nakon što su Amerikanci odlučili pokazati Rusima kako "izgleda 200 tisuća tona međunarodne diplomacije", kako je nosače opisao američki veleposlanik u Rusiji Jon Huntsman Jr. Slanjem brodova, smatraju neki proamerički analitičari, SAD želi Rusima poslati poruku kako se iskrena normalizacija odnosa ne može graditi ruskom upletenošću u Siriji, Libiji i Ukrajini.

S druge strane, neki proruski analitičari navode kako SAD ovim brodovima želi pokazati mišiće na Bliskom istoku – kao podrška Izraelu, a prijetnja Iranu.

Što se, pak, tiče hrvatske situacije, analitičari jasno navode kako traženjem dozvole za uplovljavanje u hrvatske vode SAD jasno pokazuje kako u Hrvatskoj vidi partnera, dok je odobravanjem takve dozvole Vlada jasno pokazala kako stoji uz akcije SAD-a.

Ovo je inače treći američki nosač koji će se, otkako je Hrvatska samostalna, usidriti u Splitu. U prosincu 2015. u brački je kanal uplovio "USS Harry S. Truman", nosač veličine tri nogometna igrališta, čija je nosivost 85 zrakoplova i 20 helikoptera.

Kao i "Abraham Lincoln", i "Truman" je nuklearni vojni brod iz klase Nimitz, koja je dala neke od najvećih nosača aviona na svijetu.

Nosač "USS Enterprise" Split je posjetio 2006. godine, a tom je prigodom umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu uručena američka Medalja časti. Herceg je potomak Petra Hercega Tomicha, američkog mornara koji je poginuo na američkom bojnom brodu "USS Utah" pri japanskom napadu na Pearl Harbor.

Split su američki nosači posjećivali i u bivšoj Jugoslaviji: u travnju 1976. "USS Saratoga", a u svibnju 1979. "USS America".

Brojke

4,726
milijardi dolara stajao je 'USS Abraham Lincoln'

1988.
godine je izgrađen

105.000
tona ima 'USS Abraham Lincoln'

332
metra je dug ovaj američki nosač aviona

76
metara je širok 'USS Abraham Lincoln'

90
aviona može primiti nosač

2
nuklearna reaktora pokreću ovaj ratni brod

5617
članova posade može primiti 'USS Abraham Lincoln'

 

#RUSIJA#SAD#SPLIT#NOSAč AVIONA#USS ABRAHAM LINCOLN

Izdvojeno