StoryEditor
Split10 godina bez godišnjeg

Doktorica mora biti zdrava! Liječnica Vikica Krolo: ‘Ne možemo na bolovanje, kolege moraju raditi i s onkološkim dijagnozama! A znate li tko nas mijenja kad nekako uspijemo naći zamjenu?‘

Piše Mirela Goreta
23. lipnja 2022. - 09:47

Slučaj splitske liječnice Josipe Cvitanić Čulić iz ambulante Mertojak, koja je na jedvite jade (i to nakon što joj je kći imala kampanju preko Facebooka) uspjela naći zamjenu u ordinaciji obiteljske medicine kako bi otišla na godišnji odmor, nije nikakva osobita rijetkost u krugu liječnika njezina profila. Dapače, privatnici, poput liječnice Cvitanić Čulić, u ordinacijama obiteljske medicine odavno muku muče s istim problemom.

Njezin je, pak, sada nešto jače odjeknuo u javnosti zbog Facebook objave kćeri joj Ane, koja je, kako bi pomogla majci u odlasku na godišnji odmor, putem društvenih mreža odaslala poruku sljedećeg sadržaja: "Dragi ljudi, zna li netko od vas liječnika koji bi bio slobodan u rujnu i listopadu odraditi zamjenu za godišnji odmor u ordinaciji obiteljske medicine moje mame Josipe Cvitanić Čulić u ambulanti Mertojak (Split). Ona je stara, već u šezdesetima, i stvarno vidim da joj je potreban godišnji da se odmori i dođe malo sebi te da nakon odmora nastavi kao i dosad biti dobar liječnik svojim pacijentima."

Da je pronalaženje zamjene radi odlaska na godišnji odmor prava muka doktorima obiteljske medicine koji rade u privatnoj praksi (i ne samo njima), svjedoči i splitska liječnica dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, koja nam je kazala kako je već godinama usred ljeta ni ne traži.

– Odustala sam od toga najmanje posljednjih deset godina. Možda nisam najbolji primjer, ali odavno sam digla ruke od odlaska na godišnji odmor od tri ili četiri tjedna. Nema šanse, makar bih, kao i svi, imala pravo na nekakav razuman godišnji – kaže dr. Krolo.

Spajanje s blagdanima

Nekadašnja predsjednica Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) pribjegla je kratkoročnim rješenjima.

– Koristim to pravo po dva do tri dana, spojim te dane godišnjeg s nekim vikendom i, normalno, pronađem sebi zamjenu i platim je. Mi koji smo u privatnim ordinacijama moramo se sami pobrinuti za zamjene kako nas liječnika, tako i medicinskih sestara. Isti problem je i s mojom medicinskom sestrom. Kažem joj: "Možeš ti ići kad god hoćeš na godišnji, samo za sebe nađi zamjenu." I kad ona, jadna, nađe zamjenu, tada i ode na godišnji – kaže dr. Krolo, dodajući kako ju je njezina medicinska sestra za ovo ljeto uspjela pronaći, pa će moći u komadu iskoristiti tri tjedna godišnjeg odmora. Ona, pak, sama na takvo što ne može ni pomisliti.

image


 

Jakov Prkić/Cropix

– Ja ću kako uspijem... Ipak je to moja ordinacija i moram voditi računa, ne mogu otići i da nema nikoga. Netko mora biti tu za pacijente... Najčešće svoj godišnji tako, po sitno, koristim za neka putovanja ili kongrese, ali to spajam s vikendima i na taj način se, recimo, odmaram. No što je pravi godišnji odmor, već godinama ne znam – govori dr. Krolo. Ista je situacija, veli, i u drugim ordinacijama obiteljske medicine jer, što je već odavno svima jasno, nema slobodnih liječnika, ali ni medicinskih sestara, pa svi pribjegavaju istoj metodi rješavanja problema.

– Koristimo se mladim doktorima, koji su završili fakultete, a još nisu dobili specijalizacije. Ali i to ako ih uhvatimo. I kad oni krenu na specijalizacije, nestaju s tog tržišta rada za zamjene. I onda dolaze još veći problemi... A sigurno će ih biti sve više i više – uvjerena je zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Jedan na dvije ambulante

Njezina se potraga za zamjenom u pravilu odvija na način da pošalje poruke jednoj, drugoj, trećoj... mladoj kolegici ili kolegi, od kojih redom dobiva iste odgovore: "Joj, ja sam vam već zauzet(a)" ili "Prodan(a) sam već".

– Njih je premalo, a nas više. I onda se zamjene spajaju i kombiniraju – poslijepodne dođe jedna kolegica, a sutradan netko drugi. Vjerujem da domovi zdravlja imaju isti problem kao i privatnici, a tu su ravnatelji zaduženi za plan i program. Oni svima moraju dati godišnji odmor i naći zamjene, pa najčešće jedan liječnik radi za dvije ambulante. I kad se naradi za dvoje, nekad i za troje, onda i on ode na godišnji odmor da se odmori – objašnjava dr. Krolo. Ista je priča, veli, i s bolovanjima jer i njezine kolegice i kolege obolijevaju kao i ostali ljudi.

– Ali ne daj ti Bože biti bolestan... Nekad se dogodi da nekoliko dana nema nikoga ako se netko iznenada razbolio, jer je nemoguće ad hoc naći zamjenu, pa sestre rade same ili uskaču kolege sa strane. Ali sve je to na kratke staze... Naši liječnici znaju imati onkološke dijagnoze, i oni se, nažalost, razbolijevaju i uistinu im je teško naći nekoga tko će ih mijenjati dok se i sami liječe i dok su na bolovanju. A i kad nađu zamjenu, onda ostaju bez prihoda jer svojim novcem moraju platiti kolegu. Nema dovoljno liječnika, uistinu je teško – sliježe ramenima splitska liječnica, otvoreno priznajući kako svima, kad je pitaju kako bi riješila ovaj problem, kaže: "Nemam pojma."

– Stvarno ne znam. Samo molim Boga za svoje zdravlje. Spojit ću poneki vikendić i da nekako izdržim do mirovine. Do 65. ili 68.?! Zasad je 65; 68 je, koliko sam vidjela, u prijedlogu novog Zakona o radu, i to kao opcija. Nije obavezno... Vidjet ćemo, tko izdrži, tko može... – nasmijala se dr. Krolo.

Upozorenje iz komora liječnika i sestara

 

Broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u sljedećih pet godina past će za 24 posto, čime rad u toj djelatnosti postaje nemoguć, a broj medicinskih sestara zbog odlaska u mirovinu i nedostatka novog kadra za dodatnih 25 posto, upozorili su iz komora liječnika i medicinskih sestara.

Petogodišnje projekcije u redovima medicinske struke, s druge strane, pokazuju kako će se broj bolničkih liječnika povećati za 23 posto, s obzirom na one koji će u tom razdoblju otići u mirovinu i broj liječnika koji ulazi u sustav. Osobito je kritično u obiteljskoj medicini jer je procjena kako će u toj djelatnosti broj liječnika u sljedećih pet godina pasti za 27 posto.

"U obiteljskoj medicini je u ovom trenutku 2213 doktora, nedostaje ih 150, a njih 733 je starije od 60 godina, pa će situacija, ne učini li se nešto, za pet godina biti neizdrživa", rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić na nedavnoj konferenciji MEDMED 2022. u Grožnjanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 10:17