StoryEditor
SplitNOVA RIVA

Dok se s jedne strane Istočne obale vodi bitka s ilegalcima, na drugoj strani potpuno druga priča - tamo niče nova šetnica, brojimo sitno do kraja radova. Evo kako sve to izgleda

Piše Tanja Gattin
2. prosinca 2021. - 17:32

Dok se u režiji Grada Splita uređuje pločnik na Istočnoj obali i tamo se uklanjaju ilegalni štandovi, s druge strane ceste prema moru Lučka uprava Split uskoro završava projekt vrijedan 42 milijuna kuna.

Naime, do kraja godine Splićani dobivaju novu šetnicu na Istočnoj obali. Do tada bi trebali biti završeni radovi koje je u veljači ove godine svečano otvorio premijer Andrej Plenković.

– Malo nam vrijeme ne ide naruku, pa i to malo usporava, ali dogovoreno je da će radovi biti završeni do Nove godine. S ponosom mogu istaknuti da će ovako velik i značajan projekt, koji se radi 150 godina nakon izgradnje obale za vrijeme Austro-Ugarske, biti gotov u nepunih 10 mjeseci – rekao nam je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

image
Vojko Bašić/Cropix

Od uloženih 42 milijuna kuna, 85 posto tog iznosa su nepovratna sredstva iz europskog Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a preostalih 15 posto osigurano je iz državnog proračuna.

– Zahvaljujem Vladi i resornome ministarstvu što su nam omogućili da ovaj projekt, koji je značajan za građane Splita i za otočane, Lučka upravu, Grad Split i Županiju, ne košta niti jednu kunu – kazao nam je Mihanović i dodao da je uspješno pripremanje projekata s ljudima koji znaju povlačiti europska sredstva smjer u kojem bi se Split trebao razvijati.

image
Nikola Vilić/Cropix

– Dužina nove Rive je 260 metara, a širina je devet metara. Prvi dio šetnice, od pothodnika do Gata sv. Duje, u fazi je komunalnog opremanja – postavljaju se klupe, rasvjeta..., dok se dio šetnice od Gata sv. Duje prema bivšoj zgradi "Dalmacijavina" još oblaže kamenom.

Posebno me veseli to što je projektant "Obala" d.o.o. mislio i na osobe s invaliditetom. Također će se dio operativne obale odvojiti od šetnice jer za to sada ima dovoljno širine – kazao je Vice Mihanović.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2022 09:20