SplitDok mačke nema, miševi kolo vode

Dok se inspektori dogovore, 'Auro Domus' vrti lovu; Iz HNB-a priznaju da su im dali dozvolu, ali s lokacijom nemaju veze; Arhitekti su zgroženi: Mislili smo da je fotomontaža!

Piše Sandi Vidulić

Mjenjačnica u Marmontovoj koja je zgrozila javnost brutalnošću "intarvencije" kojom se probilo, bez papira i odobrenja, zid kuće Pavlović na Marmontovoj počela je s radom ovih dana. Dok nadležne inspekcijske službe gledaju kako će "ispitati slučaj", tvrtka "Auro Domus" već obrće novac.

Pročelnik konzervatora Radoslav Bužančić obratio se medijima svojim priopćenjem u kojem je rekao da je donio rješenje o obustavi radova, te da je podnio prijave građevinskoj inspekciji i inspekciji Ministarstva kulture.

– Građevinska inspekcija zaprimila je prijave vezane uz navedenu lokaciju te je ispitni postupak u tijeku – kazali su nam iz Ministarstva graditeljstva.

Neimpresioniran ovim zabranama, "Auro Domus" je pustio u rad mjenjačnicu. U portunu kuće Pavlović su od knaufa složili pregradne zidove taman da u njih stane blagajnica. Pokušali smo provjeriti jesu li za ovakvo što potrebni minimalni tehnički uvjeti. U Uredu državne uprave, Odjelu za gospodarstvo, rekli su nam kako oni nisu nadležni, ni za davanje dozvola za mjenjačnice, ni za njihove minimalne uvjete.

Pitali smo HNB. Oni su nam rekli da su dali odobrenje "Auro Domusu" za djelatnost mjenjačnice, a da nisu nadležni gdje će se otvarati.

Rad bez potrebnih odobrenja nije stran "Auro Domusu", tako su mediji javili da su prije neki dan stavili kiosk u Supetru bez odobrenja nadležnih pa se gradonačelnica zaklela da će ga ukloniti. Prije koju godinu bio je spor u Opatiji kad su također, prema pisanju medija, postavili kiosk bez dozvola.

Dali smo si truda pa na Rivi izbrojili desetak što bankomata, što mjenjačnica raznih novčarskih kuća, toliko ih ima i u Marmontovoj! Dapače, razmjena novca je najzastupljenija ekonomija u ovoj arteriji gradske jezgre. Ima li kraja epidemiji mjenjačnica i bankomata u centru grada, jer se čak i fast foodovi, poput onog u Bosanskoj, koji su služili za turiste i domaće ljude, povlače i ustupaju mjesto mjenjačnicama?

Predsjednik Društva arhitekata Split Dragan Žuvela kaže kako je mislio isprva da je riječ o fotomontaži kad je vidio na stranicama Građanske inicijative Split (GIST) da je mjenjačnica probila reklamni jumbo plakat u Marmontovoj.

– Baš me zanima kako će se stvar odviti jer kod nas tradicionalno pohlepa nadjačava razum i zakone. Premda se ovdje naoko ne radi o velikoj stvari, mislim da je društveno relevantna. Dosta je važno da se situacija raščisti. Jer je velika poruka u pitanju. Nakon svih ovih legalizacija, ako pada kocka ovdje, onda nas čeka isti scenarij kao do sada. Možda još gori. Jedina mi je utjeha, što sam pročitao, da je Bužančić rekao da konzervatori nisu dali potvrdu, tako da je to već neki alat – smatra Žuvela.

Kraljevi zlata: Obogatili se otkupom nakita osiromašenih građana
Vlasnici "Auro Domusa" su hrvatski "kraljevi zlata" koji su se obogatili otkupom zlata od osiromašenih građana.

Prije nekoliko godina je pisalo da dnevno prerade pola milijuna kuna zlata koje se izvozi u Italiju i Austriju.

Ovo nije instalacija: Digneš pare i popiješ kavu
U zadnje vrijeme javljaju se hibridi: ispred Prime-grad osvanula je "kućica" gdje uz bankomat možete naručiti kavu.

Možda do idućeg ljeta bankomati osvanu i po onim glomaznim crnim kantama za otpatke?

 

#MARMONTOVA#MJENJAčNICA#AURO DOMUS