StoryEditorOCM
SplitPoskupio prijevoz

Dok nije bilo nastave, država i Županija nisu subvencionirale mjesečne pokaze

27. svibnja 2020. - 22:24

Premda je do početka lipnja ostalo još nekoliko dana, od ponedjeljka na šalterima “Prometa” možete kupiti markicu za pokaznu kartu za taj mjesec.

Markica je najavljena kao “akcijska”, vrijedi za sve četiri zone u kojima “Promet prometuje”, naravno, samo ako ste učenik ili student. Za 100 kuna možete se voziti cijeli mjesec. I onih par dana, što spomenusmo na početku.

– Mojem djetetu, koje ide u srednju školu u Kaštelima, uskoro počinje praksa, pa će morati putovati autobusom, kao i prije korone. Do sada smo markice plaćali 57 kuna, a sada nam je “akcijska cijena” 100 kuna. Dva tjedna putovanja u dva smjera iznosi 84 kune ako je karta kupljena u vozilu, a na kiosku je 66 kuna, to je velika razlika. Apsurdno. Svi znamo da je “Promet” u gubicima, posebno nakon prestanka redovnog prijevoza, ali da zarađuje na učenicima, previše je. Više bi zaradili da penzionerima naplaćuju karte, pa se ne bi toliko vozili, i to u vrijeme kad učenici trebaju ići u školu – pobunila se jedna splitska majka.

Kontaktirali smo u vezi s ovim pitanjem Miroslava Delića, direktora “Prometa”, koji nam je vrlo jednostavno objasnio cijene.

– Cijene markica za pokazne karte za učenike i studente sufinancira Ministarstvo obrazovanja i jednim dijelom Županija. U ovom vremenu pandemije nastave nije bilo, pa nije bilo ni subvencije. Škole nema, to i jest problem, zato smo mi pokrenuli ove akcijske karte. Odmah u ožujku dobili smo upute od Ministarstva da ne prodajemo markice. One ostaju na snazi dokle god ne započne normalna nastava – rekao nam je Delić i dodao kako je javni prijevoznik odlučio olakšati školarcima i studentima.
– Mogu se voziti u svim zonama za samo 100 kuna. To smo uveli i lani u srpnju i kolovozu, pa smo prodali gotovo 8000 takvih karata. To je mladima super! – zaključuje prvi čovjek javnog prijevoznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 18:00