StoryEditor
SplitTRAŽI SE MEŠTAR

Ovako biste, ako planirate graditi ili renovirati stan, mogli financijski proći; Imamo cijene radova, nemojte da vas prevare!

Piše Tihana Marović
14. veljače 2020. - 08:19
Za angažman vrhunskog meštra treba se oboružati strpljenjem Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Građevinski sektor već je neko vrijeme u ozbiljnoj krizi, evidentan je nerazmjer između ponude i potražnje za radnicima, pa imate li u planu bilo koju vrstu radova, sigurno već znate da je nužno oboružati se strpljenjem. Osim strpljenja, bit će vam potrebna i poprilična svota novca, ali i spremnost na kašnjenje, odgode, a svakako će vam trebati i malo sreće.

Građanima najteže pada dio s planiranjem financijske konstrukcije; naime, kako radne snage nema, cijene divljaju i, prema iskustvima koje smo prikupili s terena, poprilična je mogućnost da ćete neku od usluga dobro preplatiti.

Stoga, vjerojatno će vam dobro doći popis sadašnjih cijena na tržištu. Evo kako biste, ako trenutno gradite ili preuređujete u Splitu i okolici, mogli financijski proći.

Dnevnica zidara - 500 kuna

Dakle, cijene za postavljanje pločica kreću se od 15 do 20 eura po četvornome metru. Riječ je o cijeni bez fugamola i ljepila, plaćaju se samo ruke. I dok neki građevinari tvrde kako keramičari na makarskom području cijene dižu i na 22 eura, u Zagori, primjerice u Trilju, pločice se stavljaju i za 12 eura.

Trebate li keramičare za oblaganje bazena, budite spremni platiti oko 30 eura po četvornome metru. Zidari rade za dnevnicu od 500 kuna, s tim da svi naglašavaju da je dobrog zidara gotovo nemoguće pronaći. Fizički radnik radi za dnevnicu od 350 kuna dnevno.

Za postavljanje elektroinstalacija u stanu od 50 četvornih metara, s ugradnjom mjerila i svih pripadajućih instalacija, platit ćete oko 2000 eura. Voda je, slažu se svi, apsolutno najskuplja stavka. Spoj golih cijevi, dakle prva faza, za stan od 50 četvornih metara iznosi tisuću eura.

Cijena ukupnih radova, u što je uključeno i štemanje, iznosi oko 10 tisuća kuna. Građevinari se žale kako većinu radova svakako poskupljuje odvoz materijala, koji je potrebno ne samo platiti, nego i prethodno sortirati, što je većini dodatan problem.

image
Zidari rade za dnevnicu od 500 kuna
Neja Markičević/HANZA MEDIA

Cijena kovane ograde, jednostavnije verzije, kreće se oko 700 kuna po dužnome metru. Postavljanje kamenih pragova stoji od 80 do 100 kuna po dužnome metru. Kompletna promjena krova plaća se oko 750 kuna po četvornome metru. Veliki interes trenutno svakako vlada za fasade. Postavljanje osmice, vune, iznosi oko 250 kuna, dok je stiropor nešto jeftiniji. Cijena skele kreće se oko 30 kuna po kvadratu. Gletanje i bojenje zida na tržištu trenutno vrijedi od 35 do 40 kuna po kvadratu. Naravno da na cijene utječe i lokacija, posebno pristup za odvoz i dovoz građevinskog materijala. Radite li, recimo, u Varošu ili Getu, budite spremni platiti višu cijenu. U obzir svakako treba uzeti i tko vam radi. Puno je nekvalificiranih radnika, recimo, stolari ili zidari postaju priučeni keramičari, ovisno o potražnji.

Dojmovi se uglavnom zbrajaju tek kada su radovi gotovi, pa kada se zbroji dnevnica i zarada meštara i radnika, logično je pitati zašto, dobroj svoti unatoč, kvalitetnih radnika manjka. Jasno je da su fizički radovi teški, a izučavanje zanata podrazumijeva naporan rad, no je li moguće da se u javnosti ova zanimanja ne percipiraju kao atraktivna?

Tu činjenicu obrazložila nam je Jelena Gogić, predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

– Razlog tomu vidimo u pražnjenju bazena u kojem su do sada poslodavci pronalazili potrebne radnike, u otvorenom tržištu rada, neusklađenosti obrazovnog sustava i potreba tržišta rada, ali i u niskoj motiviranosti učenika za upis u neko od građevinskih zanimanja – tvrdi Gogić. Upućuje nas kako je u prošloj godini potražnja za svim građevinskim strukama na burzi rada rasla.

Lijepo se zaradi

– Potreba za zidarima u 2019. godini bila je veća za 22 posto u odnosu na 2018. godinu, fasadera se tražilo 25 posto više, montera 23, elektroinstalatera 43, rukovatelja građevinskim strojevima osam, izolatera čak 111 posto više nego godinu prije. S druge strane bilježimo lagani pad potreba za vodoinstalaterima za 15 posto, tesarima za 14, elektrotehničarima za šest, a bravarima za čak 57 posto – kaže predstojnica.

image
Trenutno vlada veliki interes za postavljanje fasada
Duje Klarić/HANZA MEDIA

– U 2019. i 2020. godini predviđeno je osposobljavanje za keramičare, krovopokrivače, izolatere i montere suhe gradnje. Planirano je 50 osposobljavanja u svakom zanimanju. No, za uspješnu realizaciju ovih planova treba imati obrazovne ustanove koje će se prijaviti na postupke javne nabave, kao i zainteresirane i motivirane osobe koje će uz plaćene troškove obrazovanja i putnog troška prihvatiti neko od ponuđenih obrazovanja – ponuda je na HZZ-u.

Splitske škole, pak, bilježe mali interes za ova zanimanja pa, sukladno tome, u programe građevinskih zanimanja upisuju mali broj učenika. Tako se u sklopu splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u prvi razred za keramičare i zidare upisuje najviše 10 učenika godišnje, osam za bagerista i soboslikara, a po šest za montera suhe gradnje i fasadera.

Naravno da je trenutno stanje na tržištu nestalno i da potražnja za građevinskim radnicima ne mora potrajati. No, isto je tako istina da keramičari, zidari, bageristi i fasaderi danas zarađuju znatno više od prosječne visokoobrazovane osobe, što dovodi do ozbiljnih poremećaja vrijednosti na tržištu rada. No, dobar zanat u rukama zlata vrijedi. Još ako se obzir uzme i novčano lijepo vrednovan rad, ne vidimo razloga da se obrazovni sustav ne uskladi s budućim potrebama na tržištu rada.

Pomoć za starije radnike


Na splitskoj burzi rada trenutno je 20 zapošljivih zidara, 10 armirača, 17 tesara, 23 fasadera, 16 rukovatelja građevinskim strojevima, 23 keramičara, a očekuje se kako će početkom proljeća ovaj broj biti manji.

– Među raspoloživima je jedan dio radnika starije dobne skupine, te im je za zapošljavanje potrebna dodatna pomoć Zavoda. Zapravo, raspoloživih je jako malo u odnosu na potrebe – navodi Gugić

#GRAĐEVINARSTVO#GRADNJA KUĆE#MEŠTRI#ZIDARI

Izdvojeno

09. srpanj 2020 19:37