StoryEditorOCM
Splitsplit je to

Gradski oci peru ruke, a pitanje je dana kad će netko stradati na Kašjunima! Padaju stijene, ruše se suhozidi, stabla se strmoglavljuju na plažu: ‘Toliko smo puta upozoravili...‘

Piše Tanja Giovanelli
11. siječnja 2022. - 11:33

Na Kašjunima već mjesecima padaju stijene, urušavaju se suhozidi i građevine, odronjena se stabla strmoglavljuju na plažu, ali konkretnog pomaka u sanaciji i prevenciji opasnosti na koju upozoravamo od veljače prošle godine - nema.

Naime, nakon što smo početkom 2021. godine godine pisali o odronu stijena koje su se s privatne parcele dokotrljale na plažu, činilo se kao da se netko primio posla. Stijene su uklonjene, postavljena je metalna ograda oko dijela kupališta koji je procijenjen rizičnim i stavljeni su betonski blokovi kao prepreka prometovanju većim dijelom uvale. A sve to ujedinjenim djelovanjem gradskih službi, Javne ustanove Park-šuma Marjan i građevinske inspekcije koja je pokrenula postupak prema vlasnicima sporne parcele koji žive u Njemačkoj, tražeći sanaciju.

image
Duje Klaric/Cropix

Međutim, gotovo godinu dana kasnije situacija je nepromijenjena, dok je nove oborine u zamahu iz dana u dan čine sve ozbiljnijom. Jedina je novost oboreni bor, koji se zbog obilatih kiša u prosincu srušio tik do ugostiteljskog objekta tvrtke "Dolis", koncesionara na ovom pomorskom dobru, koji je i sam opetovano skretao pažnju na narušenu sigurnost u ovom području.

- Mi smo toliko ogorčeni kako nitko nije ništa poduzeo sve ovo vrijeme, a toliko smo puta upozoravali na opasnost. I ovaj bor je, srećom, pao u noći kada nije bilo nikoga i oštetio tek našu ogradu, što je i nebitno u odnosu na moguću tragediju. Problematika tih borova je starija od susjednog klizišta gdje su se lani odronile stine, ali u oba je slučaja pitanje privatnog vlasništva to koje nadležne službe očito ne uspijevaju nadići - govori nam Gordana Alajbeg, predstavnica tvrtke "Dolis", ističući kako su vezanih ruku što se tiče sanacije, unatoč riziku i otežanim uvjetima rada, uz onemogućen pristup dostavnim vozilima, koncesiju dužni platiti po uobičajenoj cijeni.

image
Duje Klaric/Cropix

Ignoriranje naloga

Podsjetimo, riječ je o klizištu koje se dijelom nalazi na privatnoj čestici povrh spomenika poginulom pripadniku HRM-a Josipu Vraniću, a na kojoj je i derutna građevina, te dijelom na susjednim česticama različitih vlasnika, koje se protežu dublje prema unutrašnjosti uvale, iznad ugostiteljskog objekta.

Građevinska inspekcija još je u veljači prošle godine suvlasnicima prve spomenute parcele izdala rješenje po kojemu su unutar 30 dana trebali napraviti glavni izvedbeni projekt sanacije i potom krenuti s radovima. Reagirajući na naš ponovljeni interes, nedavno su izišli u kontrolu terena i utvrdili da su suvlasnici "djelomično postupili po inspekcijskom rješenju".

image
Duje Klaric/Cropix

- Obavljenim nadzorom 8. prosinca 2021. godine utvrđeno je da su suvlasnici djelomično postupili po inspekcijskom rješenju, te da nisu pribavili glavni projekt sanacije/otklanjanja oštećenja. Na zapadnoj strani predmetne lokacije na dijelu šetnice pod oštećenim građevinama postavljene su metalne ograde, kao i znakovi upozorenja na opasnost od odrona i opasne građevine - stoji u odgovoru Građevinske inspekcije, uz napomenu da nastavljaju postupanje sukladno odredbama Zakona o Državnom inspektoratu.

Pozvan da komentira eventualnu nadležnost Park-šume Marjan u rješavanju ovog pitanja iz područja njezina obuhvata, Stipe Mušura, ravnatelj ustanove, ističe da je riječ o problemu koji ne mogu riješiti sami, najavljujući uklanjanje palog stabla.

- Na predmetnoj mikrolokaciji Kašjuna nalazi se nekoliko parcela s vrlo kompliciranim stanjem vlasništva. Neki vlasnici, odnosno suvlasnici nalaze se u Australiji, Kanadi, SAD-u, u posjedovnom listu neke parcele su u povratu... Parcela s koje je pao navedeni bor nalazi se u privatnom vlasništvu više suvlasnika, stoga bi Ustanova trebala stupiti u kontakt sa svima njima te ih obavezati za sanaciju, odnosno pilenje bora. S obzirom na ranija slična iskustva kada su suvlasnici najčešće nedostupni ili pak pokojnici iza kojih nije u vlasničkom listu zabilježen novi vlasnik, najvjerojatnije ćemo u dogovoru s Gradom mi navedeni bor otpiliti jer se ipak nalazi na javnoj površini - kazuje ravnatelj Mušura.

Ko mora reagirati?

Kako navodi, privatni vlasnici parcela dužni su svoje parcele održavati na kulturi koja se nalazi u vlasničkom listu, no budući da veliki broj parcela na južnim stranama Marjana u vlasničkom listu ima navedeno vinograd, pašnjak, voćnjak ili oranica, dok je u naravi zastupljena kultura na parceli bor, postavlja se, kaže, pitanje o provođenju zakona.

- Trebaju li svi oni otpiliti borove? Postoji li zakon o poljoprivrednom zemljištu koji definira što je to poljoprivredno zemljište i kako se održava? To su neki problemi s kojima Ustanova sama ne može doći do rješenja, stoga je potrebna i pomoć Grada, ali i razumijevanje vlasnika i suvlasnika - smatra ravnatelj park-šume.

image
Duje Klaric/Cropix

I u Županiji koja upravlja pomorskim dobrom, odnosno plažom na Kašjunima, smatraju da bi Grad Split mogao preuzeti inicijativu ne bi li uvala ponovno bila sigurna za korištenje, upozoravajući i na pravni okvir koji im to omogućuje.

Odradi i naplati!

- Mi smo još 27. 1. 2021.godine uputili dopis prema nadležnim službama za donošenje Rješenja o sanaciji nadležnom tijelu, reagirajući na dopis koncesionara "Dolis", a 13. svibnja taj smo dopis i ponovili. Nažalost, sukladno važećim propisima, nadležnost Županije izvan koncesijskog područja prestaje. Smatramo da bi ispravan put bio da Građevinska inspekcija da nalog da se izvrši spomenuta sanacija preko treće osobe te izda račun za izvršeno vlasnicima zemljišta.

Isto tako postoji i druga mogućnost, a to je da isto zatraži Jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Split. Sukladno odredbama Zakona o građevinskoj inspekciji, gdje je u članku 39. uz opcije da troškove izvršenja Rješenje preko treće osobe snosi izvršenik, odnosno da se namiruju iz državnog proračuna do naplate od izvršenika; u 3. stavku predviđena je i mogućnost da se troškovi izvršenja rješenja preko treće osobe koje se provodi na traženje jedinice lokalne samouprave na čijem se području provodi izvršenje, namiruju iz proračuna te jedinice do naplate od izvršenika - navode u Županiji, pa dodaju da je stoga jasno da je Rješenje građevinske inspekcije moguće provoditi temeljem zahtjeva jedinice lokalne samouprave.

Gradski se oci, ili u ovom slučaju očusi, na spomenutu mogućnost biraju oglušiti, jer pozvani da je komentiraju peru ruke od odgovornosti, navodeći tek da "predmetna prijava nije u nadležnosti komunalnog redarstva".

- Radi se o klizištu privatne parcele koja se nalazi unutar granica Park-šume Marjan, a ispod predmetne parcele je pomorsko dobro u vlasništvu Republike Hrvatske. Tim područjem upravlja Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan, koja je uputila prijavu za klizište i odron na postupanje građevinskoj inspekciji. Građevinska inspekcija je odgovorila da je predmetno klizište u postupku rješavanja - odgovor je Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu.

Na papiru pašnjak, u naravi džungla. Klizište je na privatnoj parceli, a vlasnici svugdje po svijetu.

Ova nas je situacija podsjetila na stanje nad plažom Firule, sjetite se koliko dugo tamo već stoje znakovi upozorenja, a tlo i dalje klizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 05:54