StoryEditor
SplitPANIKA U ZATVORU

Dok je više zatvorskih čuvara u samoizolaciji, na Bilicama traje štrajk zatvorenika: Trojicu smo već testirali, nemamo uvjete za izolaciju zaraženih

Piše Katarina Marić Banje
27. ožujka 2020. - 17:50
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Čekaju se nalazi testa za pravosudnog policajca koji radi u Zatvoru u Splitu i njegove supruge, namještenice splitskog suda. Oboje žive u istom kućanstvu s njenom majkom za koju je u srijedu otkriveno kako je pozitivna na koronavirus. Supružnici su testirani u petak ujutro, a trenutno su u samoizolaciji kao i njegovi kolege iz zatvora s kojima je kontaktirao ovih dana.

Trenutno u splitskom zatvoru već nekoliko dana traje štrajk nekolicine istražnih zatvorenika koji traže bolje mjere zaštite od zaraze.

Kao i u svakom zatvoru, tako i u splitskom nedostaje prostora za socijalnu distancu, a higijena se provodi sukladno kućnom redu tj. ograničeno i bez posebnih zaštitnih sredstava.

Upitali smo pravosudnog policajca s dugogodišnjim stažem postoji li mogućnost izolacije zaraženih osoba unutar zidova zatvora.

- Mi imamo ćelije za jednu ili dvije osobe na svakom katu. U njima se može odvojiti netko za koga se sumnja da je zaražen. Primjerice, imali smo dva švercera ljudi, Talijana, od kojih je jedan jako kašljao pa je bio sumnjiv. Njih smo odvojili dva dana dok test nije pokazao da ima gripu, a ne COVID-19. Isto tako smo napravili s uhićenim poreznikom koji se žalio na simptome korone. I on je bio negativan.

Izolacija više osoba u nekoliko soba je nemoguća, kao i održavanje distance jer je kapacitet zatvora 130 osoba, a trenutno ih je unutra oko 160. Zatvorska bolnica u Zagrebu isto nema uvjete za izolaciju jedne ili dvije osoba, u njih su sve velike sobe i pretrpani su. Jedino rješenje u slučaju da se zarazi koji zatvorenik će biti poslati ih u splitsku bolnicu gdje ćemo ih onda morat čuvati - kazao nam je.

Stalni sudski vještak epidemiolog također kaže kako se u ustanovi kao što je zatvor ne mogu provesti svi potrebni protokoli za propisanu izolaciju zaraženih osoba.

- Ni u kom slučaju, potrebni su stručno obučeni ljudi, potpuna zaštitna oprema koja uključuje i odijela, ali i oprema za hitno djelovanje u slučaju pogoršanja stanja. Ne radi se tu o svrabu ili gripi već o virusu za kojeg treba educirano osoblje - kazao je naš sugovornik ne želeći da mu iznosimo identitet jer, kako je kazao, "nitko ga nije ovlastio za izjave za medije, a vremena su takva da može imati problema". 

Iz Ministarstva pravosuđa su za sada izvijestili tek o prvom mjerama koje su poduzeli.

- Obavještavamo Vas kako je službenik podvrgnut testiranju, a sve osobe s kojima je navedeni službenik kontaktirao su u samoizolaciji - kazali su nam Iz Ministarstva pravosuđa.

To se odnosi na pravosudne policajce s kojima je kontaktirao zadnjih dana u zatvoru na Bilicama. Sretna okolnost je što on osobno nije na poslovima čuvanja zatvorenicima. Radio je prošli i ovaj tjedan, uvijek u jutarnjoj smjeni jer je raspoređen na poslove dostave pošte i lijekova.

Osim kontakata s kolegama koji čuvaju zatvorenike, može se pokazati epidemiološki problematično što svakodnevno dolazi u zatvorsku ambulantu gdje donosi lijekove koje uzima iz KBC Split. Osim s medicinskim osobljem ambulante, u stalnom je kontaktu sa zatvorskom upravom i administracijom. 

#KORONAVIRUS#ZATVOR#BILICE

Izdvojeno

06. lipanj 2020 14:15