StoryEditorOCM
Splitnek se zna!

Dok je ekipa jutros ispijala kave na sunčanoj rivi, ovi momci bili su u skroz drugom điru - i svaka im čast!

30. rujna 2017. - 18:11

Tradicionalno su vandali sa Sućidra gnusnim grafitima prekrili zidove zgrade u kojoj korisnici Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" održavaju radionice. Vesele im se, vole stvarati i pustiti mašti na volju.

To je jedno od njihovih sitnih zadovoljstava, pa je teško shvatiti što se to događa u glavama vandala dok im razbijaju sjenicu u dvorištu, gromobran i kamere.

Odgovor ne zna ni ravnateljica Snježana Čotić, organizatorica akcije "Ugodno oku, ugodno srcu", u sklopu koje volonteri popravljaju štetu nastalu ovog ljeta.

– Prizemnica je u lošem stanju, a još kad nam išaraju zidove, potpuno je neprilagođena za naše korisnike kojima je ionako mnogo toga uskraćeno. Nije nam jasno zašto uništavaju, što im to znači? Nedavno smo u suradnji s Torcidom oslikali grafit misleći da će ih to spriječiti, ali i njega su išarali – razočarana je ravnateljica, svjesna da se bori s vjetrenjačama.

Da stvar bude gora, nije problem samo razularena mladost, nego i odrasli koji u dvorište dovode pse da obavljaju nuždu.

– Nemam ja ništa protiv toga, neka oni dolaze, ali neka pokupe za sobom – kaže Čotić, i taman dok smo razgovarali, naišli smo na gospođu koja je subotnje jutro iskoristila da baš tu prošeta dva ljubimca. Brzo je otišla nakon što nas je vidjela, vjerojatno svjesna da radi nešto što se ne bi smjelo.

U ovim bitkama pomažu im aktivisti volonterskog centra "Split" udruge "Mi". Njihova predstavnica Antonia Matković poziva građane da im se priključe, jer uvijek nedostaje radišnih ruku.

– Na našim internetskim stranicama građani mogu pronaći kontakte i pridružiti se akcijama. Volontera uvijek treba, jer surađujemo sa svim splitskim udrugama. Mogu se odazvati i tvrtke, i njima šaljemo pozive da sudjeluju, pa je tako ovdje i volonter iz Splitske banke.

Njega smo zatekli dok je valjkom prekrivao natpise s fasade. Krešimir Renić kaže kako je oduvijek imao želju volontirati.

– Vidio sam poziv i rekao "evo, idem, dosta je bilo zaobilaženja". Ovdje radim nešto korisno, smisleno. Ovo je jedan od boljih načina da se provede subota.

A u uređenju okućnice Centru pomažu i "Parkovi i nasadi" obrezivanjem živice i košenjem trave. Iz prostorije je desetak volontera i korisnika iznosilo i prastari, dotrajali namještaj. Ravnateljica kaže da im je u planu nabaviti novi, ali za to im treba pomoć sugrađana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 00:17