StoryEditorOCM
SplitKAKVA MAGLA

Dok Debeljak glumi velikog šefa iz naših je novčanika u godinu dana otišlo 3,6 milijuna eura za plaće njegovih radnika

Piše Damir Tolj
25. ožujka 2023. - 13:52

Javnost ne prestaje intrigirati iznenadna deblokada "Brodosplitovih" poslovnih računa u četvrtak, dan prije ključnog ročišta na Trgovačkom sudu, čime je ta tvrtka u zadnji čas izbjegla siguran stečaj. Podsjetimo, blokada je bila teška 23,8 milijuna eura, odnosno 180 milijuna kuna, i protezala se kroz 133 dana bez prekida.

A onda se - u danu! - sve promijenilo: blokade su se topile brže od sladoleda na Rivi u kolovozu i sve je odjednom teklo kao podmazano, sve ono što je prije zapinjalo, bilo zapeklo. Deblokada računa, žurni dopis dužnika sudu da su računi slobodni, pa brzinsko sudsko rješenje o obustavi jednog prethodnog stečajnog postupka po službenoj dužnosti, zatim jedno o odbačaju drugog postupka za otvaranje stečaja na prijedlog Fine po službenoj dužnosti…

Sve po propisu i zakonu, ekspeditivno i vrlo učinkovito. Igraj, Mare, prašina se diže, svi se riješili problema, moj spas za mene. Bez odgoda, dugih rokova, ucjepljivanja procedura, žalbi, novih prijedloga, vječnih drugih šansi i slično.

Javnost muči jedno pitanje: kako se Debeljak uspio deblokirati, odakle mu odjednom novac? On sam kaže da je u pitanju osobna zadužnica, ali ne otkriva ima li više ikakvu osobnu i dosad neopterećenu imovinu na temelju koje bi mu itko dao 180 milijuna kuna?!

A nije baš ni da su ga novinari pritiskali tim suvišnim pitanjem u tako radosnom trenutku.

Drugi, opet, sumnjaju u sve te iznenadne milijune, osobne zadužnice i Debeljakove riječi, američke investicijske, odnosno "hedge fondove" i trista drugih čuda.

Ima logike u njihovim tezama, ali o tomu nećemo ništa konkretno i adresirano. Još malo provjeravamo. Moglo bi se pokazati da nije baš uvijek sve samo u novcu. Ima nešto i u lijepoj riječi.

image

Tomislav Debeljak - brigo moja pređi na drugoga, tj. na državu

Duje Klarić/Cropix

Navodno, ali samo navodno i još bez potvrde - tek na razini kuloarskih priča dobro upućenih poznavatelja prilika koje iznosimo samo kao mogućnost - evo:

Priča se tako da je od onih 23,8 milijuna eura teških blokada najveći dio - povučen. A ne naplaćen. Navodno je jedan veliki vjerovnik, neka banka, pojma nemamo koja, taktički i na kratak rok povukla zahtjev za prisilnu naplatu čak 15 milijuna eura. Pa se još priča da su neke tvrtke, navodno povezane s Debeljakom, povukle pet milijuna eura vrijedne ovršne naloge. I da je vlasnik škvera onda pribavio "samo" preostala tri milijuna. Ili tako nešto. Znate kako već ide s tim našim vječitim "čula-rekla-kazala" pričama bez imena i prezimena.

Pa kad se uhvate jedni s drugima, tko više i bolje zna, pričaju da su opisani manevri tek kupovanje vremena. I da će iste blokade uskoro biti ponovno aktivirane. Ali tek u travnju.

Kada dioničar Debeljak prihvati prijedlog direktora Debeljaka i na izvanrednoj Skupštini dioničara - koja se ima održati 31. ožujka (o tome smo već pisali) - premjesti sjedište "Brodosplita" u Zagreb. Samo što bi tada za splitski škver bio nadležan zagrebački Trgovački sud.

Od kojeg bi onda, kruže tako glasine i ispredaju se scenariji zavidnih Splićana, Debeljak zatražio novu predstečajnu nagodbu. Budući da mu one na splitskom sudu nisu prošle. Njegovom krivnjom, doduše. Tako bi dobio još vremena, koje ionako stalno i iznova kupuje. Kao što rekosmo, tako se priča po gradu. Splitu. Možda su tek tlapnje, vidjet ćemo...

Jer, istovremeno se vrti i druga priča: da su Amerikanci dali kredit s kamatom od 13 posto. Tko bi sve to pohvatao, znate već kakav je naš Split: stoji na kantunu, glava u balunu.

Evo što kaže država

Dok se svi pitaju odakle Debeljaku odjednom novac za deblokadu, evo što nam odgovara državna Agencija za osiguranje radničkih tražbina na pitanje o isplatama minimalca škverskim metalcima, od kojih je većina (u međuvremenu) ostala bez posla:

“U posljednjih godinu dana, za 30 društava iz grupacije ‘Brodosplit’, AORT je na ime plaća radnika isplatio ukupno nešto manje od 3,6 milijuna eura za 1009 radnika.”

Drugim riječima, državna Agencija isplatila je škveranima oko 27 milijuna kuna, budući da im poslodavac, utjelovljen u Tomislavu Debeljaku, vlasniku, direktoru ili osnivaču tvrtki u kojima su radili - plaće isplaćivao nije.

Je li AORT u posljednje vrijeme isplaćivao minimalce radnicima matične tvrtke Brodograđevna industrija Split (“Brodosplit”), po kojoj osnovi, za koliki broj radnika društva, o kojoj se ukupnoj svoti radi i kada je bila zadnja isplata?

- AORT je prošli tjedan od navedenog društva zaprimio zahtjeve za isplatu plaće radnicima za prosinac 2022. godine (30 radnika) i za siječanj 2023. godine (105 radnika) u ukupnom iznosu od 77.346,92 eura.

Dokumentacija je kompletirana tek početkom ovog tjedna. Kako je za petak 24. ožujka bilo najavljeno ročište o otvaranju stečajnog postupka, koji bi - da je bio i otvoren - odgodio isplate plaća radnicima sve do jeseni, AORT je uložio golem napor da bi se izradila sva rješenja i isplata plaće radnicima odradila prije mogućeg otvaranja stečaja.

Deblokada “Brodosplitova” računa u četvrtak 23. ožujka omogućila je naplatu plaće radnika u cijelosti iz sredstava koja su uplaćena za deblokadu. Prema podacima koje smo u petak preuzeli od Fine, vidljivo je da se plaće radnika naplaćuju u cijelosti. Ako plaće radnika tijekom dana ne budu naplaćene (a trebale bi biti jer je račun deblokiran), tek tada će AORT isplatiti iznose do minimalne plaće.

Dakle, s današnjim danom, petkom 24. ožujka, AORT nije isplatio sredstva za trgovačko društvo Brodograđevna industrija Split.

Je li Agencija u posljednje vrijeme isplaćivala minimalce radnicima preostalih društava s ograničenom odgovornošću kojima je “Brodosplit” osnivač - takozvanim škverskim d.o.o.-ovima: za koja društva, za koliko radnika i kolika je ukupna isplaćena svota?

- Ove godine još nije bilo isplata za društva grupacije “Brodosplit”. U tijeku je obrada zahtjeva za društva “Servisiranje brodova” d.o.o. (63 radnika), “Brodosplit – metalne konstrukcije” d.o.o. (19 radnika), “Brodosplit-gradnja” d.o.o. (12 radnika) i “Marine and Energy Solutions” DIV d.o.o. (21 radnik).

Zahtjevi se odnose na plaće za siječanj u ukupnom iznosu od oko 90.000 eura. Isplate po tim zahtjevima (ako se dostavi sva potrebna dokumentacija) trebale bi biti do sredine sljedećeg tjedna.

A što ne radi država?

Možda ćete se sjetiti da smo vam lani otkrili kako je ta naša država meka srca iz proračuna platila 32 milijuna eura (240 milijuna kuna) na račun VTB Bank (Europe) SE u Njemačkoj, jer Debeljak nije ispunio svoje obveze, ali je imao državno jamstvo. I porezni obveznici se sada pitaju zar je moguće da se nitko iz Ministarstva financija nije sjetio blokirati “Brodosplitov” račun čitavo ovo vrijeme, kad su ga već bili blokirali toliki vjerovnici, klijenti, poslovni partneri. Moguće da bi se u naš zajednički trat uvaljala po koja boba od tih pustih milijunskih grozdova iz munjevite “akcije deblokada” izvedene u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 07:12