StoryEditor
SplitSPLIT CENTAR SVITA

Dojučerašnji poteštat Puljak predstavio izborni program za potencijalni novi mandat: ‘Prioritet su POS-ovi stanovi, naselje u Korešnici i tehnološki park na Dračevcu‘

Piše Gabrijela Radanović
14. svibnja 2022. - 10:52
Split, 140522. Ivica Puljak kandidat za gradonacelnika Splita predstavio svoj program plana rada ukoliko bude izabran te je takodjer predstavio i svoje zamjenike Bojana Ivosevica i Antonia Kuzmanica.Paun Paunovic

Predizborni skup na Ujevićevoj poljani - tako je gradonačelnički kandidat Ivica Puljak (Centar) nazvao današnje druženje s građanima i predstavljanje svojeg izbornog programa kojeg je ovoga puta odlučio prezentirati (u) javnosti. Baš na mjestu gdje je prošle godine dočekao rezultate izborne pobjedu.

Na Poljanu Tina Ujevića je dan ranije pozvao sve koji su zainteresirani za priču o budućnosti grada. Iz stranke Centar su naglasili kako nije riječ o predizbornom skupu na kojeg dolaze ljudi koji moraju doći "zato što su prethodno dobili neku poziciju preko stranke pa sad u kampanji moraju vratiti uslugu".

Na skup su stigli simpatizeri Centra, a predavanje su poslušali i usputni prolaznici koji bi kratko zastali i osluhnuli dio Puljkova programa kojeg je nazivao "Split centar svita" te na uvodu naglasio da je "znanstveno dokazano kako je Split centar svita". Obrazložio je takvu tezu i takvim uvodom "kupio" publiku.

image
Gabrijela Radanović

Najavio je brojne projekte, a za početak završetak strategije Splita do 2030. godine.

- Prioritet su POS-ovi stanovi, stambeno naselje Korešnica, uređenje Žnjana, tehnološkog parka na Dračevcu, izgradnja novih vrtića, a plan je da vrtić na Pazdigradu ispod objekta ima dvije etaže garaža.

Izgradit ćemo nove i dograditi postojeće osnovne škole, realizirat ćemo projekte urbane mobilnosti, ozelenjavanja grada, izradu novog Prostornog plana i GUP-a, te reorganizirati i digitalizati gradsku upravu - kazao je Puljak.

image

Split, 140522.
Ivica Puljak kandidat za gradonacelnika Splita predstavio svoj program plana rada ukoliko bude izabran te je takodjer predstavio i svoje zamjenike Bojana Ivosevica i Antonia Kuzmanica.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic

Projekt izgradnje četiri dječja vrtića, trebao bi se realizirati kroz četiri godine, a dva bi se trebala otvoriti do početka iduće školske godine. Nakon toga će, najavio je, sva djeca u Splitu imati mjesto u vrtiću.

- Gradit ćemo pet novih dvorana, sve osnovne škole u Splitu će imati svoje dvorane. Izgradit ćemo novu školu na Kili, a planiramo i školu na Sirobuji. Izračunali smo i koje su prioritetne ulice u gradu Splitu - rekao je Puljak i nabrojao "kritične" ceste kao što je Lovrinačka, Vukovarska, Put Mostina, Put Kamena, Bračka i Manđerova ulica.

Građanima je detaljnije objasnio projekt urbane mobilnosti. Dodao je da često pričamo o nedostatku parking mjesta, ali se to rješava poboljšanjem urbane mobilnosti, da se promet napravi tako da je na ulicama što manje auta, a da se građani koriste zdravim i ekološkim prijevozom.

image

Split, 140522.
Ivica Puljak kandidat za gradonacelnika Splita predstavio svoj program plana rada ukoliko bude izabran te je takodjer predstavio i svoje zamjenike Bojana Ivosevica i Antonia Kuzmanica.
Na fotografiji: Bojan Ivosevic, Ivica Puljak i Antonio Kuzmanic.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic

- Prezentirat ćemo sustav odvajanja otpada po kojem će Split kroz tri godine postati grad primjer s 50 posto odvojenog otpada, jer smo razvili potpuno novi i originalni sustav za gospodarenje otpadom. Pričat ćemo i o ostalim projektima: dovršetak Doma mladih, dovršetak kina Bačvice, prvi put smo razvili novu urbanističku politiku Splita, napravit ćemo novi GUP do 2026., a napravit ćemo i anketni natječaj za sve gradske projekte. Plan je da se Stari plac rekonstruira tako da postane memorijalno kulturno-sportski centar s multifunkcionalni stadionom i podzemnom garažom. Izgradit ćemo i garaže, jednu u Manđerovoj ulici za građane Varoša- nabrojao je bivši splitski gradonačelnik. Najavio je dovršetak započetog u mandatu, kao što je popis gradske imovine te bi time postali prvi grad koji ima takav sustavni popis.

- Tu je i rekonstrukcija Poljuda, prijava za domaćinstvo Europskih olimpijskih igara, zatim tu je i novi komunalni red koji smo počeli uvoditi... Prezentirat ćemo anketni natječaj za Istočnu obalu kojim će se riješiti promet u trajektnoj luci. Kampanju počinjemo s obilascima gradskih kotareva i mjesnih odbora i s njima ćemo razgovarati o programu - najavio je Puljak.

Novinare je zanimalo što će napraviti ako bivši dogradonačelnik Bojan Ivošević bude osuđen zbog prijetnji novinarkama.

- O tome smo razgovarali, na sudu je da to riješi, a mi ćemo se baviti projektima. O tome će razgovarati kada završi taj proces i kad sud donese odluku - odgovorio je.

image

Split, 140522.
Ivica Puljak kandidat za gradonacelnika Splita predstavio svoj program plana rada ukoliko bude izabran te je takodjer predstavio i svoje zamjenike Bojana Ivosevica i Antonia Kuzmanica.
Na fotografiji: Bojan Ivosevic, Ivica Puljak i Antonio Kuzmanic.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic

Na pitanje, kako planira financirati sve nabrojane projekte, rekao je da će se novac generirati iz gradskog proračuna, a najavio je i zaduženja za neke od većih i važnijih projekata. Naglasio je da Grad nije u velikim financijskim problemima, ali predviđa da će se neki projekti financirati s dugoročnim zaduženjima. Naglasio i ono što se promijenilo u programu u odnosu na onaj od prije 10 mjeseci, budući da je neko vrijeme proveo u sustavu pa je mogao dobiti drugačiji pogled na funkcioniranje grada kao i na realno vrijeme potrebno za realizaciju projekata.

- Postali smo realističniji. Imamo iskustvo upravljanja Gradom i znamo točno što se može realizirati, a što ne. Imamo Zajčevu ulicu koju svi obećavaju da je završiti, ali to ne ovisi o nama nego o sudskom procesu. Tek kada se taj proces završi, može krenuti završetak - naveo je bivši gradonačelnik. Rekao je da se opterećuje time tko će u drugi krug i da vjeruje građanima da će mu dati podršku da realizira nabrojane projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 13:20