StoryEditorOCM
SplitLEGALIZACIJA USPJELA

Dogradnja upravne zgrade nekadašnjega građevinskog diva iz Splita tek nedavno dobila ‘papire‘! Bivši radnici još uvijek potražuju puste milijune, neće do novca još tako skoro

Piše Tanja Gattin
29. studenog 2022. - 10:14
Arhivska fotografija: 2015. godina, prosvjed radnika tvrtke ‘Konstruktor-Inženjering‘ ispred upravne zgrade Tom Dubravec/Arhiva/Cropix

Stotine kvadrata upravne zgrade "Konstruktor-Inženjeringa" u Svačićevoj ulici 4, u centru Splita, bile su izgrađene bez dozvola.

Zbog toga je nekadašnji građevinski div u stečaju nedavno ishodio rješenje o izvedenom stanju i legalizirao dijelove upravne zgrade. Otkriva to izvješće Josipa Hrge, koji je ove godine imenovan za stečajnog upravitelja "Konstruktor-Inženjeringa".

Time su se stekli preduvjeti da se tvrtka u stečaju upiše kao vlasnik legaliziranih dijelova nekretnine.

Naime, "Konstruktor-Inženjering" u stečaju trenutačno je u zemljišnim knjigama upisan samo na kat i pol objekta u Svačićevoj.

– Na tom dijelu nekretnine razlučno pravo ima OTP banka. To pravo banka će možda prodavati. Onaj tko ga kupi morat će snositi dio troškova stečajnog postupka – otkriva stečajni upravitelj Hrga.

Za drugi dio zgrade, koji je donedavno bio nelegalan, a radi se o više stotina kvadrata, "Konstruktor-Inženjering" u stečaju podnio je prijedlog da se upiše kao vlasnik.

image

Arhivska fotografija: 2014. godina, nezadovoljni radnici ‘Konstruktor-Inženjering‘ ispred upravne zgrade

Mario Todorić/Arhiva/Cropix

Ujedno će se izbrisati upis društvenog vlasništva s pravom korištenja tvrtke "Hidroelektrana na Cetini" iz Omiša. Kako otkriva izvješće Josipa Hrge, pravnica nekadašnjega građevinskog giganta uspjela je od HEP-a, kao sljednika "Hidroelektrane na Cetini", dobiti presliku ugovora o kupoprodaji iz 1966. godine i tabularne izjave HEP-a iz 2008., ovjerenu kod javnog bilježnika. Tu dokumentaciju je "Konstruktor-Inženjering" u stečaju, radi uknjižbe vlasništva, predao u zemljišnik Općinskog suda u Splitu.

Istočni dio upravne zgrade, a riječ je o aneksu do crkve Gospe od Zdravlja, prema riječima stečajnog upravitelja Hrge, treba etažirati i podnijeti prijedlog za uknjižbu.

image

Sjedište ‘Konstruktor-Inženjeringa‘

Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix

Uza sve to "Konstruktor-Inženjering" u stečaju vodi pet parnica kako bi pobio kupoprodaje i prijenose prava na zgradu u Svačićevoj na "Konstruktor-Plan", "Konstruktor-Biro"..., koje je prije otvaranja stečaja potpisao bivši direktor Željko Žderić.

– Radnici su naplaćeni u iznosu od 23 posto i potražuju još između 40 i 50 milijuna kuna. No njihova naplata ovisi o tome kako će završiti navedene parnice i za koliki iznos će se nakon toga prodati dijelovi upravne zgrade koji nisu opterećeni razlučnim pravom – ističe Josip Hrga. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 16:51