StoryEditorOCM
SplitSveučilište u Splitu

Dođite na Festival znanosti, pripremili su zanimljivosti za sve dobne skupine i da sada najbogatiji program

Piše Split SD
24. travnja 2023. - 16:52

Jubilarni 20. Festival znanosti, najveseliji tjedan na Sveučilištu u Splitu ispunjen s pregršt znanstvenih pokusa, radionica, predavanja, izložbi, vježbi, prezentacija, započeo je u ponedjeljak, 24. travnja na trgu ispred Zgrade tri fakulteta. Posjetitelje do 29. travnja, očekuje više od 200 aktivnosti na temu "Priroda i društvo“ - objavio je Sveučilište u Splitu.

Festival je otvorio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, koji je izrazio zadovoljstvo manifestacijom te osobito velikim interesom djece već prvog dana održavanja.

image

Rektor Dragan Ljutić

Nikola Vilic/Cropix

- Znanost je traženje istine uz jasna pravila igre, odnosno uz jasne kriterije, što se prožima kroz baš sve sfere našega rada na Sveučilištu, a što želimo prenijeti na naše mlade. Nastojimo s njima uspostaviti dobar kontakt, nastojimo im pokazati sve mogućnosti rasta i razvoja upravo u Splitu i zadržati ih ovdje jer je ovo podneblje idealno, kako za život tako i napredak – kazao je rektor Ljutić.

U svom pozdravnom govoru prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu, zahvalio se organizatorima, sudionicima i posjetiteljima Festivala znanosti.  Istaknuo je kako će se aktivnosti održavati kako na samom Kampusu i našim sastavnicama, tako i u srednjim školama, vrtićima, KBC Splitu, institutima i brojnim drugim ustanovama. Naglasio je kako je ova manifestacija izvrsna prigoda za popularizaciju znanosti, odnosno za promoviranje principa otvorene znanosti.

image

Festival znanosti 2023.

Nikola Vilic/Cropix

Dr. sc. Domagoja Buljan Barbača, operativna voditeljica organizacijskog odbora Festivala znanosti, istaknula je kako je pripremljen najbogatiji program otkako je Festivala znanosti, što je i primjereno s obzirom na to da je posrijedi jubilarno izdanje.

- Kao i sama znanost, manifestacija je namijenjena svima. Znanost, bili mi toga svjesni ili ne, prisutna je u svim životima i svim dobnim skupinama. Stoga je i većina aktivnosti otvorena za apsolutno sve. Tek su za pojedine, zbog njihovih ograničenja, bile potrebne predbilježbe za sudjelovanje. No doista za sve - najmlađe i najstarije - postoji nešto što u ovih šest dana mogu posjetiti – ustvrdila je profesorica Buljan Barbača.

image

Festival znanosti 2023.

Nikola Vilic/Cropix

U prigodi otvaranja Festivala riječi potpore su uputili i zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Stipe Čogelja i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić.

U glazbenom programu su sudjelovali solisti Akademskog pjevačkog zbora "Silvije Bombardelli“ Blaž Ševo i Marta Glavaš.

Već prvog dana na otvaranju za brojne posjetitelje najmlađeg uzrasta pripremljen je čitav niz zanimljivih predstavljanja, pokusa, praktičnih aktivnosti u kojima su s radoznalošću sudjelovali.

Detaljan program splitskog Festivala znanosti pogledajte na stranici Sveučilišta u Splitu i pronađite neku aktivnost za sebe!

image

Festival znanosti 2023.

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:05