StoryEditor
SplitKANDIDAT

Dođe li u priliku Tomislav Šuta bi se uhvatio realizacije projekta izlaska iz gradske luke, Puta iza nove bolnice i Manđerove: Treba ubrzati izmjene GUP-a, vratiti u fokus izgradnju garaža, ozbiljnije se pozabaviti otpadom

Piše Milena Budimir
28. svibnja 2022. - 10:50

Ako Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika to i postane, glavni će mu "operativac" biti Tomislav Šuta. Zanimalo nas je kako bi on riješio goruće probleme našega grada.

– Komunalne probleme rješava tim u suradnji sa službama. Pogrešno je to svesti na jednog čovjeka. Logično je da zbog dosadašnjeg iskustva budem više koncentriran na komunalu, ali i na razvoj grada, kao i njegovu konkurentnost u širem smislu. S pozicije zamjenika surađivat ću sa svim službama zaduženim za pojedina područja, ali i diktirati tempo – kazao nam je Šuta.

Na pitanje čega bi se prvo uhvatio, odgovorio nam je kako bi odmah pojačao službu urbanizma radi donošenja prostorno planske dokumentacije.

– Nastavio bih sa započetim velikim projektima, ali i započeo nove. Hitno se može i mora riješiti problem koncesije Zapadne obale sa Županijom, kao i uređenje kupališta i zapuštenih dječjih igrališta. Centar grada se ove godine pretvara u kaos – uriniranje i nered po ulicama je nedopustiv.

image
Tom Dubravec/Cropix

Odmah treba utvrditi lokacije za javne WC-e kako bismo početak iduće sezone dočekali spremni. Izgradnju garaža treba isto čim prije vratiti na agendu. Isto tako, pristupili bismo sanaciji ulica koje su u najlošijem stanju prema zahtjevima kotareva – veli i dodaje kako "Split neće biti grad krpanja, već grad za velike stvari i projekte".

To se u prvom redu, naglašava, odnosi na promet.

– Nastavit ćemo realizaciju izlaska iz trajektne luke, realizirati Put iza nove bolnice, Manđerovu i ubrzati priču oko Vukovarske. Već s tim projektima grad bi u prometnom smislu prodisao. Kroz dvije godine istok grada će dobiti priključak na kanalizaciju u sklopu realizacije projekta aglomeracije. Na taj sam projekt posebno ponosan, ne zato što ga vodim, već zato što će promijeniti život u istoku Splita, ali i vizuru grada, jer ćemo u sklopu njega izgraditi lungomare Duilovo – Stobreč.

Otpad je prioritet, tu se moramo ubrzati i u rješenjima staviti Split na prvo mjesto. Ljubljana nam je primjer i inspiracija, po njihovom modelu ćemo raditi sustav gospodarenja otpadom. GUP je temeljni razvojni dokument grada i moramo ubrzati proceduru donošenja, te u mandatu riješiti makar jedan projekt POS-ovih stanova – rekao je Šuta.

Posebno je ponosan na iskorake koji su napravljeni u gradskoj tvrtki "Vodovodu i kanalizaciji" na čijem je čelu.

– Pokrenuli smo aglomeraciju vrijednu 3,2 milijarde kuna, kojom će se riješiti problem priključenja na kanalizaciju i vodoopskrbu. Pokrili smo gubitke više od 12 milijuna kuna, a posebno sam ponosan što nam je državna revizija dala bezuvjetno mišljenje za financijske izvještaje – veli nam.

Šuta se javio na natječaj za novog direktora, a ako postane zamjenik u radu ove komunalne tvrtke će i dalje sudjelovati kroz Skupštinu društva. Na pitanje gdje su dosadašnje vlasti griješile odgovorio je kako je nedostajalo odlučnosti i poznavanja situacije.

– Greške se mogu popraviti, ali se vrijeme ne može nadoknaditi. Ono što su bivši dobro započeli – ubrzat ćemo i nastaviti. Što je bilo loše, ispravit ćemo. I onda s rezultatima stati pred svoje sugrađane da ocijene naš rad, a ne naše riječi – zaključio je Šuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 11:37