StoryEditor
Splitsramota!

Dobrodošlica iz pakla: ovo je prvi prizor koji turisti vide kada dođu u Split! Dočekuju ih 'šut', ograde i bageri, a iz vreća za smeće širi se nesnosan smrad...

8. lipnja 2017. - 19:17

Još u noći svečanog otvorenja Turističke palače početkom svibnja novinare je zanimalo kada će biti dovršeni radovi oko objekta, posebice s istočne strane, uz autobusno i taksi-stajalište.

Koncesionar Stipe Mađor tada je objasnio kako mu je "obećano iz Banovine da će idućeg tjedna biti uklonjene trafike kako bi se radovi na uređenju okoliša priveli kraju".

Prošlo je točno mjesec dana, a prva slika koju turisti vide kad na tom mjestu iziđu iz autobusa upravo je gradilište omeđeno ogradom, gdje se mogu vidjeti razni građevinski materijali, šipke i strojevi.

Na našu su adresu došle i pritužbe čitatelja koji upozoravaju na "metalnu ogradu koja ograđuje smrdljivo smeće i otpadni građevinski materijal". Navode i da to sprječava normalni prolaz, te da se "smrad iz crnih vreća za smeće širi i 30 metara uokolo".

- Molim vas da pozovete pauk službu i uklonite građevinski stroj koji tu također besposleno i vjerojatno besplatno stoji parkiran već više od mjesec dana, a sat parkiranja na Rivi je 20 kuna - zaključuju naši čitatelji.

Zaputili smo se na mjesto događaja i vidjeli da je opis približno točan, no vreća sa smećem i bagera jučer nije bilo. Zatražili smo objašnjenje od Mađora koji također smatra sramotnim da ljudi iz autobusa doslovno ulaze u - gradilište.

Što se smeća tiče, tvrdi kako je o svom trošku odvozio nakupljeni otpad koji su prolaznici ubacivali u ograđeni prostor, ali se žali da ne može završiti projekt i da su mu "ruke vezane".

- Moja je obveza završiti taj projekt, ali Grad nije ispunio svoju ugovornu obvezu da oslobodi prostor od kioska na tom potezu. Ostao je jedan sa sladoledom koji je trebao biti uklonjen jer je na Gradskom vijeću donesena odluka da se trebaju svi maknuti. Taj kiosk je smetnja da se projekt dovrši, a gradska uprava očito nije u mogućnosti sama razriješiti situaciju.

Prije dva tjedna sam slao dopise u Banovinu, želim njihovo očitovanje što da radim, jesam li gotov s poslom, trebam li skinuti ogradu. Pa ja imam trošak gradilišta, a ne mogu izvoditi radove.

Nitko mi se dosad nije javio - požalio se koncesionar, a njegove riječi potvrđuje izjava Špira Cokarića, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, koju je nedavno dao našem listu i potvrdio kako su "gradski vijećnici odlučili da se nakon dobivanja uporabne dozvole za Turističku palaču uklanjanju 'Tiskov' i LNP-ov kiosk, te onaj za prodaju sladoleda".

Mađor tvrdi kako od njega očitovanje traže i izvođači radova na postavljanju kamene podloge, a bune se i ugostitelji iz Palače.

- Imam prigovor od najmoprimaca, prvenstveno onih iz prizemlja koji ne žele plaćati najam jer im je ispred objekta gradilište te im smanjuje frekvenciju ljudi, a i nevidljivi su potencijalnim klijentima s istočne strane - dodaje investitor.

Mađor se poziva i na Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti iz 2015. godine, prema kojem se kiosci ne mogu postavljati unutar kruga od 100 metara od "čvrstog" objekta u kojem se obavlja istovjetna djelatnost, što je dodatan razlog, smatra, da se sporni kiosk ukloni.

Za kraj je najavio povratak bagera koji će "čekati da krene s radom i da se konačno uredi okoliš pokraj Turističke palače".

Dodajmo kako odgovor iz Banovine o cijelom slučaju nismo dobili do zaključenja ovog broja našeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2022 23:37