StoryEditorOCM
Splitolakšanje

Dobro su se sitili: Grad Split daje više novca za kupnju udžbenika

2. lipnja 2016. - 01:32

Grad Split i ove će godine financijski participirati u kupnji udžbenika za učenike osnovnih škola, čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa. Tako će oni dobiti novčane bonove, i to u visini od 600 kuna za učenike od prvih do četvrtih razreda, odnosno 700 kuna za đake od petih do osmih razreda. To je znatno više nego prethodnih godina, kada su ove subvencije iznosile 200, odnosno 300 kuna.

Bitno je prebivalište

Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu na svojim web-stranicama dao je detaljne upute tko sve ima pravo koristiti ove povlastice, kao i sve predradnje koje je potrebno napraviti da bi se one i realizirale.

Novčani bon će se tako osigurati učenicima koji pohađaju neku od 27 osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split, kao i za sve učenike koji sa svojim roditeljima imaju prebivalište na području grada Splita, a pohađaju neku od osnovnih škola na području drugih, susjednih gradova i općina. Uvjet je također i da roditelj na području Splita ima prebivalište neprekinuto tri godine do dana podnošenja zahtjeva, tako da dobro pregledate osobne iskaznice.

No, jedan je od osnovnih kriterija za ovu olakšicu da učenik za kojeg se nabavljaju školski udžbenici za nadolazeću školsku godinu 2016./17. dolazi iz obitelji čiji prihod po članu ne prelazi tisuću kuna mjesečno, a što se dokazuje potvrdama Porezne uprave o visini dohotka i primitaka.

Procedura

Financijske brige oko kupnje knjiga i bilježnica dobrim dijelom će se lišiti i đake nezaposlenih roditelja, a koji će svoj nezavidni status morati potvrditi i dokumentom područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Olakšat će se i obiteljima s troje i više djece pod uvjetom da primaju dječji doplatak, a što se dokazuje preslikom izvadaka iz matice rođenih za svako dijete, te rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o priznatom pravu na doplatak za dijete.

Dakle, roditelj prvo preuzima obrazac zahtjeva za ostvarivanje prava na novčani bon za kupnju školskih udžbenika u školi prema upisu učenika ili na internetskoj stranici www.split.hr te ispunjeni zahtjev s kompletiranom dokumentacijom predaje u tajništvo škole radnim danom od 9 do 12 sati, a najkasnije do 17. lipnja.

Zahtjev s potrebnom dokumentacijom može se poslati poštom ili osobno donijeti u centralnu pisarnicu Grada.

Odobreni bonovi preuzimat će se u tajništvu škole koju pohađa učenik u razdoblju od 29. kolovoza do 9. rujna. Iz Grada napominju kako se novčani bonovi neće odobriti učenicima koji su pravo na pomoć za nabavu udžbenika ostvarili po nekoj drugoj osnovi.

Alo, knjižari

Grad Split poziva sve knjižare da se prijave na poziv za suradnju u realizaciji prava učenika na novčani bon Grada Splita. Zainteresirani knjižari uz pisanu prijavu moraju priložiti izvod iz sudskog, strukovnog ili trgovačkog registra, ne stariji od šest mjeseci, te sve dostaviti na adresu Grada do 30. lipnja 2016. godine. Potom će se između njih sklopiti ugovor u kojem će biti reguliran postupak kupnje udžbenika i školskog pribora putem spomenutog novčanog bona za socijalno ugroženu djecu.

Što treba pripremiti?

- presliku osobne iskaznice roditelja
- OIB roditelja
- potvrdu škole da je učenik upisan u školskoj godini 2016./2017. ili presliku svjedodžbe završenog razreda osmoljetke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 15:39