StoryEditor
Splitprojekt 'težak' 62 milijuna kuna

Dobre vijesti za studente: dom u Spinutu dogodine prima prve stanare, zavirili smo u nove sobe - svaka će imati klimu, hladnjak i zasebnu kupaonicu; Doznali smo i kolika će biti stanarina

6. listopada 2019. - 19:50
Budući izgled studentskog doma u sjevernom podnožju Marjana

Obnova Studentskog doma "Bruno Bušić", smještenog u Spinutu, u punom je jeku.

Nakon završetka projekta dom moći će primiti 465 studenata u 121 trokrevetnoj sobi i 49 dvokrevetnih soba, a imat će i četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom. Na prva tri kata bit će trokrevetne prostorije, a na višim katovima dvokrevetne.

U tijeku je natječaj za kupnju opreme, no zbog složenosti postupka ne može se točno precizirati kada će renoviranje objekta biti završeno. Predviđa se ipak da bi tijekom prve polovice 2020. godine trebao biti spreman za nove stanare.

- Nedavno smo u Splitu obilježili 40 godina Mediteranskih igara, a ovaj dom izgrađen je baš za potrebe Igara, što je simptomatično jer će se ove godine, nakon četiri desetljeća, zgrada obnoviti. Dvokrevetne sobe će uglavnom biti na posljednjem, četvrtom katu, odakle puca veličanstven pogled na Poljud, Kaštelanski zaljev i lučicu. Sve će biti klimatizirane, imat će sustav "fan coil" u svakoj sobi i na katovima, hladnjak, zasebne kupaonice, a ugrađeno će biti i dizalo - naglašava Marijan Bašić, voditelj Službe domskog smještaja i turističkih poslova u Studentskom centru.

Studentima će izvrsno doći i mala kantina u prizemlju, gdje će moći nešto prigristi, kao i dvije učionice na istoj etaži, od kojih će jedna biti multifunkcijska za potrebe sastanaka, edukacija i druge prigode. Također, po jedna učionica bit će i na svakom katu doma, kao i čajna kuhinja. Praonica za rublje u prizemlju i sportsko igralište također nisu zanemarivi. Malo rekreacije svakome dobro dođe, pogotovo studentima.

Projekt je vrijedan 62 milijuna kuna, od čega je 32,5 milijuna novca iz EU-ovih fondova, 7,4 milijuna je iz Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstvo obrazovanja dalo je 17,4 milijuna kuna, a Studentski centar 4,5 milijuna kuna vlastitog novca.

Rekonstrukcija "Bruno Bušića" jedinstven je projekt u Hrvatskoj koji je financiran iz četiri izvora, a osim rekonstrukcije postojećih katova, na zgradi je i nadograđen jedan kat.

- Zbog položaja doma, pogleda i sadržaja koje će imati ovo će biti jedan od najboljih studentskih domova u Hrvatskoj - kaže Bašić.

Toma Gotovac, šef gradilišta iz izvođačke tvrtke "Tromont", kazao nam je koji su im radovi još preostali do konačnog završetka obnove.

- Cjelokupna rekonstrukcija ima svoje dodatne sitnice na dnevnoj bazi, ali to ne utječe bitno na našu dinamiku planova i svakodnevno se sustavno rješavaju svi problemi. Zadovoljni smo tijekom radova. Upravo smo završili radove na postavljanju pregradnih zidova i krećemo s postavljenjem obloga u sobama, pločica, elemenata u zahodima i sa završnim radovima na podovima. Krov je spreman, uskoro će biti i podrum, a pripremamo i pregradne zidove u podrumu za buduću praonicu rublja i tehničke prostore - ističe Gotovac.

Nakon keramike i podova te zatvaranja fasade izvođači su gotovi sa svojim dijelom posla i dolazi radna snaga koja će donijeti namještaj, što će kompletno zaokružiti izgled soba i ostalih prostorija.

- Sretni smo i ponosni jer nam je premijer Andrej Plenković s ministrima bio u obilasku gradilišta. Izrazio je zadovoljstvo razvojnim projektimaa koje Splitsko sveučilište pokreće za svoje studente - dodaje Bašić, koji ima u planu predložiti uvođenje nove autobusne linije za studente koja će voziti od Doma do Kampusa.

- Kada "Bušić" bude u funkciji, planiram dati prijedlog Upravi Studentskog centra i Sveučilišta da razgovaraju s "Prometom" kako bi se u jutarnjim satima uvela linija za studentski autobus koja bi kretala od Doma, stajala na Općini i kod Pazara i iskrcavala putnike na Kampusu - najavljuje voditelj Službe domskog smještaja i turističkih poslova.

Kako sada stvari stoje, trokrevetne sobe bit će 490 kuna mjesečno, a dvokrevetne 630 kuna po osobi. Pristojna i studentima prihvatljiva cijena.

Potpuno splitski projekt izdržao je 40 godina

Studentski dom "Bruno Bušić" izgrađen je 1978. godine za potrebe Mediteranskih igara u Splitu i od tada je bio u neprestanoj uporabi, a do 1991. nosio je ime "Ljubo Uvodić Razin". Projektirao ga je poznati splitski arhitekt Vladimir Grospić (rođen 1922. u - Gospiću, op.a.), autor niza obrazovnih objekata (osnovne škole "Lučac", "Skalice", "Kman-Kocunar", "Pujanke" i "Visoka", vrtić "Marjan" i centar "Juraj Bonači"), izgradili su ga radnici "Pomgrada", a financirali naši sugrađani kroz samodoprinos i posredstvom tadašnjeg republičkog SIZ-a za obrazovanje.

Zgrada ima pet etaža i bruto površinu od 5580 četvornih metara, u ranijoj verziji sa 139 soba, i to 131 trokrevetnom i osam dvokrevetnih soba, odnosno ukupno 409 postelja. Od početka korištenja pa sve do aktualnog projekta nisu bili obavljani veći zahvati na zgradi. Bruto površina rekonstruirane građevine iznosit će 7037 kvadrata, sa svim popratnim sadržajima suvremenog studentskog smještaja, uključujući i sportske.

Ovo niste znali

U vrijeme kada je Hrvatska pregovarala s Europskom komisijom o financijskoj omotnici u razdoblju od 2013. do 2020. godine, jedna točka rasprave bilo je i financiranje obrazovanja. ali Bruxelles je bila spreman financirati samo izgradnju novih studentskih domova, ali ne i rekonstrukciju postojećih. Međutim, kad su vidjeli fotografije katastrofalnog stanja "Bušića", europski birokrati ipak su se predomislili.

- Aktivno smo komunicirali s našim pregovaračkim timom i u roku od dva sata dostavili fotografije i analizu tadašnjeg stanja doma, a onda je na temelju toga Europska komisija prihvatila i stavku financiranja rekonstrukcije studentskih domova u Hrvatskoj - otkriva Bašić pozadinu ove priče.

Brojke

61,6

milijuna kuna iznosi ukupna vrijednost projekta koji se financira iz četiriju izvora, pri čemu EU daje 32,5 milijuna kuna

465

studenata moći će imati svoj krov nad glavom unutar 'Bušića', i to u 121 trokrevetnoj sobi i 49 dvokrevetnih soba

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 11:00