StoryEditor
SplitNEDOSTAJE KREVETA

Dobra vijest za studente: Sveučilište u Splitu se sprema za gradnju još jednoga doma, pokrenuli su proceduru oko izmjene Urbanističkog plana

26. svibnja 2020. - 09:51
Novi studentski dom na Kampusu trebao bi se sagraditi preko puta sadašnjeg, na prostoru auto salonaJakov Prkić/HANZA MEDIA

Kad pitate studente Sveučilište u Splitu, naročito one kojima Split nije prebivalište, što im predstavlja najveći problem tijekom studiranja, većina će spremno reći da je to nedostatak smještajnih kapaciteta u studentskim domovima. Splitsko sveučilište sa svojih preko 20.000 studenata i sve većim brojem mladih stranaca koji preko Erasmusa dolaze ovdje provesti koji semestar muku muči s nedovoljnim brojem ležajeva u nekolicini domova.

S druge strane, podstanarski stanovi u Splitu su preskupi, a studente se nerijetko usred ispitnih rokova izbacuje kako bi se napravilo mjesto za turiste. Ove sezone, radi situacije s koronavirusom, to možda i ne bude slučaj, ali već iduće, stavi li se virus pod kontrolu, studente će mučiti ista briga. Sadašnji smještajni kapaciteti u domovima splitskog Studentskog centra su dovoljni za svega 1 250 studenata.

Ovoga problema svjesna je i uprava Splitskog sveučilišta. Rektor prof. dr. Dragan Ljutić nam je početkom ožujka najavio gradnju još jednoga studentskog doma na Kampusu, a u tom smislu već su se počeli poduzimati i pripremne radnje.

Kako doznajemo od Filipa Klarića-Kukuza, glavnog tajnika Sveučilišta u Splitu, to je i razlog što su inicirali izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Kampusa.

- Stvaramo preduvjete kako bismo izgradili još jedan studentski dom na prostoru Kampusa, tamo gdje se nalazi Auto Marjan - kaže nam Klarić-Kukuz.

Jedan u nizu koraka do izgradnje novoga studentskog doma na Kampusu jest i zakonodavna procedura, pa tako uskoro, danas u 10 sati, na YouTube kanalu Grada Splita počinje javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Kampusa Sveučilišta u Splitu, a zainteresirani će u raspravi moći sudjelovati i preko Zoom aplikacije.

Riječ je, dakle, o prostoru koji se nalazi preko puta Doma dr. Franjo Tuđman, a novi dom bi trebao imati 500-tinjak ležajeva, ali i restoran, učionice i prostor za zabavu studenata.

To bi, uvjereni su na Sveučilištu, riješilo sve probleme oko smještaja studenata, ali i potaknulo mlade ljude iz cijele Hrvatske pa i šire da se odluče za neki od brojnih studija u Splitu, bez straha da neće moći osigurati mjesto u domu.

item - id = 1023088
related id = 0 -> 1134395
related id = 1 -> 1133230
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2021 22:06