StoryEditorOCM
Splitkrenuo u javnu bitku

Dobivamo li novi ‘slučaj Mamić‘? Pokušali smo kontaktirati sutkinje koje stoje iza međusobno oprečnih presuda na koje se žali Branko Buljan, vlasnik Imex banke...

Piše Zoran Šagolj
20. travnja 2021. - 20:10

U prošlotjednom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Branko Buljan, vlasnik Imex banke i Trajektne luke Split (TLS), naveo je šest presuda Visokog trgovačkog suda (VTS) u kojima su, po njemu, donošene međusobno posve oprečne presude u sporovima dugima skoro dva desetljeća oko prvenstvene koncesije TLS-a, a tiču se poslova odveza i priveza brodova, ukrcaja i iskrcaja vozila i putnika, kao i korištenja poslovnih prostora na vrijednoj lokaciji.

U međuvremenu smo došli do spomenutih presuda VTS-a. U njima se u ulozi izvjestiteljica u sporovima koji su se vodili od 2010. godine naovamo nalaze sutkinje Marina Veljak i Alica Pelicarić, koje su bile i članice vijeća u istim predmetima.

Nakon iščitavanja presuda vidi se kako se u predmetima gdje se TLS pojavljivao kao tužitelj, a na strani tuženih izmjenjivali Lučka uprava Split (LUS), “Jadrolinija” i Republika Hrvatska, posve oprečno odlučivalo o notornim činjenicama, poput toga je li ili nije LUS 2003. godine odredio naknade za privez i ukrcaj.

Tako 2010. godine ista sutkinja, kada TLS tuži “Jadroliniju”, kaže da tarifa nije određena, a pet godina poslije, kada se na suprotnim stranama na sudu nađu TLS i LUS, kaže se da je naknada određena te očito sporne 2003. godine.

image
Presude o kojima govori Buljan
Privatni Album

S druge strane, u četiri godine dana razmaka, od 2014. do 2018. godine, sutkinja Pelicarić, kada TLS tuži LUS radi izvršenja ugovora o koncesiji, prvo kaže da je tarifa LUS-a iz 2005. protivna kogentnim/ prisilnim odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML) jer nisu određene naknade za svaku djelatnost tužitelja, dok u slučaju istih stranaka radi poništenja tarife odlučuje da ona nije protivna istom zakonu.

Spomenute sutkinje, kao izvjestiteljice u još dva predmeta 2018. i 2020. godine, jednom su presudile da TLS ne može naplatiti od “Jadrolinije” ukrcajnu naknadu jer, po njima, ona nije određena odlukom LUS-a iz 2005., dok lani, odlučujući o naknadi štete, kažu da je ista tarifa od strane istog tijela određena iste godine?!

Odmah nakon objave intervuja s Brankom Buljanom, željeli smo čuti komentar prozvaih sutkinja. Preko službene webstranice VTS-a i tamo dostupnog obrasca poslali smo im upit i zamolili pojašnjenje, konkretno kako to da tarife u jednom slučaju nema, a u drugom ima, odnosno one nekad jesu, a nekad nisu protivne ZPDML-u. Od tada je prošlo više dana, ali nikakav odgovor sa spomenute adrese nismo dobili.

Pokušali smo doći i do Mladena Bajića i Branka Bačića, koje je Buljan otvoreno optužio da su pokrivali sve nelegalne poteze ljudi iz LUS-a i oko njega. U godinama kada je ovaj slučaj kulminirao bili su na visokim dužnostima u Državnom odvjetništvu RH, odnosno Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Ni tu nismo bili bolje sreće. Branko Buljan 2000. godine kupio je Trajektnu luku Split, koja je bila pravni sljednik poduzeća Luka Split. Planovi koje je imao s tvrtkom nisu krenuli kako je želio jer već iste godine, iako tvrdi da je trebao, odlukom LUS-a nije dobio prvenstvenu koncesiju za sve lučke djelatnosti koje je tvrtka obavljala do pretvorbe.

Osim toga, ostali su i bez, kako tvrdi, 16 poslovnih prostora u vrlo prometnoj lučkoj zgradi, ukupne površine veće od 1200 metara četvornih. Nevolje za novog vlasnika nastavile su se kada su mu 2003. naknade za ukrcaj i iskrcaj putnika smanjene za 75 posto. Godinu poslije ostali su i bez dobrog dijela parkirališta u luci, “zlatne koke” pogotovo u ljetnim mjesecima. LUS ih je, kako tvrdi Buljan, dodijelio nekim privatnim osobama koje su u to doba ili sjedile u njezinim tijelima ili imale dobre političke i prijateljske veze u HDZ-u Ive Sanadera.

image
Darko Tomas/Cropix

Sve je to prouzročilo brojne sudske sporove, a u jednom trenutku i blokadu luke od strane radnika TLS-a, zbog čega je morala reagirati interventna policija i fizički doslovno odnijeti nezadovoljnike. Slučaj je došao i do Strasbourga nakon što su svoje rekli VTS, Vrhovni i Ustavni sud, koje Buljan odreda optužuje za pravosudni reket i favoriziranje nekih političko-interesnih krugova.

Najšokantniji detalj koji je Buljan u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju iznio tiče se ponuda i prijetnji koje je dobivao. Osim slučaja tegljača koji mu je, nakon prethodnog telefonskog upozorenja bivšeg zaposlenika, prešao u njegovu traku na Dalmatini kod Dugopolja, naveo je još dva:

– Mogao sam ja sve umisliti (slučaj Dugopolje, op. Z.Š.), ali ovo nisam. Duje Kuzmanić, čovjek koji je bio direktor i član NO-a Luke, koristio je službeno vozilo. Jednog dana krenuo je do servisa u Sinju i na Kukuzovcu začuo lupanje prednjeg desnog kotača. Kada je stao, vidio je da nema niti jedne od pet-šest vida. Uto se pojavljuje dvojac izbrijanih glava i donose mu vide s pitanjem je li ih izgubio. Toliko je bio u šoku da nije pozvao policiju. Nešto slično dogodilo se i bančinu pravniku. Čovjek igra košarku na Gripama i, kako ne vozi automobil, dolazi tamo biciklom. Vidio je da ga s tribina promatra čovjek kojeg prije nije sretao. Po povratku doma skinute su mu vide s kotača. Imao je sreće, ali očito je bila u pitanju poruka i meni i njemu, jer je u Luci radio kao prokurist. Osim toga, opiturali su mu crvenom bojom retrovizor na ženinu automobilu, kojim ga ona često vozi. To je prijavio policiji.

Hrvatska očito dobiva novi “slučaj Mamić”. Buljan je ustrajan stvari istjerati do kraja, pa tako u danima i tjednima koji slijede najavljuje da će objaviti čitav niz dokaza o političko-pravosudnoj hobotnici u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj.

– Sve što se događa meni i suradnicima nikako nije slučajno, ali ja od ove bitke ne odustajem, bez obzira tko je s druge strane – poručio je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 15:41