StoryEditorOCM
Splitčestitamo

Dobitnik nagrade za životno djelo u umjetnosti je Vlado Sunko: izvanserijski pedagog, zborovođa i skladatelj

Piše Marijo Krnić
9. lipnja 2023. - 23:06

Vlado Sunko, glazbeni pedagog, zborovođa i skladatelj, rođen je 1954. u Splitu i danas je jedan od njegovih središnjih glazbenih toponima.

Godine 1979. diplomirao je na Odjelu za kompoziciju i glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a već 1981. radi kao voditelj glazbenih aktivnosti i član stručnoga tima u Centru za odgoj i obrazovanje u svom rodnom gradu. Od 1982. do 1992. predavao je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, vodio školski djevojački zbor, utemeljio i upravljao zborom dječaka. U sezoni 1984./85. bio je zborovođa opernoga zbora HNK-a u Splitu, a u sezoni 1999./2000. s velikim uspjehom vodi i Mješoviti pjevački zbor Kolo iz Šibenika.

Od 1992. nastavnik je na Odsjeku za glazbenu kulturu Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, koji je 1997. postao dio novoutemeljene Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Omiljen među studentima, cijenjen među kolegama, Sunko je desetljećima bio zaštitno lice glazbenoga odjela splitske akademije. Svojim je predanim pedagoškim radom uvelike pridonio kvaliteti nastave i ugledu Umjetničke akademije. Osobito se istaknuo kao zborovođa mješovitoga zbora Akademije s kojim je, uz mnoge druge nagrade, osvojio čak sedam zlatnih za najuspješnije izvedbe na Festivalu duhovne glazbe Cro patria u Splitu.

Više od 500 koncerata

Ipak, hrvatska i inozemna javnost u prvom ga redu prepoznaje kao zborovođu muškog Gradskog pjevačkog zbora Brodosplit. Tu ulogu preuzima 1988. od barda splitske zborske glazbe Josipa Veršića. Od tada je s Brodosplitom održao više od pet stotina cjelovečernjih koncerata i natjecateljskih nastupa u zemlji i inozemstvu. Pod njegovim je vodstvom zbor ovjenčan brojnim najsjajnijim odličjima.

Sunko je i iznimno plodan skladatelj. Njegov skladateljski opus za sada broji gotovo dvije stotine naslova. U središtu njegovih stvaralačkih interesa stoji zborska i komorna glazba te glazba za mandolinske orkestre. Za svoj skladateljski rad stekao je brojna priznanja i nagrade. Objavio je četiri notne edicije te ostvario četrnaest nosača zvuka.

Dobitnik je čitavoga niza nagrada za uspješan reproduktivan i stvaralački rad,među kojima izdvajamo tri nagrade grada Splita (2000., 2012. i 2017. godine), nagradu Županije splitsko-dalmatinske za 2017. te odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 2013.

Zbog njegovih izvanserijskih umjetničkih ostvarenja i dosega, dugogodišnjega predanoga glazbeno-pedagoškoga rada, iznimne kvalitete njegova ukupnog skladateljskog opusa te zbog neprocjenjivoga doprinosa suvremenoj kulturnoj zbilji Splita, Dalmacije i Hrvatske, Povjerenstvo za dodjelu nagrada Slobodne Dalmacije u znak zahvale dodjeljuje Nagradu za životno djelo u području umjetnosti Vladi Sunku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:28