StoryEditorOCM
Splitekipa s manuša

Dobili smo preslatki video, paunica i dva paunića šetaju Splitom. Jedan već stradao: Neki ih tuku, smeta im kreštanje

Piše Split SD
31. svibnja 2023. - 08:39

Stanovnik splitskog kvarta Manuš, Ivan Jurić, poslao nam je videozapis na kojem se vidi paunica, a iza nje koračaju dva mala paunića. 

Na snimci su jako mali, slatki i zdravi, no dok smo došli do Ivanove izjave, jedan je nastradao, a drugome je ranjeno krilo. 

Naš sugovornik tvrdi kako je razlog tome što su oni, tako sitni, glavna meta gladnim mačkama. Tek nakon dva tjedna nakon što se izlegu, postanu malo brži, stoga ih je teže uloviti. 

U njegovom kvartu ima puno paunova, a da je kod tvrđave Gripe uočeno čak njih 27 na jednom mjestu.

"Paunica obično ima od tri do šest mladih. Vrijeme parenja je od 3. do 7. mjeseca. U tom periodu mužjaci žele privući ženske, šire svoja predivna perja, ali i kriješte od ranih jutarnjih sati", objašnjava Ivan. Ometaju ga i prilikom razgovora preko telefona, u gledanju televizije.

 "Životinja je stvarno predivna, ali ‘ko će to kreštanje istrpit‘. Evo! Jeste čuli ovo, ne mogu ni govorit‘ na telefon 30 sekundi da se ne čuju..."

image

Paun u gradu

Ivan Jurić/
image

Paun u gradu

Ivan Jurić/
image

Paun u gradu

Ivan Jurić/

Osim svakodnevnih životnih radnji, paunovi ugrožavaju i promet. Vozila naglo koče, a u par navrata je zamalo došlo i do prometne nesreće. Stanovnici kvarta Manuš pobunili su se protiv paunova, no nitko im ništa ne može. Koliko nam je poznato, slobodna šetanja paunova po gradu jedinstveni je slučaj u Hrvatskoj. 

Ivan nam je ispričao i početak ove priče koja seže prije rata, prije 90-ih godina kad je oficir JNA doveo je otprilike 2 para paunova na tvrđavu Gripe. Nakon rata paunovi su ostali prepušteni sami sebi, razmnožavali su se se i proširili se kvartovima. Mogu se zateći na Manušu, Gripama, Lučcu i drugdje. "Nedavno san snimija jednog i na Lovrincu. Ne znan koliko ih ima, ali mislin da je negdi oko 50 do 90 jedinki". 

"Ženka leži na jajima meni ispod balkona. Malo negoduje kad je se ometa, ali nije opasna. Napušta svoja jaja samo kad ide po vodu ili hranu", kaže Ivan koji primjećuje kako su prepušteni sami sebi te kako jedu sve - puževe, leptire i hranu koju im ljudi daju poput kruha i sl.

"Dok ih jednu hrane, drugi ih tuku", kaže Ivan uz komentar da i Splićani znaju bit‘ svakakvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:19