StoryEditor
Splitnakon štrajka

Do kada će trajati školska godina? Ravnatelji splitskih osmoljetki usuglasili se oko plana za nadoknadu nastave

11. prosinca 2019. - 13:09

Nakon okončanog štrajka u školama, učenici su ponovno u klupama do kraja prvog polugodišta, kojem bi zadnji radni dan bio ponedjeljak 23. prosinca, nakon čega započinju zimski praznici, koji će trajati do 6. siječnja.

Prijedlog je to zaključka o organiziranju nadoknade nastave nakon sastanka aktiva ravnatelja splitskih osnovnih škola, održanog u Banovini.

– Od 29 ravnatelja na sastanak nije došlo njih šest. Donesen je jednoglasan prijedlog zaključka o načinu organiziranja nadoknade nastavnih sati propuštenih tijekom štrajka, koji ćemo u utorak ujutro uputiti Splitsko-dalmatinskoj županiji, a koja će nakon objedinjenja s prijedlozima škola čiji je ona osnivač, konačan prijedlog uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja do kraja ovog tjedna – izvijestio nas je Mate Omazić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Splita.

Pojašnjava kako je prijedlog da prva nadoknada nastave bude 23. prosinca, te da zimski praznici započnu 24. prosinca i da traju do 6. siječnja. Drugo polugodište počelo bi 7. siječnja, dok bi proljetni praznici trajali od 9. do 13. travnja. Školska godina završila bi zaključno 26. lipnja, što je i naputak resornog Ministarstva.

– Subotom ne bi bilo nadoknada jer smo se svi složili kako taj model ne bi odgovarao ni djeci ni roditeljima i njihovoj organizaciji obiteljskog života. Prijedlog je da Sv. Duje bude radni dan u školama, baš kao i dan škola – kazao nam je Omazić.

Ovakvim modelom škole bi uspjele nadoknaditi izgubljene sate bez da se nastava održava subotama. No, opet, kako su neke škole provele u štrajku manji broj sati, pa će vjerojatno i prije uspjeti nadoknaditi sate, moći će svoje prijedloge modela predložiti Županiji (nakon što informiraju vijeće roditelja, učiteljsko vijeće i školski odbor), poštivajući naputke Ministarstva, koje će najkasnije do 16. prosinca donijeti odluke o svim zahtjevima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 21:09