Array ( [view] => item )
noget
StoryEditor
Splitrazličita tumačenja zakona

Dnevnik splitske iznajmljivačice: U rezervaciji piše četiri gosta, u kategorizaciji također četiri, a ispred kuće sjedi njih pet. I sada budi pametan - što uraditi?

Piše Bruna Dumanić
8. svibnja 2019. - 16:37

Točno u 20.46 na sv. Dujma čulo se BONG!. Zvuk BONG na mojem mobitelu znači - stigla je nova rezervacija. To je odlična vijest ako to nije last minute rezervacija, a ja sam na drugom kraju grada, a gosti su kao i uvijek rezervirali sjedeći na stepenicama ispred kuće i očekuju da im se istoga trenutka otvore vrata.

Ovaj put sam imala sreće pa su IPAK rezervirali ČAK 15 MINUTA prije dolaska te je bilo dovoljno vremena doletjeti do apartmana, početi namještati dodatni krevet jer je u rezervaciji pisalo da ih je četvero, te provjeriti da danas tijekom dana nije uletjelo kroz prozor nešto u apartman jer sam ujutro sve prozore morala ostaviti zračiti zbog zadnjih gostiju koji se nisu pridržavali kućnog reda u kojemu striktno piše da je zabranjeno pušenje u apartmanu.

Dnevnik splitske iznajmljivačice: Ovo je najvažnija stvar kod oglašavanja smještaja, ali treba imati na umu da postoje i 'crne liste' gostiju koji prevarom dolaze do povrata novca

Dnevnik splitske iznajmljivačice: Kada krene sezona, imati broj ovakvog čovjeka ravno je zgoditku na lutriji. Njihovi brojevi se ne dijele tako lako...

Zvuk parlafona i pogled kroz balkon kada ono: jedan, dva, tri, četiri, PET osoba! U rezervaciji piše 4 gosta, u papirima za kategorizaciju piše dozvoljen boravak 4 gosta, a ono ispred kuće njih PET. I sada budi pametan - što uraditi?

Zahvaljujući različitim tumačenjima zakona (što je vrlo često kod nas), po jednima možeš biti u prekršaju, po drugima tu nema prekršaja jer je peta osoba beba. Već je prošlo 21 h i sada treba odlučiti: da li roditeljima s troje djece otkazati rezervaciju zbog "viška" gostiju (na što i portal preko kojega su došli vjerojatno ne bi pristao) ili riskirati pa šta bude... 

E da je to samo jedan zakon koji različite državne službe različito tumače - pa to bi bilo odlično. Oko pola toga se ne mogu složiti, ali vjerojatno najveći problem koji se nikako ne može riješiti i otkriti što je točno je pitanje na koje godinama nitko neće odgovoriti i potpisati se sa svojim imenom i prezimenom ispod toga odgovora: treba li pisati račune za goste s Airbnb-a i Bookinga ili to moraju uraditi oni?

Uh, da je pronaći toga nekoga hrabrog koji bi se potpisao ispod tog odgovora. Jedni tvrde da su Airbnb i Booking turističke agencije te da one izdaju gostima račune, drugi tvrde da su to portali koji po zakonu i ne smiju gostima izdavati račune za smještaj nego samo za svoju uslugu pronalaska smještaja.

Kada inspekcije krenu u akciju saznat ćemo na društvenim mrežama o različitim postupcima u različitim gradovima pa možda jendom i saznamo tko je u pravu.

P. S. Ja pišem račune gostima s Airbnb-a i Bookinga, jer kako ono kaže poslovica? Od viška glava ne boli... 

Izdvojeno

30. srpanj 2020 20:02