StoryEditor
SplitNIJE ŠTEDIO KOLEGE

Medicinski tehničar Hitne pomoći: Znam što je ubilo Vladimira Matijanića, ali i uništilo karijeru mlade i neiskusne kolegice

Piše SPLIT SD
8. kolovoza 2022. - 19:49

Na FB stranici "Hitna uživo 194." koja okuplja djelatnike Hitne pomoći iz cijele Hrvatske objavljen je ovaj status, a kojega je napisao G. F., iskusni medicinski tehničar koji je dugo radio na Zavodu za hitnu medicinu Splitsko dalmatinske županije.

- Vladimir Matijanić nažalost nije preživio Covid19. Liječnici Zarazne klinike su ga unatoč komorbiditetu koji ima i za koji je u studijama opisano da je jako opasan kad se spoji sa Covid19, te se preporuča sve pacijente s njegovim stanjem hospitalizirati, poslali doma. I nakon nekoliko telefonskih razgovora i dalje su inzistirali da mu hospitalizacija nije potrebna.

NIJE IMALA SPECIJALIZACIJU

Onda mu u kućnu posjetu dođe vjerojatno mlada doktorica koja još nema iskustva i koja vjeruje da njegov komorbiditet nije problem zbog kojeg bi trebao biti hospitaliziran, jer da jest već bi to napravili na Infektologiji. I ta liječnica radi na mjestu koje zakonski mora popunjavat specijalist sa završenom specijalizacijom, a ne liječnik koji dolazi friško s fakulteta. No, to je ne štiti od ničega nažalost. Vjerujem da bi i ona i cijeli njen tim sada postupili "pametnije" i igrali na sigurno i odveli ga na prijem. Ali nažalost vrijeme se ne može vratiti i ona će se morati suočiti s pitanjem jesam li mogla pametnije, te s eventualnim posljedicima svih postupaka od inspekcija do istrage DORH-a.

SUSTAV JE UBIO VLADIMIRA MATIJANIĆA

Eto, taj nakaradni sustav koji kaže da su za to radno mjesto potrebne kompetencije koje se stječu specijalizacijom u trajanju od pet godina dopušta da liječnica bez dovoljno iskustva i bez tih propisanih kompetencija radi na tom radnom mjestu. Sustav je ne samo ubio Vladimira Matijanića, ali i vrlo vjerojatno karijeru jedne mlade doktorice, te sigurno natjerao dobar broj mladih doktora da nakon ovoga niti ne pomisle na rad u tom sustavu nego na bijeg iz države - piše među ostalim G. F., iskusni medicinski tehničar koji je radio na Zavodu za hitnu medicinu Splitsko dalmatinske županije.

Spomenuti tehničar, kako navodi Tportal, sada živi u Njemačkoj, gdje radi za tamošnju službu za spašavanje u hitnim slučajevma FAI Flight Ambulance. 

image

F B

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 14:53