StoryEditorOCM
Splitdan d

Manji dio djelatnika splitskog Trgovačkog suda odbija pokazati Covid potvrde i testove! Upraviteljica pisarnice: ‘Mi smo pravnici, ovo je protupravno‘; Predsjednica Suda: ‘Smatram da nisu došli na posao‘

Piše IVANA BULJAN, KATARINA MARIĆ BANJE
16. studenog 2021. - 08:15

Baš kako su i najavili prvoga dana šire primjene Covid potvrda, prosvjednici su se opet okupili u Splitu. Zasad njiih šačica ispred zgrade Policijske uprave. Međutim, u njihovom susjedstvu, ispred Trgovačkog suda, okupilo se desetak djelatnika Suda. Tvrde da ne žele dati svoje zdrastvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a.

Navodno nisu protiv cijepljenja ni testiranja, ali jesu protiv neovlaštenog baratanja njihovim podacima.

- Mi nemamo obavezu to pokazati. Ne radi se o tome tko što ima, ili tko je što napravio, ili nije, nego jednostavno to je pitanje protuzakonito i protuustavno. Mi smo ovdje manje-više pravnici i radimo u pravosudnom tijelu, prema tome bilo bi pljuvanja po samima sebi i pravosuđu kada bismo napravili nešto pod prinudom i ucjenom, a što je protuzakonito i protuustavno – kazala je Višnja Rakić, upraviteljica zajedničke sudske pisarnice na Trgovačkom sudu u Splitu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dodala je da su krenuli s određenim pravnim koracima, ali nisu željeli za sada više otkrivati.

- Mi samo odbijamo dati na uvid naše podatke o zdravstvenom  i cijepnom statusu, s obzirom na uredbu EU o zaštiti osobnih podataka, Zaštiti o pravi pacijenata... - istaknula je Rakić.

Istaknula je da do kolapsa neće doći.

- Mi ćemo biti toliko korektni prema našim građanima koji su na isti način prikliješteni i ucijenjeni, da ćemo se organizirati tako da u niti jednom trenutku ne nastane kolaps na sudu – kazala je Rakić.

Predsjednicu Trgovačkog suda u Splitu Franku Buzov upitali smo što će napraviti vezano za službenice koje prosvjeduju.

- One imaju pravo na prosvjed, ja im ga ne mogu zabraniti. Što je meni bitno je da pisarnica normalno funkcionira tako da nema nikakvih problema s radom suda. Što se tiče eventualnih sankcija mislim kako je preuranjeno o tome govoriti - kazala nam je predsjednica.

Upitali smo u kojem statusu su djelatnice suda što se tiče današnjeg radnog dana te saznajemo kako one na ulasku u sud nisu pokazale COVID potvrde te nisu mogle ući tako da se smatra kako nisu došle na posao. Ostaje vidjeti hoće li i na koji način prosvjednice regulirati prisutnost tj. neprisutnost na radnom mjestu tijekom prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 15:48