StoryEditorOCM
SplitNEKI NOVI TRENDOVI

Dječji rođendani danas su ravni pirevima! Neki roditelji za proslavu iznajmljuju i vile s bazenima, drugi jedva skrpaju novac: ‘Troškovi su ogromni‘

Piše Merien Ilić
15. rujna 2022. - 12:04

Nekoliko prijatelja iz dvorišta u dnevnom boravku, sendviči sa sirom, čajnom i krastavcem, a darovi, slatko upakirani, personalizirani.

Nakon torte ukrašene tek domaćom kremom iz špricera, svi trk u dvorište, pa igra do mraka. Tako su se nekad slavili dječji rođendani. Jednostavno, a veselo.

Danas je posve druga priča. Ako niste potrošili više od pola svoje plaće, ako ne i cijelu za djetetov rođendan, niste ništa napravili. Nema veze ako nemate za papar, za rođendansku feštu naći će se novaca.

- Danas se zove cijeli razred na rođendan. Kupe se pozivnice, mjesec, dva dana unaprijed s rezervira prostor, naruči se torta, pizza, kanapei, često i baluni, animatori, kupi se nova roba.

image
Berislava Picek/Iliustracija/Cropix

Proslava je najčešće u igraonicama, na paintballu, negdje gdje ima ponuda tematskih rođendana, ili kino za one preko 10 godina...

Ako dijete ide na kakvu aktivnost, sport, ples i slično, onda se i tamo počasti ili se i za njih priredi još jedan rođendan. Doma još jedan za rodbinu...Troškovi su ogromni. Kino nas je za desetak djece došlo 800 kuna. Dobili su sliku za uspomenu.

Na paintabllu je skuplje. Po djetetu 130 kuna a trebate donijet piće i tortu. Ali svi tako rade, pa i mi. Ne možeš djetetu reći da je to preskupo. Nažalost - priča nam jedan roditelj priznajući da se pretjeruje s proslavama, ali ne možeš "protiv struje".

- Mi smo nedavno sinu rođendan proslavili u igraonici na otvorenom. Dva sata koštala su nas 900 kuna. Plus torta od 300 kuna, plus sokovi, voda i grickalice, plus papirnate čaše i tanjuri... I još je on žicao klauna ali sam ga otkantala.

image
Mario Todorić/Ilustracija/Cropix

I to sam uštedila što sam skratila na dva sata jer bi fešta od dodatnih sat vremena koštala još 300 kuna. Užas! Daju ti opciju da biraš između termina od 16 do 19 sati ili od 19 do 22 sata jer tuku dva rođendana dnevno. Znam jednu mamu iz škole koja je iznajmila vilu s bazenom za dječji rođendan. Ej, vilu! - čudi se mama jednog 10-godišnjaka.

Drukčjieg izbora naravno da ima, ali djeca ko djeca, svi bi isti đir. Roditelji nameću standard iz godine u godinu, pa se i rođendani pretvaraju u prave masovne fešte, baš kao i pričesti i krizme. Priča o skromnosti pada u vodu jer ponuda prati potražnju, a cijene organizacije rastu i kako se vidi, mogu se pratiti kad su dječje fešte u pitanju bez obzira što ne znate odakle koji račun više platiti.

Anđela Babić, nastavnica razredne nastave u OŠ Pojišan slaže se da je riječ o pretjerivanju.

image

Anđela Babić

Privatni Album

- Više nema personaliziranih darova već se daju novci. Rođendani se slave u kinu gdje se djeca i ne vide i ne druže. Isto je i u igraonicama gdje svatko igra svoje igrice, a došli su na rođendan. Roditelji sve to plaćaju iznad svojih mogućnosti. Važniji su dekor, baluni, skupa torta na katove, nego druženje i povezivanje.

Djeca pozivaju cijeli razred i šire, ekipu s treninga, neke s kojima se možda uopće ne druže, ali ih moraju zvati jer tako svi rade. Ili ne budu pozvani ako ne mogu pratiti te trendove odjećom, mobitelima, stilom života. To otvara put ka lošim, površnim odnosima među vršnjacima, nezdravoj atmosferi i općenito, krivim prioritetima.

Roditelji zaboravljaju da djeca nemaju tu zrelost, samosvijest i samopouzdanje da procjene kako je ipak najvažnije da su okruženi ljudima koji ih vole, da ta šarena, skupa kulisa nije uopće važna. Nažalost, ako im ne priuštite rođendansku proslavu kakvu i svi drugi oko njih imaju, osjećat će se loše - smatra ova učiteljica skrećući pažnju na roditelje koji bi ipak o svemu ovome trebali razmisliti i učiti djecu da cijene one pozitivne vrijednosti, a ne materijalno.

- Roditelj se na rođendanu uopće ne druži sa svojim djetetom. Predlažem piknik, kakav izlet, sladoled ili samo šetnju po gradu. Brzo će vam ta djeca odrasti, pa nađite vremena za zajedničke trenutke gdje ćete razgovarati i smijati se. Kada dođu u 18. godinu, tražit će za rođendan da im unajmite kuću za proslavu - kaže Anđela Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2022 11:20