StoryEditor
SplitSramota u Splitu

Djeca s najtežim teškoćama prije tri godine od grada dobili prostor za rehabilitacijski centar, ali u njega još nisu uspjeli ući; Ali, zato ondje ulaze i piju svi ostali - prostor se, naime, iznajmljuje za tulume

Piše Gabrijela Radanović
22. prosinca 2019. - 14:50
ambulanta

Postoji li udruga koja manje zaslužuje svakodnevno osjećati posljedice trome gradske administracije od “Anđela”, udruge roditelja djece s najtežim invaliditetom i teškoćama u razvoju?

Ruku na srce, nitko ne zaslužuje na svojoj koži osjetiti lijenost birokracije, a pogotovo ne članovi udruge koja je još u ožujku 2017. godine od Grada dobila na korištenje prostorije bivše škverske ambulante, ali do danas djeca nisu ni provirila u “svoje” prostorije. Štoviše, potpisnica ovih redaka je prije manje od mjesec dana pozvana na “party”, koji se održao na mjestu gdje su mališani već odavno trebali vježbati na strunjačama i poboljšati svoje motoričke sposobnosti.

I tako je već tri godine. Tulumari se i prolijeva alkohol na mjestu koje je namijenjeno dječacima i djevojčicama s teškoćama u razvoju i najtežim tjelesnim invalidima. Priznajte, jeste li ikada mislili da ćete pročitati ovakvu rečenicu?

Osim toga, kako bi situacija bila još kompliciranija, useljenje u svoje prostorije “Anđelima” koči i sudski spor između Grada Splita i “Brodosplita” što se tiče zgrade tzv. škverske ambulante, a dok se ne okonča, ne nazire se kraj čekanja onih kojima je najpotrebniji svaki kvadrat koji im je Grad već dodijelio.

Međutim, nedavno smo dobili priopćenje udruge “Anđeli”, sastavljeno od iskrene sreće i nade da će se taj propust uskoro riješiti.

– Samo mirnim načinom rješenja spora izbjegava se višegodišnje sudovanje i omogućava udruzi “Anđeli” da u tom prostoru otvori dugo očekivani rehabilitacijski centar za djecu i mlade s najtežim oštećenjima. Upravo zbog tog humanog razloga predstavnici Uprave “Brodosplita” izvijestili su predstavnike Grada da su spremni bezuvjetno povući sudski spor te su neovisno o tome predložili jedan projekt, koji bi bio na korist i radnicima škvera i Banovini – obavijestili su nas iz spomenute udruge koncem studenoga.

Osim toga, Ivan Leko, pročelnik Službe za gospodarenje gradskom imovinom, potvrdio nam je da su gradski vijećnici na posljednjoj sjednici s proračunom prihvatili i stavku “tešku” dva milijuna kuna, predviđenih za uređenje bivše ambulante kako bi se “Anđeli” iduće godine mogli konačno useliti u svoje prostorije.

Odlučujući koraci

Još nam je samo nedostajala potvrda iz “Brodosplita” kako će povući sudski spor, o čemu je javnost već obaviještena. Međutim, nisu bili toliko precizni u svojem odgovoru.

– Potvrđujemo da smo na sastanku napravili možda i odlučujuće korake u cilju da udruga “Anđeli” koristi škverske ambulante. Snažno podržavamo njihov rad koji je sukladan našem programu demografskih mjera, koje smo uveli prošle godine – odgovorili su iz poslovodstva brodogradilišta, a na naš ponovni upit je li postignut konačan dogovor, rečeno nam je da je “postupak tek započeo”.

– Mi smo spremni i napravit ćemo sve što je u našoj moći da s Gradom i državom postignemo zajednički dogovor kako bi udruga “Anđeli” uselila u škverske ambulante, a što su bili i zaključci nedavno održanog sastanka – odgovorili su iz škvera, ali ne i precizno potvrdili da odustaju od tužbe, koja blokira realizaciju projekta.

Budući da je već sredinom siječnja zakazano prvo ročište između Grada i “Brodosplita”, čini se da ćemo tek tada sa sigurnošću znati jesu li odustali od postupka ili će “Anđeli” nastaviti čekati... Na koncu, postavlja se pitanje tko je za to kriv, jer sigurno nisu mladi koji iznajmljuju spomenuti prostor, odnosno današnji klub “Murall”, za proslave rođendana.

Još prije tri godine tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar raspisao je natječaj o odabiru potencijalnih zakupaca tih prostorija u nekadašnjem zdravstvenom objektu, a koji je u vlasništvu Grada. U ožujku 2017. poteštat je na odlasku donio zaključak kako će 400 četvornih metara prostora u bivšoj medicinskoj ustanovi dati na korištenje udruzi “Anđeli”, u susjednih 200 kvadrata trebali su se useliti članovi splitskog ogranka Međunarodnog društva za svjesnost Krišne, a još po 100 kvadrata otišlo je Udruzi podvodnih aktivnosti “Rostrum” i Splitskom sportskom savezu gluhih.

Pravo i (ne)pravda

Međutim, ugovori između gradske uprave i izabranih zakupaca nikada nisu potpisani, nego je “samo” za provedbu tog Baldasarova zaključka zadužena tadašnja gradska Služba pravne zaštite i služba za stanove i stambene prostore. U Banovini su nam tada kazali da primopredaja prostora udrugama nije izvršena jer je potrebna hitna sanacija krova, a u međuvremenu su ključeve dali Andri Kodžomanu, vlasniku noćnog kluba “Murall”, koji je bio dugogodišnji korisnik jedne od famoznih PIS-ovih baraka u Spinutu.

Nakon što su derutni objekti srušeni, taj klub nije dobio zamjenski prostor – a i ne znamo je li imao pravo na njega – pa su u Gradu, očito po sistemu “smanjimo tenzije”, Kodžomanu dali ključeve nekadašnje škverske ambulante da tamo privremeno smjesti svoju opremu.

Najbizarniji dio priče krije se u činjenici da su gradski oci prije dvije godine bili “šokirani” nakon što su od naše redakcije doznali da se u tom prostoru održavaju tulumi, pa su nam kazali kako “Grad nije izdao nikakvu suglasnost da se dotični dio prostora reklamira i iznajmljuje kao noćni klub”.

– Obavljen je očevid i poduzete su radnje kako bi se objekt osigurao od neovlaštenog korištenja. Također je gospodinu Kodžomanu upućen dopis u kojem tražimo da izmjesti stvari iz objekta – kazali su prije dvije godine djelatnici Službe pravne zaštite za stanove i poslovne prostore. Kako to danas tragikomično zvuči...

 

Tarifa od 500 kuna

Prostor bivše ambulante iznajmljuje se za tulume po "tarifi" od 500 kuna za ekipu do 20 ljudi, ali, kako se navodi, ta cijena ne uključuje piće, glazbu i čišćenje prostora. Da apsurd bude veći, kvadrati koji su predviđeni za rehabilitacijski centar javno se reklamiraju kao "najjeftiniji prostor u gradu za sve vrste proslava".

 

#UDRUGA ANđELI# DJECA S TEšKOćAMA# REHABILITACIJSKI CENTAR# šKVERSKA AMBULANTA

Izdvojeno