StoryEditorOCM
Splitnemam ideju

Dizajneri, dođite poslušati predavanje Borisa Ljubičića, potvrđenog istraživača na polju vizualnih komunikacija

Piše split sd
23. travnja 2023. - 00:34

U ponedjeljak 24. travnja u 19:00 sati u Amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra/Doma mladih u Splitu održat će se predavanje "Boris Ljubičić - Nemam ideju”. Autor će na svojih 30-tak radova prikazati ideju nastanka dizajna. Dizajn je za njega nepoznanica ili velika zagonetka koju realizira na poseban način, postavljajući sam sebi pitanje na koje traži odgovor.

Njegova fiktivna biografija: rođen na Long Island-u, zaboravio materinji jezik i naučio hrvatski. On to pojašnjava: "Moji radovi su nastali u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku i kulturi, ali je njihov civilizacijski pomak u svijet“. Dizajn je za njega odgovornost za prostor i vrijeme, a sam postupak je mnogima nerazumljiv pojam, kojeg zove način mišljenja. Služi se matematičkom formulom: 1 + 1 =1. U svom radu koristi notorne greške jer ih drži kreativnim.

image
Boris Ljubičić

Ljubičić je potvrđeni istraživač na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Obnašao je ulogu predsjednika HDD-a od 2005. do 2007. i bio pokretač ideje o Hrvatskom Dizajn Centru. Dobitnik je velikog broja najprestižnijih međunarodnih nagrada i priznanja u zemlji i svijetu. Godišnje izlaže na pet do šest najcjenjenijih žiriranih izložbi, a radovi mu se javljaju u stručnim knjigama, časopisima, godišnjacima i posebnim izdanjima koja određuju povijest dizajna u svijetu.

Njegovi radovi su neujednačeni, izazovni i zbunjujući. Kao autor s prostora tranzicije posebno se posvetio prostoru i identitetu Hrvatske u sportu, kulturi, gospodarstvu, javnim medijima i politici. Njegova međunarodna razlikovnost nije stil ili rukopis već koncept, kojim oblikuje javno mišljenje služeći se vizualnim komunikacijama i grafičkim dizajnom. Veliki projekti su njegov cilj pa su mu zalijepili pridjev "državni" iako se gotovo za sve radove izborio putem natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:20