StoryEditorOCM
Splitgordijski čvor

Divljim objektima Jenki ‘usidrio’ tri koncesije za plaže

Piše PSD.
16. srpnja 2012. - 23:27
Zbog bespravnih građevina koje je u proteklih petnaestak godina podignuo poznati splitski ugostitelj Dragan Jurišić Jenki, tri atraktivne gradske plaže na Kašjunima, Kašteletu i Trsteniku još uvijek nemaju novog koncesionara. Jurišiću su koncesije oduzete prije više od godinu i pol dana, no nije ih napustio, te se i dalje nelegalno koristi pomorskim dobrom.

Tu informaciju potvrdio nam je i Željko Mišić, pomoćnik pročelnika Županijskog upravnog odjela za pomorstvo i turizam, inače zadužen za koncesije nad pomorskim dobrima.

Vezane ruke

- Istina je da su te plaže još od početka 2011. godine bez koncesionara, no nismo mogli raspisati novi natječaj jer se na njima nalaze nelegalni objekti koje ne možemo ponuditi zainteresiranim ulagačima. Nažalost, ruke su nam vezane dok se to ne riješi, a iskreno, i ne zna se kada će se situacija s Jurišićem rasplesti. U svakom slučaju, on se danas tim lokacijama koristi potpuno nelegalno: niti ima koncesiju, niti mu je Grad izdao koncesijsko odobrenje na godinu dana - kazao nam je Mišić.

Kako doznajemo iz gradske uprave, protiv Jurišića se vodi čak pet inspekcijskih postupaka Zbog bespravne gradnje u uvalama Kašjuni i Kaštelet. Na Kašjunima su, naime, inspektori utvrdili da je Jurišić proteklih godina bez ikakve dozvole nasuo čak dva betonska platoa tik uz more, dok je na Kašteletu (popularnoj “Obojenoj” op.a.) bespravno podignuo ugostiteljski objekt, zatim nelegalno obavljao građevinske iskope i nasipao plažu te na koncu bez dozvole načinio i kameni plato na zapadnom dijelu uvale. Kada će se krenuti u uklanjanje bespravnih objekata, koji se inače nalaze i u zaštićenom pojasu park-šume Marjan, nismo uspjeli doznati.

Iz Građevinske inspekcije nam je tek neslužbeno poručeno kako se svi postupci još vode te da je u ovom trenutku nemoguće utvrditi kada bi se sporni objekti mogli rušiti. U međuvremenu, ni Grad Split ni Županija, ali ni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne znaju što bi s bivšim Jurišićevim plažama. Svi se slažu da ih ne bi smio koristiti, no za sada mu nitko to nije i službeno poručio.

leo kovačić

Splitska kupališta

Za razliku od prošlog ljeta, Grad je ovoga puta zatražio od svoje tvrtke “Splitska kupališta” da brine o čistoći ničijih plaža. To nam je potvrdila i direktorica “Splitskih kupališta” Željana Klein, dodavši kako je situacija na terenu ipak malo drukčija. - Početkom ove godine stigao nam je nalog od gradske uprave da se brinemo o plažama na Kašjunima, Kašteletu i Trsteniku. Međutim, mi ih ne čistimo jer to radi Jurišić i njegova tvrtka. Ne želimo ulaziti u konflikte s njime, a i glupo je da se plaže čiste dvaput... - poručila je Klein.


‘Kralj plaža’ isključio mobitel

“Kralj splitskih plaža” Dragan Jurišić Jenki, nažalost, ostao nam je nedostupan za komentar, jer je izlaskom iz pritvora nakon nedavnih optužbi za kamatarenja - isključio mobitele. Pokušali smo ga pronaći i u njegovu kafiću na Trsteniku, no nije se pojavljivao... Inače, Jurišić je, kako se već pisalo, pokrenuo sudski postupak u kojemu traži da mu se prizna ulaganje od oko 30 milijuna kuna za nasipanje i uređenje triju spornih plaža, a u posljednjem razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” priznao je kako već godinama ne plaća koncesije za plaže. U svakom slučaju, stojimo mu na raspolaganju da čujemo i njegovu verziju priče, pogotovo jer su građevinski inspektori procijenili kako su njegova ulaganja bila redom - nelegalna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 09:57