StoryEditor
Splitveliki potencijal

Diskoteka ‘Discovery‘ ide na bubanj, 1400 atraktivnih kvadrata na Bačvicama traži kupca. Arhitekt Rako predlaže u što bi se prostor mogao prenamijeniti

27. siječnja 2021. - 13:06
Saša Burić/Cropix

Diskoteka "Discovery", koja se nalazi u sklopu ugostiteljskog kompleksa na Bačvicama, uskoro ide na sudsku prodaju.

Prostor površine 1410 kvadrata na dvije razine imovina je "Pivnice Bačvice", a ta tvrtka je u vlasništvu "Konstruktor-Inženjering" u stečaju.

"Pivnica Bačvice" duže vremena nema direktora nakon što je posljednji dao ostavku.

- S obzirom na to da je "Pivnica Bačvice" neaktivna već pet godina i nije podnosila financijska izvješća, trebalo ju je brisati sukladnom Zakonu o sudskom registru. No, tada bi nastala komplikacija jer bi iza te tvrtke ostala imovina nad kojom bi se onda trebala provesti likvidacija - kazao nam je Frano Krišto, stečajni upravitelj "Konstruktor-Inženjeringa", koji nastavlja:

- Uz to je visina obveza "Pivnice Bačvice" veća od njezine imovine. Naime, "B2 Kapital" potražuje 5,5 milijuna eura, a druga u redu za naplatu je Porezna uprava sa založnim pravom od 400 tisuća kuna. Zato sam predložio da se nad "Pivnicom Bačvice" otvori stečajni postupak u kojem će se diskoteka prodavati na javnoj dražbi koju će provesti Fina.

image
Saša Burić/Cropix

Frano Krišto dodaje da nema teorijske šanse da će se u potpunosti naplatiti "B2 Kapital", što znači da neće biti novca ni za Poreznu upravu.

Tako su stečajni razlozi prezaduženost, jer su obveze veće od imovine, te nesposobnost za plaćanje.

- U bilanci to figurira kao neka imovina, a "Konstruktor-Inženjeringu" vrijedi nula s obzirom na iznose založnih prava – napominje stečajni upravitelj, koji čisti bilancu nekadašnjeg građevinskog diva. Koliko na tržištu vrijedi diskoteka, tek treba odrediti sud.

Prije 20 godina interijer diskoteke uređivao je arhitekt Damir Rako, koji nam je o tom prostoru rekao:

- Taj prostor tada smo uređivali kao glazbeni klub. Bio je ambiciozan u nekim dobrim namjerama. Budući da nije bilo dovoljno novaca za uređenje, kompletni projekt smo napravili sa škveranima, koji su interijer uredili od grubog željeza. Pok. Dražen Vrdoljak bio je angažiran kao glazbeni urednik. No, upravljanje nije bilo takvo da bi klub bio održiv.

image
Saša Burić/Cropix

Arhitekt Rako kaže da taj prostor može primiti javne funkcije i da ne mora biti vezan isključivo za diskoteku.

- Ni ti klubovi nisu kakvi su bili prije 20 godina jer ta industrija se promijenila. Taj prostor može imati neku novu javnu funkciju, može biti polivalentan glazbeno-scenski centar gdje će kroz dnevni program imati različite klubove i uzraste, a navečer nastupe ili koncerte, s obzirom na količinu talenata koje tradicionalno imamo u sferi glazbe i scenskih umjetnosti.

No, teško bi se takav projekt mogao realizirati javnim sredstvima, već bi u to trebao ulagati privatnik. Nisam siguran da bi netko na to pristao u ovom trenutku. Kad nam se vrate turizam i ekonomija, te pojavi optimizam na vidiku, pretpostavljam da bi se taj prostor na nekom javnom nadmetanju i mogao staviti u novu funkciju, da bi se za njega našlo zainteresiranih - smatra Damir Rako.

Diskoteka "Discovery", iako je krenula ambiciozno - otvorena je nastupom grupe Divas, a dan kasnije nastupio je Psihomodo pop, već dugo vremena je zatvorena. Sada se traži novi vlasnik koji će tom prostoru udahnuti novi život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2021 13:36