StoryEditor
SplitTOMISLAV ŠUTA SLAVI

Direktor splitskog Vodovoda oduševljen sudskom presudom ‘protiv‘ doktora Kneževića: Ovo je ogroman iskorak, oslobađaju nam se milijunski projekti

Piše Diana Barbarić
9. rujna 2020. - 12:36

Tomislav Šuta, direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije, oduševljen je novom presudom Visokog upravnog suda. Naime, najveći kamen smutnje u milijunskim infrastrukturnim projektima, značajnim za cijelo splitsko područje, praktički je nestao ili je, da budemo precizniji, maknut sa strane da bi oslobodio prostor za brojne pripremljene projekte koje nestrpljivo čekaju građani Splita, Žrnovnice, Srinjina...

O čemu se radi? Sud je odbio žalbe dr. Nebojše Kneževića, njegove supruge Alemke Knežević i Srećka Mišure, suvlasnika parcele na Kamenuu sporu koji su vodili kako bi se ponovio postupak izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju novog vodovodnog i kanalizacijskog sustava od strane splitskog VIK-a. Međutim, blokada im nije uspjela.

- Ova presuda predstavlja ogroman iskorak. Sudski spor s Kneževićima je bio jedan od najvećih rizika za ogromni projekt aglomeracije Split- Solin, čija je vrijednost 1, 7 milijardi kuna. Projekt sa 68 posto sredstava sufinancira Europska unija, a uvjet je bio i da se ovo riješi u našu korist - kazao nam je Šuta, te naglasio da ovakva presuda otvara mogućnost raspisivanja i drugih natječaja.

- Ne bude li žalbi, već za mjesec dana bi moga početi izgradnja vodovodne mreže u Srinjinama. Također, ovaj spor nam je blokirao i nadogradnju pročistača drugog stupnja na Stupama pored TTTS-a, a tu se radi o projektu teškom 400 milijuna kuna, koji će nam omogućiti da imamo čisti okoliš i pročišćene otpadne vode, što je također uvjet koji postavlja EU - ističe Šuta.

Nadalje, najavljuje da bi i Žrnovčani uskoro mogli dočekati dan kad više neće morati ispumpavati "crne jame", nego će dobiti suvremeni vodoopskrbni i kanalizacijski sustav.

- Procedura javne nabave za radove u Žrnovnici je u fazi da može početi, a riječ je o projektu teškom sto milijuna kuna. Također, jako je važno i što nam ovakva presuda deblokira i izgradnju južnoga sliva, sve od Katalinića briga, odakle će se sve preusmjeravati put Stupa. Tako će se izgraditi i šetnica od Žnjana do Stobreča. Sve to spremni čekamo, natječaj je već u tijeku za veći dio Splita, dogodine bi mogao cijeli grad biti raskopan - najavljuje Šuta.

Dodaje da bi jedan od većih benefita ovoga projekta moglo biti i to što više neće biti poplava na raskrižju Poljičke i Ulice Bruna Bušića, što je uobičajena pojava za svake jače kiše.

- U Kaštelima već radimo novu mrežu. Strabag je već ušao u posao - navodi još Šuta.

Uglavnom, projekti su spremni, a ne bude li neugodnih iznenađenja, VIK će u narednim mjesecima postati veliki graditelj.

image
Tomislava Šutu i kolege mu iz VIK-a očekuje puno posla u narednim mjesecima
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 21:12