StoryEditor
SplitBlic-intervju

Direktor splitske "Čistoće": Do kraja 2017. Karepovac će pozelenjeti

Piše PSD.
8. travnja 2015. - 00:12
U blic/intervjuu s Miroslavom Delićem, direktorom „Čistoće“, dotičemo se trenutno tri najvažnije aktivnosti za ovu komunalnu tvrtku, koje se odnose na preseljenje na novu lokaciju, sanaciju Karepovca te izgradnju županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Gradonačelnik Ivo Baldasar nedavno je najavio pripremne radnje oko preseljenja uprave tvrtke na novu lokaciju u sklopu odlagališta Karepovac. Kako teku pripreme i kada se očekuje selidba?


- U ovih 70 godina, koliko postoji „Čistoća“, nikad tvrtka nije bila na jednom mjestu. Ovo preseljenje o kojem govorimo bio bi prvi put da su na jednom mjestu objedinjene sve službe – operativna, tehnička i zajedničke službe.

Plan je da se uprava i operativna služba iz Puta Plokita presele u jednu od starijih zgrada u sklopu tehničke službe na Karepovcu, koja bi se rekonstruirala i nadogradila. Projekt je već napravljen, a trenutno je u fazi ishođenja dozvola.

Radovi izgradnje počeli bi najesen, tako da se nadamo da bi nova zgrada trebala biti useljena u jesen 2016. godine. Time ćemo ostvariti veće uštede i bolju organizaciju posla, a „stara“ zgrada može biti dobar zalog za budućnost „Čistoće“.

Što mislite, hoćete li u svom mandatu doživjeti sanaciju Karepovca, s obzirom na dinamiku i tijek radova i aktivnosti po tom pitanju?

-To će ovisiti o tome koliko će mi trajati mandat, ha ha! Činjenica je da je Gradsko vijeće usvojilo projekt sanacije, ali dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi, radovi ne mogu početi u punom intenzitetu.

Sve što smo mogli mimo toga napraviti, napravili smo prema projektu – postavili ogradu i mjernu postaju za mjerenje kakvoće zraka, uspostavili novi način rada odlagališta kako bismo okolnom stanovništvu barem malo olakšali život. Kada se riješe imovinsko-pravni odnosi, najteži posao bit će otplinjavanje tijela odlagališta i prikupljanje procijednih voda.

Prema dinamičkom planu, predviđeno je da oblikovanje tijela deponija i njegovo konačno ozelenjavanje bude završeno do kraja 2017. godine.

Kako gledate na rješavanje problema oko izgradnje županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici? Prema vašim saznanjima, kako se odvija projekt i hoće li ga stići otvoriti do zadanog roka, a to je početak 2018. godine?

- U Županiji nas uvjeravaju da će Centar biti gotov do 1. siječnja 2018. godine. Ako to ne bude tako, odnosno ako se probije taj rok, država će plaćati velike penale zbog kašnjenja.

Ovdje treba napomenuti da će se za vrijeme trajanja sanacije Karepovca, na odlagalištu i dalje odlagati otpad i to na njegovu posebnom dijelu, tzv. sanitarnom deponiju. Kad se sanacija završi, on će se zadnji zatrpati. Ako Lećevica do tada ne bude gotova, morat ćemo i dalje nastaviti na tom dijelu odlagati otpad dok Centar ne započne s radom.

PIŠE: Nikolina Lulić, FOTO: Jakov Prkić/CROPIX


Izdvojeno

07. kolovoz 2020 22:20