StoryEditor
Splitbrane se sa slobode

Direktor i radnici 'Čistoće' osumnjičeni za prljavu rabotu nakon mjesec dana pušteni iz zatvora; Dobili zabranu približavanja djelatnicima tvrtke koji su ih razotkrili

Piše Vladimir Urukalo
28. kolovoza 2019. - 10:14
cistoca

Odlukom suca istrage splitskoga Županijskog suda ukinut je istražni zatvor Anti Aleksiću (54), direktoru splitske "Čistoće", te radnicima te tvrtke Mariju Jerkanu (38), Mirku Prančeviću (42), Anti Čeliću (35) i Siniši Galiću (47), koje USKOK tereti zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju.

Osim njih, istragom je obuhvaćeno još 30 osoba. Petorki su, umjesto istražnog zatvora u kojem su proveli mjesec dana, određene mjere opreza i to zabrana približavanja četvorici svjedoka na manje od 50 metara te uspostavljanje ili održavanje bilo kakve izravne ili neizravne veze s njima.

– Da, moj je klijent pušten na slobodu, no ja još nisam dobio rješenje suda. Moram naglasiti da se njega tereti samo za zlouporabu položaja i ovlasti, a ne primanje i davanje mita – komentirao nam je Aleksićev odvjetnik Željko Gulišija.

USKOK je, naime, tražio produljenje istražnog zatvora za daljnja dva mjeseca zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i osumnjičenike koji do sada nisu dali iskaz.

Naveli su da su dvije svjedokinje djelatnice "Čistoće", pa je moguće na njih utjecati, kao i na svjedoka koji je zaštitar na Karepovcu jer ga osumnjičenici poznaju, te na svjedoka koji je prokurist tvrtke koja obavlja sanaciju odlagališta Karepovac.

No, sudac istrage je procijenio da se svi osumnjičenici koji nisu u istražnom zatvoru nalaze u identičnoj pravnoj situaciji, kao i oni koji su bili iza rešetaka te da njihove obrane, ako ih uopće odluče dati, ne mogu biti u koliziji s obranama ovih koji su bili u istražnom zatvoru na način koji bi ometao istragu.

Sud je procijenio da nije realno očekivati da će osumnjičenici protiv kojih je bio određen istražni zatvor nagovarati one koji su na slobodi da sami sebe ne terete za počinjenje kaznenog djela.

Podsjetimo, krajem srpnja USKOK je krenuo s uhićenjima, tereteći direktora Aleksića, kao najviše rangiranog u cijeloj priči, da je na nagovor i traženje desetorice vlasnika raznih građevinskih tvrtki, koji su također pod istragom, u više navrata naredio dvojici zaposlenika da službenim vozilima na raznim adresama od tih okrivljenika preuzmu građevinski otpad te da ga potom odvezu i odlože na Karepovac, kako bi izbjegli zbrinjavanje i plaćanje takve vrste otpada po ovlaštenom koncesionaru.

Aleksića USKOK tereti i da je poslovođi na Karepovcu, koji je bio zadužen za kontrolu materijala i otpada koji se odlaže na deponiju, naređivao da odobri njemu bliskim osobama dovoz i odlaganje takve vrste otpada, znajući da se takva vrsta otpada ne smije odlagati na tom odlagalištu.

A za otpad koji je dopušteno odlagati na Karepovcu, Aleksić je odobravao da se to odlaže, ali nije naplaćivao naknadu pa je "Čistoća" po toj osnovi oštećena za nešto manje od 285 tisuća kuna.

USKOK sumnja da je "Čistoća" nelegalnim radnjama svojih zaposlenika oštećena za nešto manje od milijun i 200 tisuća kuna.

#čISTOćA#ANTE ALEKSIć

Izdvojeno