StoryEditorOCM
Splitsuper projekt

‘Dioklecijanova škrinjica‘ dobila priznanje Svjetske federacije turističkih vodiča. Krstulović Opara: Približili smo najmlađima naše bogato naslijeđe

Piše Merien Ilić
22. siječnja 2021. - 15:23

Projekt Grada Splita i Društva turističkih vodiča Split “Dioklecijanova škrinjica“, volontersko vođenje učenika osnovnih škola nižih razreda po Dioklecijanovoj palači, dobio je veliko priznanje Svjetske federacije turističkih vodiča (WFTGA).

Ono je stiglo povodom Međunarodnog dana obrazovanja koji se obilježava 24. siječnja. Svjetska federacija turističkih vodiča ovaj je projekt pod imenom “Children - the guardians of our heritage“ uz veliku zaslugu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, pohvalila kao sjajan primjer i poželjan model kako djeci kroz edukaciju približiti važnost povijesne i kulturne baštine. Uz to, iz ove međunarodne organizacije pozivaju i druge zemlje da se pridruže projektu iz Splita te da isti model edukacije i prezentacije povijesnog naslijeđa primjene i u svojim gradovima.

"Dioklecijanova škrinjica“ se održava od 2012. godine. U njemu sudjeluje 1700 učenika, više od 70 nastavnika iz svih splitskih osnovnih škola, školski koordinatori, kao i veliki broj turističkih vodiča. Djeca imaju priliku razgledati Palaču uz stručno vodstvo, a u drugom dijelu projekta sudjeluju u kvizu znanja i izložbi učeničkih radova na temu Dioklecijanove palače. Projektom su predviđene dodjele nagrada najuspješnijim školama. Na taj način uče kako baštinu ne samo poštivati i prezentirati, nego kako za buduća stoljeća sačuvati to veliko povijesno i civilizacijsko naslijeđe koje ima grad pod Marjanom.

- Splitski model približavanja najmlađima značaja našeg golemog i bogatog naslijeđa dobio je veliko međunarodno priznanje. Odjeci naših napora i truda da kroz edukaciju povijesno naslijeđe sačuvamo za generacije koje dolaze, našli su se tako i u pozornosti jedne velike organizacije kao što je Svjetska federacija turističkih vodiča koja je pridruženi član UN-ove svjetske turističke organizacije, kao i član UNESCO-a, i to sve u vremenu u kojem se turistički vodiči bore za opstanak struke kao i pravilnu interpretaciju kulturne baštine i povijesti u čemu im, kao i uvijek, dajem punu podršku – poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Svjetska federacija turističkih vodiča, sa sjedištem u Beču, organizacija je koja okuplja nacionalne udruge iz 80 zemalja diljem svijeta te predstavlja preko 150 tisuća vodiča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 16:54