stdClass Object ( [id] => 1388730 [title] => ‘Digla sam cijenu! I imat ću posla cijelo ljeto‘, splitska čistačica otkriva koliko se može zaraditi čišćenjem apartmana [alias] => digla-sam-cijenu-i-imat-cu-posla-cijelo-ljeto-splitska-cistacica-otkriva-koliko-se-moze-zaraditi-ciscenjem-apartmana [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cijene čišćenja apartmana u Splitu skočile su još prošle sezone, a ako je suditi po izjavama nekolicine iskusnih čistačica, među kojima je nekima to primarni, a drugima pak dopunski posao, prostora za dizanje cijena njihova rada ima i uoči ovoga ljeta.

– Svi su lani digli cijene apartmana, svima je sve poskupilo, pa tako i meni. Nisam ni ja sebe našla na putu... Prošle godine uzimala sam 15 eura po satu i posla mi nije manjkalo, čak sam ga morala odbijati, ali ove godine ne radim ispod 20 eura po satu. I već sam zauzeta cijelo ljeto – govori nam prekaljena čistačica K. J., brojeći desetu znojnu sezonu s krpom i metlom u ruci po splitskim apartmanima.

Iako joj, kaže, neke kolegice već govore kako uzimaju 25 eura po satu, iskreno priznaje kako sumnja u istinitost njihovih riječi. To joj se u ovom trenutku čini previše, iako je svjesna kako u svakom segmentu tržišta rada, pa tako i te turističke niše, jedino vrijedi zakon ponude i potražnje.

---

---

Model dogovora

Činjenica je da je jagma za čistačicama apartmana u punom zamahu i redovito manjka kvalitetne radne snage. Mnogi hotelijeri, poznato je, pribjegavaju angažmanu uvozne. No, u jednoj velikoj hotelskoj grupaciji još su nam uoči zime priznali kako su požalili zbog dovođenja čistačica iz Indije, koje naprosto nisu udovoljile našem standardu.

---

image

Jagma za čistačicama apartmana u punom je zamahu i redovito manjka kvalitetne radne snage

Shutterstock
---

Zato su, poput mnogih, pa tako i nekih poslodavaca u splitskim hotelima, još na izmaku 2023. rješavali radne dozvole Filipinkama, jer se malo koja od domaćih žena (samo one koje su u nuždi), ljeti želi ubijati od posla čisteći hotelske sobe za maksimalnih 1000 eura mjesečno.

Svakako im je puno isplativije okrenuti se malim iznajmljivačima, a zimi će, kad mine potražnja za djelatnicama njihova profila, pristati (ukoliko se ukaže potreba) uskočiti u pomoć i hotelijerima i to za mizernu satnicu. Kad se približi sezona, ponovo će se okrenuti malim iznajmljivačima.

Ocjene gostiju najbolje ukazuju vlasnicima privatnog smještaja za turiste koliko dobro obavljaju svoj posao, o recenzijama im ovisi vidljivost oglasa na popularnim online platformama i ukupno poslovanje. Ipak, mnogi među njima će, premda u sezoni oglašavaju apartmane u centru grada i za više od 200 eura po danu, vrisnuti ukoliko im osoba zadužena za čišćenje sada zatraži koji euro više.

Vječna predsezonska tema o čistačicama koje su sebi umislile kako su doktorice i prepucavanja oko cijene njihove satnice u raznoraznim raspravama po društvenim mrežama, dovela je do toga da su mahom počele pribjegavati dogovaranju čišćenja, ne po satu, nego po objektu. Dođu, "snime" prostor, naprave procjenu i slože ponudu. Nekad će im iza nekih izrazito neurednih gostiju trebati možda i koji sat više za čišćenje istog apartmana od prvotne procjene, ali sve se to ukalkulira u konačnu, jedinstvenu cijenu. 

---

image

Nekad će im iza nekih izrazito neurednih gostiju trebati možda i koji sat više za čišćenje istog apartmana od prvotne procjene

/Shutterstock
---

– Ako im je puno neka im čiste mater ili žena. Mogu i kći ili ljubavnica, ovisi tko što ima. Posla, tko hoće raditi, ima. I ja se ne bojim. Naravno, spremna sam i na kritiku, ako nešto nisam dobro napravila. No, moram priznati, kako do sada uistinu nisam imala problema s iznajmljivačima koji znaju cijeniti dobro obavljen posao i drže do kvalitete usluge – govori nam Splićanka
K. J.

Živi od čišćenja i radi samo na preporuku. Povremeno se, kad joj to dopušta minimalno slobodno vrijeme od održavanja objekata u gradu, s kolegicama zaleti odraditi i jednu vilu u splitskoj okolici. Taj joj posao uzima cijeli radni dan.  

– Cijene za takva, najčešće vikend-čišćenja, jer su tada smjene gostiju, kreću se od 80 do 100 eura po osobi za 4-5 sati rada, a treba se i odvesti do lokacije. Obično nas ide nekoliko, ali ne bavimo se pratećim stvarima izvan samog smještajnog objekta – bazenom, terenima, igralištem, okućnicom... Ionako smo turbo i unutra. Često nam se pridruže i vlasnici, jer ima puno posla. Taj radni dan rezerviram samo za tu adresu, jer nikad ne znamo što će nas dočekati i možemo možda i produžiti s čišćenjem, a novi gosti samo što nisu stigli. Dobro mi fizikalimo... Ima tu i stresa, zato valja u startu ubaciti u petu brzinu – kroz smijeh objašnjava K. J.

Odgovornost i preciznost, naravno uz kvalitetno obavljen posao, jamac su, veli, uzajamnog povjerenja zbog kojeg godinama odlazi čistiti kod istih ljudi. Istodobno njih same njezine usluge koštaju znatno jeftinije od onih agencijskih. Primjerice, početna cijena čišćenja apartmana od 70 m2 u jednoj od splitskih agencija je 95 eura, čišćenja vila od 250 eura dok se za čišćenje bazena po dolasku naplaćuje 50 eura. Riječ je o neto cijenama u koje valja još uključiti PDV u iznosu od 25 posto.

---

image

Početna cijena čišćenja apartmana od 70 m2 u jednoj od splitskih agencija je 95 eura

Shutterstock
---

Zarada na otoku

Što je destinacija popularnija i manja, cijena čišćenja je skuplja zbog manjka dostupne radne snage u takvim mjestima. Osnovni ekonomski zakon – potražnja uvjetuje cijenu ponude – u takvim slučajevima dobiva na snazi, jer su cijene čišćenja u tim sredinama sve više. Dok je, primjerice, uoči sezone 2022. jedan od iznajmljivača u Jelsi na Hvaru za tri mjeseca ljetne špice nudio čistačici njegova apartmana 16 eura po satu danas se na otocima čišćenje plaća znatno više.

– Uh, cijene čišćenja na Visu otišle su u nebo još lani kad se plaćalo 20-30 eura po satu. Ljudi jednostavno nisu mogli naći nekoga tko bi im nakon turista sredio kuće i apartmane. Recimo kuća od 80-ak kvadrata s vrtom u kompletu ovdje se čisti za 150-200 eura po smjeni. Ali sve ovisi, je li novo ili staro, potrebno je procijeniti vrijeme, zahtjevnost... Svakako je bolje raditi na otoku, zaradi se puno više nego u gradu – govori D. J., iskusna viška čistačica.

Manje studio apartmane, otkriva, brzo očisti za pedesetak eura što je za dvadesetak eura više od svote koju većina njezinih kolegica za isti posao na crno dobije u Splitu.

---

image

Ocjene gostiju najbolje ukazuju vlasnicima privatnog smještaja za turiste koliko dobro čistačice obavljaju svoj posao

Shutterstock
---

Doktor-iznajmljivač

Potražnja za čistačicama osobito je izražena u manjim mjestima, pa je tako ovih dana jedan liječnik, vlasnik objekta na Čiovu isprva nudio 50 eura zainteresiranoj osobi za čišćenja njegova apartmana svake subote u trajanju od nekoliko sati. Bio je, priča se, prisiljen brzo povisiti iznos na 100 eura.

– Eto, tako vam stoje stvari. Kad ste kod njega subotom na Čiovu vi ne možete uzeti još neki drugi apartman, a posla ima, jer su svi u smjenama. Znači da kod njega gubite dan, a to ima svoju cijenu – objašnjava nam prezaposlena splitska čistačica I. M. I kad danas, kaže, svaki meštar od svojega posla traži dnevnicu od 100 eura glasno se pita što ne bi i ona, jer: "Kome milo, kome drago, ali treba znati i očistiti!".

---

Faktori za određivanje cijene

Mnogo je faktora koji utječu na finalnu cijenu čišćenja – potrebno je prilagoditi vrsti posla i specifičnim zadacima, jer iznajmljivač možda ima nekakve posebne zahtjeve. Veličina stana također igra važnu ulogu, velike su razlike u čišćenju jednosobnog stana u odnosu na neki veće kvadrature ili kuće na dvije etaže.

Bitna je i lokacija čišćenja i njezina dostupnost javnim prijevozom. Naravno u obzir treba uzeti i vrijeme provedeno do odlaska na lokaciju, primjerice, neku od vila u splitskom zaleđu, kao i putne troškove.

Ipak, ni sama lokacija nije uvijek presudni faktor, jer u konačnici veliku ulogu igraju i ponuda i potražnja.

---

---

‘Što je lani bilo 50, sad je 70 eura‘ 

– Kolegica koja čisti manje apartmane do 50 m2 u jednom objektu s više smještajnih jedinica u Splitu dogovorila je za ovo ljeto cijenu od 70 do 80 eura po apartmanu. Lani je isti posao radila za 50 eura. Mislim da za 50 eura u Splitu više nitko ne čisti apartmane te veličine – uvjerava nas I. M. u kretanje cijena čišćenja smještaja za turiste u centru grada.

Nije to, kako ona gleda na stvar, toliko puno, jer kad vidi po kojoj se dnevnoj cijeni u sezoni iznajmljuju apartmani u srcu Splita onda je iznos za čišćenje (prevedeno, konkretan rad) zanemariv u ukupnom trošku. Vlasnici smještaja, naravno, s njom se ne bi složili...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE BOJI SE FILIPINKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NE BOJI SE FILIPINKI 2 0 6602 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-14 11:38:22 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-15 06:41:12 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2024-05-15 05:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Digla sam cijenu! I imat ću posla cijelo ljeto', splitska čistačica otkriva koliko se može zaraditi čišćenjem apartmana page_title='Digla sam cijenu! I imat ću posla cijelo ljeto', splitska čistačica otkriva koliko se može zaraditi čišćenjem apartmana [metakey] => čišćenje apartmana, split turizam, čistačice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/14\/27180301.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/14\/27180298.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/14\/27036554.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/14\/26895033.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/14\/26811014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161a sugovornica\u00a0\u017eivi od \u010di\u0161\u0107enja i radi samo na preporuku<\/p>","

Nekad \u0107e im iza nekih izrazito neurednih gostiju trebati mo\u017eda i koji sat vi\u0161e za \u010di\u0161\u0107enje istog apartmana od prvotne procjene<\/p>","

Ocjene gostiju najbolje ukazuju vlasnicima privatnog smje\u0161taja za turiste koliko dobro \u010dista\u010dice\u00a0obavljaju svoj posao<\/p>","

Po\u010detna cijena \u010di\u0161\u0107enja apartmana od 70 m2 u jednoj od splitskih agencija je 95 eura<\/p>","

Jagma za \u010dista\u010dicama apartmana u punom je zamahu i redovito manjka kvalitetne radne snage<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_27180301_1920.jpg":"1920x1080","k_27180301_1280.jpg":"1280x1280","k_27180301_1024.jpg":"1024x1024","k_27180301_640.jpg":"640x640","k_27180301_480.jpg":"480x480","k_27180301_340.jpg":"340x340","k_27180301_220.jpg":"220x220","o_27180301_1280.jpg":"1280x854","o_27180301_1024.jpg":"1024x683","o_27180301_640.jpg":"640x427","o_27180301_480.jpg":"480x320","o_27180301_340.jpg":"340x226","o_27180301_220.jpg":"220x146","h_27180301_1280.jpg":"1280x854","h_27180301_1024.jpg":"1024x683","h_27180301_640.jpg":"640x427","h_27180301_480.jpg":"480x320","h_27180301_340.jpg":"340x227","h_27180301_220.jpg":"220x147","pp_27180301_1280.jpg":"1280x1628","pp_27180301_1024.jpg":"1024x1303","pp_27180301_640.jpg":"640x814","pp_27180301_480.jpg":"480x611","pp_27180301_340.jpg":"340x432","pp_27180301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27180298_1920.jpg":"1920x1080","k_27180298_1280.jpg":"1280x1280","k_27180298_1024.jpg":"1024x1024","k_27180298_640.jpg":"640x640","k_27180298_480.jpg":"480x480","k_27180298_340.jpg":"340x340","k_27180298_220.jpg":"220x220","o_27180298_1280.jpg":"1280x853","o_27180298_1024.jpg":"1024x682","o_27180298_640.jpg":"640x426","o_27180298_480.jpg":"480x320","o_27180298_340.jpg":"340x226","o_27180298_220.jpg":"220x146","h_27180298_1280.jpg":"1280x854","h_27180298_1024.jpg":"1024x683","h_27180298_640.jpg":"640x427","h_27180298_480.jpg":"480x320","h_27180298_340.jpg":"340x227","h_27180298_220.jpg":"220x147","pp_27180298_1280.jpg":"1280x1628","pp_27180298_1024.jpg":"1024x1303","pp_27180298_640.jpg":"640x814","pp_27180298_480.jpg":"480x611","pp_27180298_340.jpg":"340x432","pp_27180298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_27036554_1920.jpg":"1920x1080","k_27036554_1280.jpg":"1280x1280","k_27036554_1024.jpg":"1024x1024","k_27036554_640.jpg":"640x640","k_27036554_480.jpg":"480x480","k_27036554_340.jpg":"340x340","k_27036554_220.jpg":"220x220","o_27036554_1280.jpg":"1280x853","o_27036554_1024.jpg":"1024x683","o_27036554_640.jpg":"640x426","o_27036554_480.jpg":"480x320","o_27036554_340.jpg":"340x226","o_27036554_220.jpg":"220x146","h_27036554_1280.jpg":"1280x854","h_27036554_1024.jpg":"1024x683","h_27036554_640.jpg":"640x427","h_27036554_480.jpg":"480x320","h_27036554_340.jpg":"340x227","h_27036554_220.jpg":"220x147","pp_27036554_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036554_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036554_640.jpg":"640x814","pp_27036554_480.jpg":"480x611","pp_27036554_340.jpg":"340x432","pp_27036554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_26895033_1920.jpg":"1920x1080","k_26895033_1280.jpg":"1280x1280","k_26895033_1024.jpg":"1024x1024","k_26895033_640.jpg":"640x640","k_26895033_480.jpg":"480x480","k_26895033_340.jpg":"340x340","k_26895033_220.jpg":"220x220","o_26895033_1280.jpg":"1280x853","o_26895033_1024.jpg":"1024x683","o_26895033_640.jpg":"640x426","o_26895033_480.jpg":"480x320","o_26895033_340.jpg":"340x226","o_26895033_220.jpg":"220x146","h_26895033_1280.jpg":"1280x854","h_26895033_1024.jpg":"1024x683","h_26895033_640.jpg":"640x427","h_26895033_480.jpg":"480x320","h_26895033_340.jpg":"340x227","h_26895033_220.jpg":"220x147","pp_26895033_1280.jpg":"1280x1628","pp_26895033_1024.jpg":"1024x1303","pp_26895033_640.jpg":"640x814","pp_26895033_480.jpg":"480x611","pp_26895033_340.jpg":"340x432","pp_26895033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26811014_1920.jpg":"1920x1080","k_26811014_1280.jpg":"1280x1280","k_26811014_1024.jpg":"1024x1024","k_26811014_640.jpg":"640x640","k_26811014_480.jpg":"480x480","k_26811014_340.jpg":"340x340","k_26811014_220.jpg":"220x220","o_26811014_1280.jpg":"1280x853","o_26811014_1024.jpg":"1024x682","o_26811014_640.jpg":"640x426","o_26811014_480.jpg":"480x320","o_26811014_340.jpg":"340x226","o_26811014_220.jpg":"220x146","h_26811014_1280.jpg":"1280x854","h_26811014_1024.jpg":"1024x683","h_26811014_640.jpg":"640x427","h_26811014_480.jpg":"480x320","h_26811014_340.jpg":"340x227","h_26811014_220.jpg":"220x147","pp_26811014_1280.jpg":"1280x1628","pp_26811014_1024.jpg":"1024x1303","pp_26811014_640.jpg":"640x814","pp_26811014_480.jpg":"480x611","pp_26811014_340.jpg":"340x432","pp_26811014_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6113409 Threads: 88 Questions: 1105838392 Slow queries: 0 Opens: 204549 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.887 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9905549 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/digla-sam-cijenu-i-imat-cu-posla-cijelo-ljeto-splitska-cistacica-otkriva-koliko-se-moze-zaraditi-ciscenjem-apartmana-1388730 [printLink] => /split/digla-sam-cijenu-i-imat-cu-posla-cijelo-ljeto-splitska-cistacica-otkriva-koliko-se-moze-zaraditi-ciscenjem-apartmana-1388730?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 491046 [name] => čišćenje apartmana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ciscenje-apartmana [link] => /tag/ciscenje-apartmana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 643529 [name] => split turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-12 12:04:33 [main_article_id] => 0 [alias] => split-turizam [link] => /tag/split-turizam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 468968 [name] => čistačice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cistacice [link] => /tag/cistacice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE BOJI SE FILIPINKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Digla sam cijenu! I imat ću posla cijelo ljeto‘, splitska čistačica otkriva koliko se može zaraditi čišćenjem apartmana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/14/27180301.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Naša sugovornica živi od čišćenja i radi samo na preporuku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/14/27180301.jpg [title] =>

Naša sugovornica živi od čišćenja i radi samo na preporuku

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/14/27180298.jpg [title] =>

Nekad će im iza nekih izrazito neurednih gostiju trebati možda i koji sat više za čišćenje istog apartmana od prvotne procjene

/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/14/27036554.jpg [title] =>

Ocjene gostiju najbolje ukazuju vlasnicima privatnog smještaja za turiste koliko dobro čistačice obavljaju svoj posao

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/14/26895033.jpg [title] =>

Početna cijena čišćenja apartmana od 70 m2 u jednoj od splitskih agencija je 95 eura

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/14/26811014.jpg [title] =>

Jagma za čistačicama apartmana u punom je zamahu i redovito manjka kvalitetne radne snage

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cijene čišćenja apartmana u Splitu skočile su još prošle sezone, a ako je suditi po izjavama nekolicine iskusnih čistačica, među kojima je nekima to primarni, a drugima pak dopunski posao, prostora za dizanje cijena njihova rada ima i uoči ovoga ljeta.

– Svi su lani digli cijene apartmana, svima je sve poskupilo, pa tako i meni. Nisam ni ja sebe našla na putu... Prošle godine uzimala sam 15 eura po satu i posla mi nije manjkalo, čak sam ga morala odbijati, ali ove godine ne radim ispod 20 eura po satu. I već sam zauzeta cijelo ljeto – govori nam prekaljena čistačica K. J., brojeći desetu znojnu sezonu s krpom i metlom u ruci po splitskim apartmanima.

Iako joj, kaže, neke kolegice već govore kako uzimaju 25 eura po satu, iskreno priznaje kako sumnja u istinitost njihovih riječi. To joj se u ovom trenutku čini previše, iako je svjesna kako u svakom segmentu tržišta rada, pa tako i te turističke niše, jedino vrijedi zakon ponude i potražnje.

---

---

Model dogovora

Činjenica je da je jagma za čistačicama apartmana u punom zamahu i redovito manjka kvalitetne radne snage. Mnogi hotelijeri, poznato je, pribjegavaju angažmanu uvozne. No, u jednoj velikoj hotelskoj grupaciji još su nam uoči zime priznali kako su požalili zbog dovođenja čistačica iz Indije, koje naprosto nisu udovoljile našem standardu.

---

image

Jagma za čistačicama apartmana u punom je zamahu i redovito manjka kvalitetne radne snage

Shutterstock
---

Zato su, poput mnogih, pa tako i nekih poslodavaca u splitskim hotelima, još na izmaku 2023. rješavali radne dozvole Filipinkama, jer se malo koja od domaćih žena (samo one koje su u nuždi), ljeti želi ubijati od posla čisteći hotelske sobe za maksimalnih 1000 eura mjesečno.

Svakako im je puno isplativije okrenuti se malim iznajmljivačima, a zimi će, kad mine potražnja za djelatnicama njihova profila, pristati (ukoliko se ukaže potreba) uskočiti u pomoć i hotelijerima i to za mizernu satnicu. Kad se približi sezona, ponovo će se okrenuti malim iznajmljivačima.

Ocjene gostiju najbolje ukazuju vlasnicima privatnog smještaja za turiste koliko dobro obavljaju svoj posao, o recenzijama im ovisi vidljivost oglasa na popularnim online platformama i ukupno poslovanje. Ipak, mnogi među njima će, premda u sezoni oglašavaju apartmane u centru grada i za više od 200 eura po danu, vrisnuti ukoliko im osoba zadužena za čišćenje sada zatraži koji euro više.

Vječna predsezonska tema o čistačicama koje su sebi umislile kako su doktorice i prepucavanja oko cijene njihove satnice u raznoraznim raspravama po društvenim mrežama, dovela je do toga da su mahom počele pribjegavati dogovaranju čišćenja, ne po satu, nego po objektu. Dođu, "snime" prostor, naprave procjenu i slože ponudu. Nekad će im iza nekih izrazito neurednih gostiju trebati možda i koji sat više za čišćenje istog apartmana od prvotne procjene, ali sve se to ukalkulira u konačnu, jedinstvenu cijenu. 

---

image

Nekad će im iza nekih izrazito neurednih gostiju trebati možda i koji sat više za čišćenje istog apartmana od prvotne procjene

/Shutterstock
---

– Ako im je puno neka im čiste mater ili žena. Mogu i kći ili ljubavnica, ovisi tko što ima. Posla, tko hoće raditi, ima. I ja se ne bojim. Naravno, spremna sam i na kritiku, ako nešto nisam dobro napravila. No, moram priznati, kako do sada uistinu nisam imala problema s iznajmljivačima koji znaju cijeniti dobro obavljen posao i drže do kvalitete usluge – govori nam Splićanka
K. J.

Živi od čišćenja i radi samo na preporuku. Povremeno se, kad joj to dopušta minimalno slobodno vrijeme od održavanja objekata u gradu, s kolegicama zaleti odraditi i jednu vilu u splitskoj okolici. Taj joj posao uzima cijeli radni dan.  

– Cijene za takva, najčešće vikend-čišćenja, jer su tada smjene gostiju, kreću se od 80 do 100 eura po osobi za 4-5 sati rada, a treba se i odvesti do lokacije. Obično nas ide nekoliko, ali ne bavimo se pratećim stvarima izvan samog smještajnog objekta – bazenom, terenima, igralištem, okućnicom... Ionako smo turbo i unutra. Često nam se pridruže i vlasnici, jer ima puno posla. Taj radni dan rezerviram samo za tu adresu, jer nikad ne znamo što će nas dočekati i možemo možda i produžiti s čišćenjem, a novi gosti samo što nisu stigli. Dobro mi fizikalimo... Ima tu i stresa, zato valja u startu ubaciti u petu brzinu – kroz smijeh objašnjava K. J.

Odgovornost i preciznost, naravno uz kvalitetno obavljen posao, jamac su, veli, uzajamnog povjerenja zbog kojeg godinama odlazi čistiti kod istih ljudi. Istodobno njih same njezine usluge koštaju znatno jeftinije od onih agencijskih. Primjerice, početna cijena čišćenja apartmana od 70 m2 u jednoj od splitskih agencija je 95 eura, čišćenja vila od 250 eura dok se za čišćenje bazena po dolasku naplaćuje 50 eura. Riječ je o neto cijenama u koje valja još uključiti PDV u iznosu od 25 posto.

---

image

Početna cijena čišćenja apartmana od 70 m2 u jednoj od splitskih agencija je 95 eura

Shutterstock
---

Zarada na otoku

Što je destinacija popularnija i manja, cijena čišćenja je skuplja zbog manjka dostupne radne snage u takvim mjestima. Osnovni ekonomski zakon – potražnja uvjetuje cijenu ponude – u takvim slučajevima dobiva na snazi, jer su cijene čišćenja u tim sredinama sve više. Dok je, primjerice, uoči sezone 2022. jedan od iznajmljivača u Jelsi na Hvaru za tri mjeseca ljetne špice nudio čistačici njegova apartmana 16 eura po satu danas se na otocima čišćenje plaća znatno više.

– Uh, cijene čišćenja na Visu otišle su u nebo još lani kad se plaćalo 20-30 eura po satu. Ljudi jednostavno nisu mogli naći nekoga tko bi im nakon turista sredio kuće i apartmane. Recimo kuća od 80-ak kvadrata s vrtom u kompletu ovdje se čisti za 150-200 eura po smjeni. Ali sve ovisi, je li novo ili staro, potrebno je procijeniti vrijeme, zahtjevnost... Svakako je bolje raditi na otoku, zaradi se puno više nego u gradu – govori D. J., iskusna viška čistačica.

Manje studio apartmane, otkriva, brzo očisti za pedesetak eura što je za dvadesetak eura više od svote koju većina njezinih kolegica za isti posao na crno dobije u Splitu.

---

image

Ocjene gostiju najbolje ukazuju vlasnicima privatnog smještaja za turiste koliko dobro čistačice obavljaju svoj posao

Shutterstock
---

Doktor-iznajmljivač

Potražnja za čistačicama osobito je izražena u manjim mjestima, pa je tako ovih dana jedan liječnik, vlasnik objekta na Čiovu isprva nudio 50 eura zainteresiranoj osobi za čišćenja njegova apartmana svake subote u trajanju od nekoliko sati. Bio je, priča se, prisiljen brzo povisiti iznos na 100 eura.

– Eto, tako vam stoje stvari. Kad ste kod njega subotom na Čiovu vi ne možete uzeti još neki drugi apartman, a posla ima, jer su svi u smjenama. Znači da kod njega gubite dan, a to ima svoju cijenu – objašnjava nam prezaposlena splitska čistačica I. M. I kad danas, kaže, svaki meštar od svojega posla traži dnevnicu od 100 eura glasno se pita što ne bi i ona, jer: "Kome milo, kome drago, ali treba znati i očistiti!".

---

Faktori za određivanje cijene

Mnogo je faktora koji utječu na finalnu cijenu čišćenja – potrebno je prilagoditi vrsti posla i specifičnim zadacima, jer iznajmljivač možda ima nekakve posebne zahtjeve. Veličina stana također igra važnu ulogu, velike su razlike u čišćenju jednosobnog stana u odnosu na neki veće kvadrature ili kuće na dvije etaže.

Bitna je i lokacija čišćenja i njezina dostupnost javnim prijevozom. Naravno u obzir treba uzeti i vrijeme provedeno do odlaska na lokaciju, primjerice, neku od vila u splitskom zaleđu, kao i putne troškove.

Ipak, ni sama lokacija nije uvijek presudni faktor, jer u konačnici veliku ulogu igraju i ponuda i potražnja.

---

---

‘Što je lani bilo 50, sad je 70 eura‘ 

– Kolegica koja čisti manje apartmane do 50 m2 u jednom objektu s više smještajnih jedinica u Splitu dogovorila je za ovo ljeto cijenu od 70 do 80 eura po apartmanu. Lani je isti posao radila za 50 eura. Mislim da za 50 eura u Splitu više nitko ne čisti apartmane te veličine – uvjerava nas I. M. u kretanje cijena čišćenja smještaja za turiste u centru grada.

Nije to, kako ona gleda na stvar, toliko puno, jer kad vidi po kojoj se dnevnoj cijeni u sezoni iznajmljuju apartmani u srcu Splita onda je iznos za čišćenje (prevedeno, konkretan rad) zanemariv u ukupnom trošku. Vlasnici smještaja, naravno, s njom se ne bi složili...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
/Shutterstock

Naša sugovornica živi od čišćenja i radi samo na preporuku

/Shutterstock

Nekad će im iza nekih izrazito neurednih gostiju trebati možda i koji sat više za čišćenje istog apartmana od prvotne procjene

Shutterstock

Ocjene gostiju najbolje ukazuju vlasnicima privatnog smještaja za turiste koliko dobro čistačice obavljaju svoj posao

Shutterstock

Početna cijena čišćenja apartmana od 70 m2 u jednoj od splitskih agencija je 95 eura

Shutterstock

Jagma za čistačicama apartmana u punom je zamahu i redovito manjka kvalitetne radne snage

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/digla-sam-cijenu-i-imat-cu-posla-cijelo-ljeto-splitska-cistacica-otkriva-koliko-se-moze-zaraditi-ciscenjem-apartmana-1388730 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c2a986f23d66891be627aad0b5c6c46a393670f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Digla+sam+cijenu%21+I+imat+%C4%87u+posla+cijelo+ljeto%E2%80%98%2C+splitska+%C4%8Dista%C4%8Dica+otkriva+koliko+se+mo%C5%BEe+zaraditi+%C4%8Di%C5%A1%C4%87enjem+apartmana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdigla-sam-cijenu-i-imat-cu-posla-cijelo-ljeto-splitska-cistacica-otkriva-koliko-se-moze-zaraditi-ciscenjem-apartmana-1388730 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdigla-sam-cijenu-i-imat-cu-posla-cijelo-ljeto-splitska-cistacica-otkriva-koliko-se-moze-zaraditi-ciscenjem-apartmana-1388730 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE BOJI SE FILIPINKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNE BOJI SE FILIPINKI

‘Digla sam cijenu! I imat ću posla cijelo ljeto‘, splitska čistačica otkriva koliko se može zaraditi čišćenjem apartmana

Piše Mirela Goreta
15. svibnja 2024. - 07:16

Cijene čišćenja apartmana u Splitu skočile su još prošle sezone, a ako je suditi po izjavama nekolicine iskusnih čistačica, među kojima je nekima to primarni, a drugima pak dopunski posao, prostora za dizanje cijena njihova rada ima i uoči ovoga ljeta.

– Svi su lani digli cijene apartmana, svima je sve poskupilo, pa tako i meni. Nisam ni ja sebe našla na putu... Prošle godine uzimala sam 15 eura po satu i posla mi nije manjkalo, čak sam ga morala odbijati, ali ove godine ne radim ispod 20 eura po satu. I već sam zauzeta cijelo ljeto – govori nam prekaljena čistačica K. J., brojeći desetu znojnu sezonu s krpom i metlom u ruci po splitskim apartmanima.

Iako joj, kaže, neke kolegice već govore kako uzimaju 25 eura po satu, iskreno priznaje kako sumnja u istinitost njihovih riječi. To joj se u ovom trenutku čini previše, iako je svjesna kako u svakom segmentu tržišta rada, pa tako i te turističke niše, jedino vrijedi zakon ponude i potražnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:14