StoryEditor
Splitvježba u lori

'Di ste, pandurske p...e!', vikao je uživljeni 'terorist', a onda su doletjeli helikopteri, gliseri puni specijalaca...

11. listopada 2016. - 21:54
lora01

Ukupno 140 pripadnika policije i HRM-a sudjelovalo je u vježbi presretanja broda s migrantima, odnosno "napada" na brod s teroristima, u utorak u vojnoj luci Lora.

Cilj vježbe bio je dočarati način na koji radi Frontex, Europska granična i obalna straža, a koji je od prošlog mjeseca preuzeo u svoje ruke upravljanje migrantskom krizom.

Koordinacija različitih sigurnosnih službi, kako za prihvat migranata, tako i za prikupljanje informacija, od osobnih podataka do identificiranja krijumčara ljudima, osnovna je misija ove agencije. Frontex će, među ostalim, ubuduće stalno kontrolirati spremnost graničnih službi pojedinih članica EU-a, a ako je suditi po viđenom, s Hrvatskom mogu biti zadovoljni.

Da je impresioniran, potvrdio je i sam Fabrice Leggeri, glavni direktor Frontexa.

Veliko platno

U prvom činu tako je demonstrirano presretanje plovila s migrantima, njihov prekrcaj na brod Obalne straže, te tretman nakon iskrcaja na kopno, od uzimanja osobnih podataka do medicinske i psihološke pomoći.

Drugi je zadatak bio malo napetiji – dojavljeno je kako se prema Lori gega brod pun naoružanih terorista. Teroristi kao teroristi, nisu se baš nešto previše skrivali. Oružje im se doslovce vidjelo iz aviona – pilatusa Obalne straže i još jednog, posebno opremljenog videoopremom čiju su snimku direktno na velikom platnu mogli pratiti brojni uzvanici.

Pred očima domaćih ministara Vlahe Orepića i Josipa Buljevića, te poslanika iz Frontexa i susjednih nam zemalja koje i najviše strepe od sličnih prizora u stvarnosti, odvijala se tako prava drama.

– Di ste, pandurske p...e! Dajte nam specijalce! Ne može nam nitko ništa! – vikao je dobro uživljeni "terorist" s palube broda pucajući pritom iz automatske puške po okupljenima, srećom – samo manevarskim streljivom. Ubrzo su doletjeli helikopteri, gliseri puni specijalaca i policijski brodovi, a i "Andrija Mohorovičić" je vrebao u blizini, vjerujemo s napunjenim topom.

Snajperist iz helikoptera, iako pod kišom metaka, drčnog je terorista ubrzo skratio za glavu, na brod su se iz drugog helikoptera spustili specijalci, ostali su se prebacili iz svojih glisera i sve je uskoro, uz prilično realističnu pucnjavu, bilo gotovo.

Spremni ronioci

Iako je to sve s obale izgledalo kao igra, nije bez opasnosti. Primjerice, zanimalo nas je što ako specijalac upadne, s oružjem, pancirkom i cijelom opremom, u more.

– Onda plivamo – dobili smo duhovit odgovor na neupućeno pitanje.

Kažu ljudi da im ne treba ni minuta da otkvače svu tu opremu sa sebe, sve to redovito vježbaju, a u timovima su i spremni ronioci.

– Zaista impresivno – zaključio je direktor Leggeri, ne krijući zadovoljstvo prikazanom vježbom.

Jednako zadovoljstvo iskazali su i ministri Orepić i Buljević. Prvi je poručio kako je hrvatska policija već dokazala kako se može nositi sa sličnim izazovima, dok je Buljević najzadovoljniji bio zbog pokazane visoke razine koordiniranosti različitih službi.
 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 07:13