StoryEditor
Splitšok u bolnici

Devet od deset ortopeda splitskog KBC-a na bolovanju, a čeka ih - 3200 pacijenata! Liječnici su ovim potezom poslali poruku vodstvu bolnice? Doznajemo što se događa

Piše Silvana Uzinić
27. rujna 2021. - 22:40
Split, 211220. Otvaranje operacijskog bloka Zavoda za traumatologiju i ortopediju, prvi novi nakon 45 godina u KBC Split.HANZA MEDIA

Devet od desetero ortopeda KBC-a Split od ovog ponedjeljka je na bolovanju, što je više nego jasna poruka vodstvu bolnice.

Kako kažu, u splitskoj bolnici na djelu je višegodišnja devastacija Odjela za ortopediju te je teško “skrštenih ruku to gledati”, o čemu su u više navrata obavijestili ravnateljstvo Bolnice te i samog ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Slobodna” je u posjedu njihovih dopisa, ali ono što je izravna posljedica ovakve situacije u KBC-u Split jest lista čekanja na kojoj se zaključno s 1. lipnja ove godine nalazilo čak 3200 pacijenata! Dobro ste čuli - tri tisuće i dvjesto s tim što se lista svakodnevno uvećava za 20-ak novih bolesnika!

- Sve što mi možemo reći pacijentima u ovom trenutku jest da se snalaze gdje i kako znaju. Bolesnici se javljaju kolegama u Biogradu gdje su već, kako čujemo, oformili posebnu listu čekanja za pacijente iz Splita – kažu nam splitski ortopedi.

Prošli tjedan je dr. Darko Sršen, voditelj Zavoda za ortopediju i traumatologiju pri Klinici za kirurgiju KBC-a, dao ostavku, i to nakon što je na toj dužnosti proveo tek malo više od tri mjeseca. Ravnatelj KBC-a dr. Julije Meštrović, naime, imenovao ga je na mjesto voditelja 14. lipnja ove godine.

“S obzirom na najavu pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju, dr. Bruna Lukšića, o reorganizaciji Zavoda s formiranjem novih odjela, koji nemaju nikakve veze sa strukom niti sa zdravim razumom i oko kojih se nije niti pokušao konzultirati s bilo kime s Odjela za ortopediju, već je samo priopćio svoju odluku o navedenoj reorganizaciji, želim istaknuti da takva reorganizacija nema nikakvog uporišta u struci i vodi k tome da Zavod za ortopediju i traumatologiju radi u budućnosti dominantno traumu lokomotornog sustava dok će ortopedski dio struke s vremenom padati u drugi plan i postupno nestajati”, piše u svojoj ostavci dr. Sršen.

“Ovakva reorganizacija Zavoda, koja dovodi do gašenja Odjela za ortopediju, ujedno predstavlja krajnje poniženje i omalovažavanje djelatnika Odjela, kako liječnika tako i medicinskih sestara, od kojih su neki i trideset godina radnog vijeka proveli na ovom odjelu. Još je gora činjenica da uzroci ovakve odluke nemaju nikakvog logičnog niti stručnog uporišta već predstavljaju samovolju jednog ili skupine pojedinaca, koji o samoj ortopediji znaju vrlo malo ili ništa”, dodaje dr. Sršen i upozorava da će KBC Split, nakon predložene reorganizacije, biti jedina zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj koja će ukinuti postojanje ortopedskog odjela.

“Ne želim sudjelovati u gašenju struke”, sažeo je u obrazloženju svoje ostavke dr. Darko Sršen.

Splitski ortopedi nezadovoljni su tretmanom u bolnici već godinama i, ako ćemo suditi po brojnim prepiskama s vodstvom bolnice i ministarstvom, problem nije od jučer. Jučer je, međutim, njihovo nezadovoljstvo kulminiralo te su otvorili bolovanje i nisu obavljeni niti prethodno čvrsto dogovoreni zahvati i operacije. O tome su, međutim, nezadovoljni liječnici već pisali ministru Berošu, i to u dva navrata. Prvi put u listopadu 2020. godine, a zatim ponovno u lipnju ove godine.

Ortopedija je, naime, u borbi s COVID epidemijom s Križina preseljena na Firule u drastično reduciranom obliku i angažirana je samo za hitnu ortopedsku i dio traumatološke problematike bez mogućnosti redovnog ortopedskog programa, no nema naznaka da bi se takvo stanje moglo promijeniti, izvijestili su ministra ortopedi. Pokazavši razumijevanje za napore zdravstvenog sustava zbog pritiska COVID bolesnika, ortopedi ipak tvrde da je njihov odjel mogao i morao, makar i u smanjenom obliku raditi sve vrijeme epidemije, ali da za to nije bilo volje kao ni dobrih organizacijskih sposobnosti odgovornih ljudi u KBC-u Split.

Štoviše, po njihovu mišljenju epidemija je samo izgovor za, kako kažu, organizacijske promašaje i kaos. Posljedice, dakako, trpe pacijenti.

“Svakodnevno smo izloženi pritiscima i nezadovoljstvu pacijenata koji čekaju na operativni zahvat i ne prihvaćaju objašnjenje da splitska ortopedija ne funkcionira jer nema uvjeta za rad”, potužili su se liječnici ministru.

“U vrijeme kad je cijelo zdravstvo u financijskim problemima, splitska bolnica je gradilište gdje se naveliko ruši i preuređuje istovremeno na više mjesta novcem EU fondova. Tako je EU novcem namijenjenim za jednodnevnu kirurgiju raskošno uređen stacionar i operativni blok navodno za Ortopediju i Traumatologiju. 'Navodno' jer Ortopedija na tom odjelu sada ima 12 kreveta od ugovorenih 43, a operacijski blok s četiri dvorane stoji zatvoren iz nepoznatih razloga. O tome da dežurni ortoped nema sobu za dežurnog doktora i da se 12 doktora i doktorica presvlači i boravi u jednoj sobi smiješno je i govoriti jer je ozbiljnih problema toliko da bi ih bilo teško i nabrojiti. Nasilno i neopravdano ukidanje samostalnosti Ortopedije guranjem pod Kirurgiju, gdje ona ne spada, i hijerarhija koja se zlorabi uz nevjerojatnu dozu ignorancije po svim pitanjima, uzrok su svih problema zbog kojih ona ne funkcionira”, napisali su ortopedi ministru. Pismo je potpisalo deset članova Stručnog kolegija Odjela za ortopediju KBC-a Split.

Za komentar smo zamolili ravnatelja bolnice dr. Julija Meštrovića, kao i ministra zdravstva Vilija Beroša. Odgovor i jednog i drugog je stigao iz Ravnateljstva KBC-a Split i u njemu stoji sljedeće: "Na dan 27. rujna 2021. osam liječnika specijalista ortopeda nije došlo na rad u KBC Split. O razlozima nedolaska nisu upoznali rukovoditelje ustrojstvene jedinice (predstojnika Klinike za kirurgiju i pročelnika Zavoda za traumatologiju i ortopediju). Vodstvo i ostali liječnici Zavoda za ortopediju i traumatologiju organizirali su službu tako da su osigurali redovni rad u svim aspektima, kako stacionarnom, tako i polikliničkom i svi pacijenti su zbrinuti."

Kako smo doznali, u bolnici su liječnici i svi ostali zaposlenici konsternirani "orkestriranim" izostankom kolega ortopeda s posla ovog ponedjeljka, čime je opet prvenstveno nanesena šteta pacijentima. Kolege smatraju da je riječ o "neshvatljivom i nerazumnom presedanu".

Apel Berošu: Utječite na odgovorne ljude u KBC-u Split!"Ako smatrate da bi se ortopedska djelatnost, a time i elektivni operacijski zahvati trebali obavljati u KBC-u Split kao i do pandemije, te da pacijenti koji bi trebali ortopedsku operaciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, pa i šire, ne moraju za takve zahvate odlaziti u druge centre, onda Vas molimo da apelirate i utječete na odgovorne ljude u KBC-u Split", piše u apelu koji je s Ortopedije poslan ministru.

Dodaje se da je značajni dio pacijenata potražio pomoć u drugim centrima, te da će za njima i sami liječnici zajedno s ostalim osobljem Odjela. Ako je odluka Ministarstva i ravnateljstva da se ortopedska djelatnost u KBC-u Split ukine, onda to treba javno i objaviti, poručili su ortopedi.

item - id = 1130547
related id = 0 -> 1129506
related id = 1 -> 1130247
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 22:41