StoryEditorOCM
Splitdvi elektrode

Depru mi liče na struju: Splićani moraju u Zagreb po "elektrošokove"

Piše PSD.
5. srpnja 2014. - 12:54
Nedavno su u emisiji “Dr. Oz” rekli da se 100 tisuća Amerikanaca koji boluju od neke od više stotina tipova depresije pokušavaju izliječiti elektrostimulativnom terapijom (EST terapija) ili elektrokonvuzilnom terapijom (EKT terapija).

U najširoj javnosti te su metode poznate pod zajedničkim imenom “elektrošokovi”. Takvim bolesnicima nikakva prethodna terapija lijekovima nije pomogla u izlječenju. Kako mi u Splitu stojimo po pitanju EST ili EKT terapije i provodi li se ona u Klinici za psihijatriju KBC-a Split, razgovarali smo s dr. Goranom Dodigom, predstojnikom bolničke Psihijatrijske klinike.

Nemojte, to boli!

– Mi tu terapiju ne provodimo već nekoliko godina jer imamo elektrostimulator koji je star između 30 i 40 godina pa više nije dobar da bismo ga upotrebljavali. No, ako je nekom našem pacijentu potrebna takva vrsta terapije, za koju pacijent i njegova bliža rodbina moraju dati odobrenje, šaljemo ga u KBC Zagreb, gdje postoji novi uređaj za EST ili EKT terapiju. Mi ga nemamo, iako smo u više navrata tražili da nam ga kupe, a njegova je cijena između 10.000 i 15.000 eura, ovisno o modelu. No, uvijek je nešto drugo važnije za nabavku pa smo prisiljeni čekati – kaže nam dr. Dodig.

Inače, počeci te terapije sežu daleko u 20. stoljeće, odnosno u 1938. godinu, do dvojice talijanskih psihijatara, pionira elektrošokova.

– Rimski psihijatri Charletti i Bini obavili su prvu terapiju elektrošokovima na jednom Rimljaninu koji je danima nepomično sjedio na željezničkom kolodvoru. Čovjek je danima šutio, gledao u jednu točku i ništa nije jeo. Oni su ga odveli u svoju ambulantu i podvrgnuli ga elektrošok-terapiji. Odmah poslije toga bilo mu je bolje, a i progovorio je. Prva rečenica koju je rekao bila je: “Nemojte, to boli!” Od tada tu vrstu terapije prati niz kontroverzija, iako se pokazala vrlo dobrom kod nekih tipova depresije i mnoge je ljude, koji do tada zbog depresije nisu mogli normalno funkcionirati, učinila normalnima za život, da mogu normalno funkcionirati, raditi i nastaviti živjeti – ističe dr. Dodig.

Kako funkcionira takva terapija i kako djeluje na pacijenta?

– Teorijska je pretpostavka da taj električni impuls djeluje na način da se oslobodi veća količina prijenosnika podražaja u mozgu (neurotransmitera) te da se time uspostavlja ravnoteža nastalog manjka prijenosnika na određenom mjestu, pogotovo onih koji su odgovorni i za depresiju i za lokaciju koja je odgovorna za depresiju – ističe dr. Dodig.

No, pod utjecajem antipsihijatrijskog pokreta šezdesetih godina prošlog stoljeća stvorilo se mišljenje da je to agresivna terapija koja nije humana.

Grčenje mišića

– Mnogi su tvrdili da ova vrsta terapije nema efekta. Paradoks je da su provincijske bolnice pale pod taj utjecaj i to mišljenje, dok se u najvećim svjetskim klinikama i dalje provodi ova terapija koja je umnogome uznapredovala i usavršavala se. Budući da ovaj terapijski postupak izaziva kod ljudi grčenje mišića, vrlo brzo išlo se u rješavanje tog problema na način da je postupak potpuno definiran.

Prvenstveno, prije terapije elektrošokovima bolesnik se mora kompletno medicinski obraditi kako bi se utvrdilo da nema neke ozbiljne srčane probleme, da nema venske tromboze i slično, a onda se uz pomoć anesteziologa ordinira sredstvom za uspavljivanje kratkog trajanja od oko pet minuta. Ujedno, pacijentu se daje sredstvo za relaksiranje mišića i tada se uz pomoć dviju elektroda koje se stavljaju na sljepoočnice pacijenta pušta struja za tijelo, podnošljive snage. Postupak puštanja struje traje jednu sekundu, a postupak se ponavlja dva do tri puta tjedno i ukupno se primjenjuje na jednom pacijentu najviše od šest do 12 puta – objašnjava nam dr. Dodig.

ivica marković

I studenti se protive

Zanimljivo je, prema riječima dr. Dodiga, da se i studenti Medicinskog fakulteta u Splitu na početku predavanja o EST ili EKT terapiji protive toj vrsti terapije.

– Istina, no kad čuju kakve rezultate daje ova terapija i kada im se objasni postupak njezine primjene, svi oni mijenjaju svoj stav o tome – zaključio je dr. Dodig.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 16:00