StoryEditor
Splitpredavanje u splitu

Demograf Stjepan Šterc: Ova situacija više se ne može mirno promatrati

8. travnja 2016. - 00:27
predavanje_sterc2-070416

Da nam je demografska slika katastrofalna znamo već dugi niz godina, no koliko je situacija doista alarmantna osvjedočili su se u četvrtak navečer posjetitelji predavanja dr. sc. Stjepana Šterca, održanog u okviru VIDIK festa.

Ovaj poznati demograf s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kazao je zadnji čas za donošenje strateških odluka s obzirom da su Hrvati, prema podacima Ujedinjenih naroda, jedna od pet najstarijih populacija u svijetu.

- Prirodni pad ukupnog stanovništva je iznad 17.500, a i svi ostali pokazatelji su negativni. Trenutačno imamo manje od četiri milijuna stanovnika, a godišnje nam se rađa 27.000 djece manje. Nastavi li se ovaj trend, rodnost će pasti na 20.000, a onda će se urušiti cijeli sustav; počevši od zdravstva, obrazovanja, rada i, na koncu mirovinskog sustava. S obzirom na to, demografska problematika bi morala biti u temelju ukupnog razvoja Hrvatske, a niti jedna institucija u državi još uvijek nema odjel koji bi se time bavio - kazao je Šterc.

Demografi su, prema njegovim riječima, zaprepašteni "silinom iseljavanja ljudi iz Hrvatske", a podaci koje o tomu iznosi Državni zavod za statistiku, dodao je Šterc, nisu vjerodostojni.

- Prema njima, iz Hrvatske je lani otišlo 20.000 osoba, a samo ih se u Njemačku iselilo 50 tisuća. Gdje su Austrija, Irska, Kanada, Australija... Pokazatelji nam govore kako se godišnje iseli najmanje 65.000 ljudi, tako da Hrvatska, kad se još pribroji onaj prirodan pad, u godini ostane bez otprilike pola Splita - naglasio je Šterc i dodao kako prostor koji se prazni postaje otvoren za imigraciju, te će se, prema njegovim riječima, dogoditi supstitucija stanovništva, kao što je slučaj u nekim drugim europskim zemljama.

Kako bi se spriječio potpuni demografski slom, treba ići na stimuliranje, odnosno povećanje rodnosti. O tomu se, kako je istaknuo Šterc, počesto raspravlja kroz pitanje abortusa iako bi više pažnje trebalo posvetiti zaštiti žene, prije svega, ekonomskoj.

- Žena bi trebala imati potpunu sigurnost u ovom društvu, pa i kad ostane potpuno sama, bez partnera. Zar nas susjedna Crna Gora treba učiti kako se to radi?! Oni su, naime, uveli mjeru profesionalnog statusa za majke, a nešto slično u svojim zakonima ima i Poljska - kazao je ugledni demograf.

U svakom slučaju, njegov je zaključak da se "ova situacija više ne može mirno promatrati", te da je nužno donijeti strateške odluke kako bi se spriječio potpuni demografski slom.

item - id = 308406
related id = 0 -> 1159365
related id = 1 -> 1159222
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 23:45