StoryEditorOCM
Splitpredavanje u splitu

Demograf Stjepan Šterc: Ova situacija više se ne može mirno promatrati

8. travnja 2016. - 00:27
predavanje_sterc2-070416

Da nam je demografska slika katastrofalna znamo već dugi niz godina, no koliko je situacija doista alarmantna osvjedočili su se u četvrtak navečer posjetitelji predavanja dr. sc. Stjepana Šterca, održanog u okviru VIDIK festa.

Ovaj poznati demograf s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kazao je zadnji čas za donošenje strateških odluka s obzirom da su Hrvati, prema podacima Ujedinjenih naroda, jedna od pet najstarijih populacija u svijetu.

- Prirodni pad ukupnog stanovništva je iznad 17.500, a i svi ostali pokazatelji su negativni. Trenutačno imamo manje od četiri milijuna stanovnika, a godišnje nam se rađa 27.000 djece manje. Nastavi li se ovaj trend, rodnost će pasti na 20.000, a onda će se urušiti cijeli sustav; počevši od zdravstva, obrazovanja, rada i, na koncu mirovinskog sustava. S obzirom na to, demografska problematika bi morala biti u temelju ukupnog razvoja Hrvatske, a niti jedna institucija u državi još uvijek nema odjel koji bi se time bavio - kazao je Šterc.

Demografi su, prema njegovim riječima, zaprepašteni "silinom iseljavanja ljudi iz Hrvatske", a podaci koje o tomu iznosi Državni zavod za statistiku, dodao je Šterc, nisu vjerodostojni.

- Prema njima, iz Hrvatske je lani otišlo 20.000 osoba, a samo ih se u Njemačku iselilo 50 tisuća. Gdje su Austrija, Irska, Kanada, Australija... Pokazatelji nam govore kako se godišnje iseli najmanje 65.000 ljudi, tako da Hrvatska, kad se još pribroji onaj prirodan pad, u godini ostane bez otprilike pola Splita - naglasio je Šterc i dodao kako prostor koji se prazni postaje otvoren za imigraciju, te će se, prema njegovim riječima, dogoditi supstitucija stanovništva, kao što je slučaj u nekim drugim europskim zemljama.

Kako bi se spriječio potpuni demografski slom, treba ići na stimuliranje, odnosno povećanje rodnosti. O tomu se, kako je istaknuo Šterc, počesto raspravlja kroz pitanje abortusa iako bi više pažnje trebalo posvetiti zaštiti žene, prije svega, ekonomskoj.

- Žena bi trebala imati potpunu sigurnost u ovom društvu, pa i kad ostane potpuno sama, bez partnera. Zar nas susjedna Crna Gora treba učiti kako se to radi?! Oni su, naime, uveli mjeru profesionalnog statusa za majke, a nešto slično u svojim zakonima ima i Poljska - kazao je ugledni demograf.

U svakom slučaju, njegov je zaključak da se "ova situacija više ne može mirno promatrati", te da je nužno donijeti strateške odluke kako bi se spriječio potpuni demografski slom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 11:24