StoryEditor
Splitlijeva opcija

Davor Matijević, SDP-ov kandidat za gradonačelnika: ‘Split mora biti po mjeri onih koji nisu elita nego radnici koji ne mogu kupiti stan.‘ Opleo i po Puljku, kaže da mu nekad i samilost izaziva

Piše Damir Šarac
16. svibnja 2022. - 10:37
Davor Matijević: Ako sam na išta ponosan u svom političkom djelovanju, onda je to upravo angažman u mom kvartu BlatinamaNikola Vilić/ Cropix

Davor Matijević (36), menadžer u firmi iz grupacije Raiffeisen banke pa u “Stano-upravi”, SDP-ov je kandidat za gradonačelnika Splita, poznat kao vrlo aktivan gradski vijećnik na društvenim mrežama, ali i u Kotaru Blatine-Škrape gdje je dva mandata predsjednik, dok je na gradskoj razini tajnik stranke.

Kaže kako je njegova prednost rad na terenu, na ulici gdje je suočen sa svakodnevnim problemima građana:

- Kotar je najniža politička razina, ali meni najdraža jer si najbliži sugrađanima. Zapravo je rješavanje kotarskih problema bio razlog moga ozbiljnijeg angažmana u politici. Najponosniji sam što sam spriječio da se sportsko-rekreacijski centar na Blatinama ne da privatniku u koncesiju nego sam ga sačuvao, obnovio i napravili smo najveći sportsko-rekreacijski centar u Splitu bez ijednog komercijalnog sadržaja.

Postavili smo umjetnu travu na nogometno igralište, napravili cageball, asfaltirali jedno košarkaško igralište, na drugo postavili gumeno-akrilnu podlogu, napravili street workout park, dva zjoga za balote, gradele, doveli smo vodu, obnovili ograde, zasadili stabla i ostao nam je još teniski teren koji namjeravam urediti do kraja godine. Uz to su djeca Blatina čak dvije godine imala besplatnu školu nogometa na terenima.

Budući da nam je nedostatak parkirališta veliki problem, u dogovoru sa “Split parkingom” smo za zadnju etažu u njihovoj garaži smanjili cijenu mjesečnog korištenja na samo 50 kuna, napravili 40 novih mjesta za vozila te privremeno Šimićevu ulicu prenamijenili u jednosmjernu kako bismo imali veći broj mjesta za parkiranje. Hoće li ostati jednosmjerna odlučit će građani Blatina na referendumu koji ćemo uskoro organizirati.

Na Blatinama je napravljen prvi vau-park u Splitu, uvodimo besplatan internet, imamo besplatnu teretanu u zatvorenom, svakog ljeta organiziramo kinoprojekcije, stand-up nastupe, a napravljeno je i niz manjih komunalnih zahvata koje nema smisla navoditi, ali su popravili kvalitetu života sugrađanima. Ako sam na išta ponosan u svom političkom djelovanju onda je to upravo angažman u mom kvartu.

Jednako bitni moraju biti Blatine i Slatine

Kako se to iskustvo može primijeniti na splitske probleme, koji su u prvom redu najniže razine, odnosno, komunalni?

- Upravo to smatram svojom najvećom prednošću jer sam pokazao da se može puno napraviti s malim sredstvima. Split nisu samo Marmontova i Riva i svaki dio grada mora nam biti jednako bitan neovisno jesu li to Slatine koje su dio Splita, a do kojih se putuje autobusom čak dva sata ili su moje Blatine.

I dalje imamo kvartove bez asfalta, kanalizacije, dječjih igrališta i sportskih terena, a svi pričaju samo o sjaju Rive. Želim da djeca sa Šina budu jednako bitna kao djeca sa Spinuta i da imaju iste uvjete odrastanja, a dokazao sam da se to može i sa sredstvima puno manjima od onih kojima raspolaže drugi grad u državi.

U vašem kvartu gotovo je nemoguće parkirati, zbog toga ste djelomično obustavili promet, a na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća i SDP je minirao kredit od 60 milijuna kuna za nove garaže?

- SDP je bio na sjednici do kraja i kvorum nismo rušili mi, a ovo je već drugi put da Split ostaje bez garaža zbog odluka obitelji Puljak. Marijana Puljak je srušila kvorum na zadnjoj sjednici mandata gradonačelnika Krstulovića Opare kad se trebalo glasati o tim garažama, a sad ta točka ponovno nije prošla jer je Ivica Puljak dao ostavku kada je procijenio da mu to najviše odgovara.

image

'Želim da djeca sa Šina budu jednako bitna kao djeca iz Spinuta i da imaju iste uvjete odrastanja', ističe SDP-ov kandidat 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Slažete li se s tvrdnjom da je Ivici Puljku Split tek odskočna daska za nacionalnu politiku?

- Pa on je to sam rekao na predstavljanju svoje kandidature na Markovu trgu u Zagrebu s porukom kako će on i Dalija Orešković zajedno mijenjati cijelu Hrvatsku. Split je tu nažalost usputna stanica, a trebao bi biti glavno odredište. Generalno smatram da se nepošteno ponio prema Splitu jer je dobio mandat kako bi razvijao grad, a on je to prokockao i fokusirao se na nacionalni uspjeh svoje stranke.

Puljak vas je optužio za uhljebljivanje u “Stano-upravi” gdje ste od njega tražili da postanete direktor?

- Svi njegovi politički suradnici u životu s vremenom pobjegnu od njega. Čovjek koji je jednog Jakova Prkića nazvao HDZ-ovim žetončićem dijeli etikete u maniri Željka Keruma i pritom nema problema s vrijeđanjem i javnom difamacijom bilo koga tko mu se suprotstavi pa makar i po pitanu vrijednosti ili ideja. Ne znam je li inače sklon lagati, ali meni je lagao, a i lagao je javnost kad je pričao o meni zbog čega sam ga i tužio za klevetu.

Đogaš najprije mora pobijediti sam sebe

Može li Zoran Đogaš u ovako kratkoj kampanji poraziti Puljka?

- Zoran Đogaš prvo mora pobijediti svoje nepoznavanje problema grada i neupućenost u funkcioniranje sustava što sad pokušava riješiti brzim tečajem. Poprilično hrabro se odlučio kandidirati svega dva mjeseca prije izbora bez ikakvog iskustva i žao mi je što se ponavlja loša praksa da gubimo dobre znanstvenike, a dobivamo loše političare. Koliko je nespreman za politiku, pokazuje i njegov komentar na upite o aferi koju je imao s nelegalnom gradnjom.

Rekli ste da Keruma uopće ne poznajete?

- On nema običaj dolaziti na sjednice Gradskog vijeća, a ja - iako volim punjene paprike - nemam običaj odlaziti u Rogoznicu. Stoga je sasvim logično da ga uopće ne poznajem. Sasvim sam zadovoljan tom situacijom.

Ivošević je vaš “stari drug” iz mladeži SDP-a?

- Radišan i inteligentan momak koji je nažalost nedorastao funkciji koju obnaša. Trud mu se ne može osporiti kao što ni on, a ni Puljak ne bi smjeli osporavati da je napravio grešku zbog koje mora snositi političku odgovornost. Pravomoćna optužnica je preveliki krimen, a kad se sjetim njegova moraliziranja ili moraliziranja Marijane i Ivice u nekim ranijim slučajevima, moram priznat da mi ih bude čak i žao.

image

'SDP se nakon Baldasarova mandata nikad nije oporavio, ali vjerujem da smo sad na pravom putu', kaže Matijević 

Joško Šupić/Cropix

Je li Ivo Baldasar “pokopao” splitski SDP? I on je na izborima bio nepoznati kandidat u političkom životu Splita baš kao i na zadnjim izborima Ante Franić? Kakve su to odluke?

- Nažalost SDP se nakon tog mandata nikad nije oporavio, ali vjerujem da smo sad na pravom putu. Usporedba Baldasara s Franićem nikako ne stoji jer je u trenucima kandidature Ivo Baldasar bio potpredsjednik SDP-a i gradski vijećnik.

SDP je griješio i nekad lutao u svojim odlukama i sve smo te greške skupo i plaćali, no uvjeren sam da je SDP danas jedina politička platforma na splitskoj političkoj sceni koja se zalaže za vrijednosti socijaldemokracije, brigu za običnog radnika ili obrtnika te brigu za ranjive skupine. To sam u konačnici i pokazao svojim inicijativama u Gradskom vijeću.

Micanje kioska umjesto ozbiljnih projekata

Vaš angažman u Gradskom vijeću osvjetlao je obraz splitskom SDP-u?

- SDP je uvijek imao dobre vijećnike, Goran Kotur i ja smo statistički imali najviše javljanja, ali i najviše predloženih inicijativa, a nikako ne smijemo zaboraviti ni našeg Joška Markića iz prošlog saziva. Zadovoljan sam svojim angažmanom u Gradskom vijeću, jer sam neke inicijative ipak uspio ostvariti poput ispravljanja nepravde da splitski paraolimpijci dobiju pločicu sa svojim imenom na Zapadnoj obali, povećao sam Fond za povećanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom, pokrenuo projekt izgradnje krematorija, pokrenuo projekt rušenja toplane na Blatinama kako bismo tu izgradili garažu, prihvaćena je inicijativa da Split zatraži od Županije da raspolažemo svojom obalom te mnoge druge...

Čega biste se najprije uhvatili u gradu kad biste bili izabrani za gradonačelnika?

- Promjenu stambene politike smatram prioritetnom jer nitko ne sagledava negativne posljedice turizma koja je uzrokovala da smo ostali bez 10.100 stanovnika u zadnjih deset godina dok su gradovi iz okruženja, poput Solina i Kaštela, rasli. To jasno govori da mlade obitelji ne mogu riješiti stambeno pitanje u Splitu, mlade obitelji ne mogu priuštiti život u Splitu. Predložio sam pet konkretnih lokacija za gradnju POS-ovih stanova, ali Splitu nedostaje tisuću stanova za dugoročni najam i barem dvije tisuće za prodaju po cijeni od 1350 eura po kvadratu.

Uz hitno rješenje pitanja parkinga na razini cijeloga grada, definitivno nam treba i promjena socijalne politike i malo više empatije za naše sugrađane. Smatram nepravednim što u Splitu umirovljenici prvi put nisu dobili uskrsnicu, što se ukinuo besplatan prijevoz slijepim osobama, što se ukinuo fond za jednokratne pomoći zbog kojih nismo mogli pomoći škveranima koji su tri mjeseca bez plaće. Iako su mojim prijedlogom osigurana sredstva u proračunu za subvencioniranje ugradnje liftova u stambenim zgradama, bivši gradonačelnik nije raspisao natječaj i ove godine neće biti subvencija.

image

Davor Matijević: Ako sam na išta ponosan u svom političkom djelovanju, onda je to upravo angažman u mom kvartu Blatinama

Nikola Vilić/ Cropix

Split se ne može iskobeljati iz komunalnog kaosa?

- Uvođenje reda smo podržali bez zadrške, ali to se kod nas tretira kao veleban uspjeh, a ne nešto sasvim logično i normalno. Ljuti me što smo u ovoj godini pričali samo o micanju kioska, a pritom apsolutno ništa nije napravljeno za završetak Žnjana, ništa po pitanju Istočne obale, ništa oko Strategije razvoja Splita do 2030. godine te su održane samo dvije sjednice Partnerskog vijeća koje tu Strategiju radi.

Nitko ne priča kako nemamo čistu vodu čim padne kiša jer nema pročistača, građani se desetljećima muče s izlazom iz luke, a imamo gotov projekt Građevinskog fakulteta. Ozbiljni novac troši se na krpanje prometnica umjesto da se planski obnavljaju i to u cjelokupnoj dužini. Prepušteni smo stihiji i preskupo to plaćamo.

Zbog čega bi građani trebali glasati za vas?

- Split mora biti grad po mjeri i onih koji nisu znanstvenici, intelektualna ili poduzetnička elita nego radnici koji zarađuju svoju plaću od nekoliko tisuća kuna od koje ne mogu u Splitu kupiti stan ili vraćati kredit. Bitne su medicinske sestre, učitelji, škverski radnici, zaposlenici javnih firmi, turistički djelatnici...

Nisu oni niža vrsta koja treba odustati od Splita jer ga sebi ne mogu priuštiti. Svojim volonterskim radom u kotaru ili kroz inicijative koje sam predlagao na Gradskom vijeću pokazao sam da mi je upravo do svih Splićanki i Splićana jednako stalo.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 14:16