StoryEditor
SplitZAVRŠENI SKRAĆENI PRAZNICI

Danima se pričalo o djeci koja će propustiti nastavu zbog skijanja, provjerili smo kakva je situacija u Splitu: Nismo mi na istoku grada visoko na toj listi, bolje da zovete 'elitnije' škole...

Piše Linda Perić
8. siječnja 2020. - 16:37

Velika većina splitskih školaraca jučer je ponovno sjela u svoje klupe nakon zimskih praznika, ovog siječnja skraćenih za jedan tjedan zbog jesenskog štrajka učitelja, odnosno potrebe za nadoknadom nastave.

Budući da se zna da neki građani nakon Nove godine uobičajeno odlaze na skijanje, otvoreno se negodovalo što prosvjetari zbog dana nastave izgubljenih u štrajku roditeljima i djeci “kradu” već tradicionalni “hrvatski skijaški tjedan”. Ravnatelji osmoljetki su, međutim, isticali kako će obiteljima s plaćenim zimovanjima izaći ususret, odnosno da će toj djeci opravdati izostanke tijekom sljedećih nekoliko dana.

Provjerili smo stoga kakva je situacija u splitskim osnovnim školama, odnosno jesu li razredna odjeljenja desetkovana potencijalnim izostancima malih skijaša.

– Kod nas nisu... Dobili smo, naime, petnaestak zahtjeva roditelja koji su najavili izostanak njihove djece iz škole tijekom ovog tjedna, te su zatražili odobrenje pisanim putem ili e-mailom. Sukladno Pravilniku o pedagoškim mjerama, mi ravnatelji imamo mogućnost opravdati izostanke učenika do pet dana, ali samo one koji su prethodno najavljeni.

Sve što je duže od pet dana ide na odlučivanje članovima Učiteljskog vijeća. Moj je stav da djeca slobodno idu na skijanje i da uživaju u zimskim radostima. Ako su učenici i roditelji imali razumijevanja za nas za vrijeme jednoipolmjesečnog štrajka, onda ga i mi moramo imati za njih i za njihove potrebe. Bitno je da je većina djece u školi i da će se nadoknada nastave odvijati normalno – smatra Marita Guć, čelnica Osnovne škole “Manuš”, u kojoj će prvi sljedeći predah djeca imati za Veliki petak prije Uskrsa, odnosno 10. travnja, na proljetne praznike neće ići, a nastavu će pohađati do 26. lipnja.

Ista je situacija i u osmoljetki na Mejama. Ravnateljica Majda Asanović ističe kako će se i kod njih početak drugog polugodišta odvijati normalno, bez većih najavljenih izostanaka osnovaca. Naime, nedolazak učenika koji idu na skijanje prijavilo joj je dosad dvadesetak roditelja.

– Očekivali smo da će ih biti i više... I među našim školskim osobljem ima onih koji su uplatili skijaške aranžmane upravo za ovaj tjedan, pa su ih morali otkazati. Nisu, dakle, samo roditeljima i djeci poremećeni planovi, jednostavno nitko nije mogao znati da će štrajk toliko dugo trajati – ističe Asanović.

Njezina kolegica Katarina Zelić, ravnateljica OŠ “Brda”, kaže nam kako će iz škole koju vodi, kako sada stvari stoje, izostati samo dva đaka zbog odlaska na skijanje.

– Nismo vam mi na istoku grada visoko na toj listi, bolje da zovete “elitnije” škole – našalila se Zelić.

Ispalo je, međutim, da ni u školi “Marjan” ove godine nisu pretjerano “ludi” za zimskim radostima na skijalištima u bližim ili daljim inozemnim destinacijama.

– Do prošlog petka nisam zaprimila ni jedan zahtjev roditelja, tako da bismo drugo polugodište trebali započeti u punom učeničkom sastavu, osim ako ne bude nekakvih nepredviđenih okolnosti poput prehlada, gripe i drugih bolesti. Tko zna, možda su se roditelji, na koncu, odlučili za odlazak na skijanje u nekom drugom, financijski povoljnijem terminu – kaže Zdenka Barović, ravnateljica OŠ “Marjan”.

‘Djecu se sada ne smije preforsirati pustim ispitima’

Roditelji se pribojavaju kako će, zbog kratkih predaha u drugom polugodištu i nagomilanog gradiva koje treba proći, njihova djeca biti preopterećena. Da takva bojazan nije sasvim neopravdana, govori i činjenica da su u pojedinim splitskim osnovnim školama u tjednu nakon završetka štrajka učenike odmah “bombardirali” testovima, umjesto da ih nakon stanke duge mjesec i pol puste da se prilagode i postupno vrate u radni ritam.

– To se jednostavno ne smije dogoditi – moji nastavnici znaju da djecu ne smiju preforsirati... Štrajk je trajao koliko je trajao i svi se moramo prilagoditi nastalim okolnostima – smatra Asanović.

 

#SKIJANJE#SPLIT#šKOLE#ZIMSKI PRAZNICI

Izdvojeno