StoryEditorOCM
Splitodluka gradskog vijeća

Danijela Ćukušić imenovana ravnateljicom 'Zlatnih vrata'; Kotur tijekom rasprave o (de)politizaciji iznio porazan detalj iz njenog programa

Piše Nikolina Lulić, Gabrijela radanović
2. svibnja 2019. - 13:33
vijece_sjednica2-170717-1

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća nešto prije 11 sati krenula je rasprava o imenovanju ravnatelja ili ravnateljice Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje 'Zlatna vrata'. Predloženo je da se za ravnateljicu 'Zlatnih vrata' imenuje Danijela Ćukušić.

Marijana Puljak je kroz raspravu podsjetila na gradonačelnikov program u kojem je najavljivao depolitizaciju kulture i zamolila ga da se 'usudi' pojaviti ispred vijećnika i pojasni svoj dio programa.

- Ovo je točka na kojoj se posebno vidi politička trgovina. Činjenica je da ne govorimo o stručnosti već o stranačkoj iskaznici - kazala je Marijana Puljak, čelnica stranke Pametno.

Iz vladajućeg HDZ-a odgovaraju da je Danijela Ćukušić kandidat s iskustvom i zadovoljava sve uvjete natječaja.

- Mene čudi da kolegica Puljak želi ovu priču politizirati, a ovdje je upravo riječ o depolitizaciji. Već smo imali ravnateljicu koja je politički došla na tu funkciju - između ostalog je kazao Petar Škorić, predsjednik kluba HDZ-a.

Martin Pauk je u raspravi rekao da ako politika postavi kandidata, onda nema govora o depolitizaciji kulture, jer ovo što Gradsko vijeće trenutno radi, dodaje Pauk, upravo je politizacija kulture i obrazovanja.

Goran Kotur iz SDP-a je istakao da je pročitao program kandidatkinje i prokomentirao jednu rečenicu.

- Ako su vam u programu pravopisne greške, ako ne znate da se Festival mediteranskog filma Split piše sa velikim slovom f, to znači da nikada niste pratili taj događaj - kazao je Goran Kotur u raspravi o politizaciji ili depolitizaciji kulture kroz koju je naglašavao da se treba pričati o kvaliteti kandidata, no duža rasprava se svela na zbrajanje godina političkog angažmana bivše ravnateljice Tamare Visković i kandidatkinje Danijele Ćukušić. 

19 ruku 'za'

Na kraju, vijećnici HGS-a, HDZ-a, Martin Mladen Pauk (Nezavisni za Hrvatsku) i Josip Markotić (Most) prikupili su 19 ruku za izglasavanje Danijele Ćukušić za buduću ravnateljicu te ustanove, a 10 oporbenih ruku, uključujući i vijećnike HNS-a, bilo je protiv takve odluke, dok su Ante Zoričić (Popravi grad) i Tonći Blažević (HSLS) ostali suzdržani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 17:18