StoryEditorOCM
Split‘NISU SUCI BOGOVI‘

Štrajkaju službenici na splitskim sudovima, traže veće plaće: ‘Baš me zanima tko će napisati tu presudu...‘

Piše Vladimir Urukalo
5. lipnja 2023. - 11:38

Dvjestotinjak službenika splitskog Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te Županijskog suda okupilo se u ponedjeljak u prostoru biblioteke na trećem katu zgrade splitskog suda kako bi u djelo proveli štrajk kojeg je pokrenuo Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. U praksi je to značilo da su sve najavljene sudske rasprave odgođene, a obavljali su se samo hitni poslovi poput privođenja sucu istrage, pritvorskih predmeta ili slučajeva koji su vezani za duševno oboljele osobe. Sve ostalo je stalo, nije se moglo na zemljišnik, po potvrde i slično.

Štrajkaši su na majicama nosili okrugle bedževe na kojima je pisalo "Štrajk", a bili su vrlo ustrajni u tome da neće odustati "ni pod koju cijenu" sve dok im Vlada ne poveća plaće za 400 eura. Dok se još nije znalo kakvu će odluku o legalnosti štrajka donijeti Županijski sud u Zagrebu okupljeni štrajkaši na drugom po veličini sudu u državi nestrpljivo su pogledavali na svoje mobitele tražeći bilo kakvu vijest o tome kako napreduju pregovori s Plenkovićem i je li štraj proglašen nezakonitim.

image

Dio zaposlenika splitskog Županijskog suda u štrajku

Vladimir Urukalo

- Ako nam zabrane pravo da se borimo za sebe, baš me zanima tko će napisati tu presudu - sarkastično nam je dobacila jedna službenica dok njena kolegica ističe kako je država pokušala "posvađati" službenike i namještenike jer je prije nekog vremena, kad je u prvi plan izbio problem nedostatka zapisničarskog kadra, samo njima podignut koeficijent kako bi se "ugasio požar". Ostalima, a radi se o vozačima, djelatnicima zemljišnika, računovodstva i svih ostalih sudskih službi, koeficijenti plaća nisu podizani te njihova plaća prosječno iznosi nešto više od 600-njak eura. Ljuti su i na potez Vlade koja je sucima, nakon "bijelog štrajka" povećala plaću za 600 eura jer i to dokazuje, kažu, da se vrši segregacija i potcjenjivanje.

- Da, suci rade odgovoran i težak posao i treba im odati poštovanje, ali nisu oni bogovi! Pa njima je sad plaća povećana onoliko koliko je nama osnovna plaća. Evo, napišite da mi otkazujemo natječaje za zapošljavanje službenika jer se nitko ne javlja na njih! Pa tko bi radio za 600-650 eura, tko? Kažu nam da se strpimo? A kome ćemo mi reći da se strpi kad nam dođu računi na naplatu svaki mjesec? - govore nam štrajkaši uglas. Kažu nam kako je na splitskom sudu zadnji ovakav štrajk vezano za povećanje plaća bio još 2005. godine te da je stvarno došlo vrijeme da "dignu glavu" i izbore se za svoja prava.

Ističu kako su, usprkos nekim naporima da ih se "razbije", jedinstveni i ustrajni u odluci da štrajkaju do ispunjenja svojih uvjeta i da imaju podršku i dijela sudaca splitskog Županijskog suda.

image

Dio zaposlenika splitskog Županijskog suda u štrajku

Vladimir Urukalo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:15