StoryEditor
SplitALARM

Danas je najveći postotak novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka pandemije. Dr. Karin: Ovo je vrlo zabrinjavajuće

9. listopada 2020. - 11:55

Današnji postotak od gotovo 14 posto novooboljelih od koronavirusa, u jednom danu, u odnosu na broj obavljenih testova na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ), najveći je postotak novooboljelih u jednom danu, u SD županiji, od početka pandemije koronavirusa.

Tu nam je informaciju potvrdila i prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

- Istina je i to je vrlo zabrinjavajuće. Nadam se da će ta brojka, odnosno taj postotak biti izuzetak i da ćemo već sutra imati manje novooboljelih. Mislim da ćemo danas obaviti preko 500 testiranja i prema sadašnjim pokazateljima brojka novooboljelih u postotcima će biti manja nego danas. No, nikada nije zahvalno predviđati broj novooboljelih, jer kada mislite da brojka novooboljelih nije velika, može se dogoditi da u "zadnjoj turi" testiranja svi testovi budu pozitivni, kazuje dr. Karin.

Ova jučerašnja testiranja koja su dovela do brojke od gotovo 14 posto novooboljelih u odnosu na broje testiranih, rađena su ciljano.

- Radilo se o prodoru koronavirusa u tri manje tvrtke (dvije na području Splita, jedna u Županiji), jednom amaterskom nogometnom klubu iz okolice Splita i nekoliko obitelji. Znali smo da će tamo biti pozitivnih. Brojka, odnosno postotak jest zabrinjavajuć i jedino što se možemo nadati je, da će brojke padati, kazuje dr. Karin.

A, da bi svi imali koliko-toliko mirnu predstojeću jesen i zimu, dok se ne pronađe "eliksir" protiv korone moramo se pridržavati epidemioloških mjera.

- U stvari borba protiv koronavirusa je vrlo jednostavna. Treba prati ruke, dezinficirati ih, nositi zaštitne maskice i držati socijalnu distancu. I to će dati rezultate u borbi protiv ovog neprijatelja, zaključila je prim. dr. sc. Željka Karin.

item - id = 1049708
related id = 0 -> 1146844
related id = 1 -> 1146850
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 01:14