StoryEditorOCM
SplitNA ZNANJE I RAVNANJE

Danas je na Marjanu održana presica o čuvenih deset borova, ‘prvih posađenih u zadnjih 30 godina‘: ‘To je bila probna sadnja, inspektori kažu i legalna, a u međuvremenu nismo posadili ništa‘

Piše Gabrijela Radanović
23. ožujka 2022. - 14:31

Anonimna prijava Šumarskoj inspekciji o ilegalnoj radnjama na Marjanu, epilog je sadnje deset stabala koja su 6. veljače ove godine osobno posadili gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević.

- Dobili smo odgovor inspektora da je to bila sasvim zakonita sadnja sukladno Zakonu o šumama i Zakonu o šumskom reprodukcijskom materijalu. Dakle, sve ovo što se odvijalo je bilo sukladno svim pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske - rekao je Stipe Mušura v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan. Nakon te "probne", a kako su utvrdili inspektori i legalne sadnje mladica bora, nije posađeno više niti jedno stablo.

- To je bila inicijalna sadnja deset stabala koja su bila predviđena Planom gospodarenja. Stabljike je doniralo Udruženje obrtnika Split. Pripremne radnje su napravile 'Dalmatinske šume', tvrtka koja je ovlaštena za to - obrazložio je Mušura. Prisnažio je Srđan Marinić, koordinator za Marjan koji je još jednom napomenuo kako je tad bila riječ o "probnoj sadnji".

- Nastupaju toplija vremena tako da sad nije pogodno za nastavak sadnje već će krenuti najesen kada ćemo pozvati sve građane i vas novinare da nam se pridružite u sadnji koja će se održati uz asistenciju ovlaštenih osoba - najavio je Marinić.

Vratimo se spornoj sadnji deset stabala na Marjanu koja je izazvala seriju medijskih napisa, a dovodila se u pitanje legalnost te način na koji je ova gradska vlast pristupila 'pošumljavanju', koje je Grad Split predstavio kao prvu sadnju u zadnja tri desetljeća.

Iako su to naoko sitnice, zanimljivo je da je vijest o "prvom stablu posađenom na Marjanu u posljednjih više od 30 godina" objavljena na Facebook stranici Grada, a ne Javne ustanove na čijem području se sadilo. Prema tome, sve je ukazivalo na političku promidžbu stranke na vlasti, a ne na organiziranu akciju u kojoj sudjeluje i Javna ustanova. Sporan je bio i sam tekst objave.

Pitali smo v.d. ravnatelja da nam prokomentira je li zbilja bila riječ o prvoj sadnji na Marjanu, kako je napisano na stanici Grada. Naime, nepobitna je činjenica da se i prije toga sadilo.

- Ja bi se zadržao samo na ovoj sadnji koja je bila predmet interesa Šumarskog inspektorata, a dokazano je da je sve bilo legalno - odgovorio je Mušura.

Raskol u Upravnom vijeću

Prisjetimo se da je nekako u ta doba krenuo i raskol u Upravnom vijeću Javne ustanove. Tomislav Tukić, smijenjeni predsjednik UV-a u razgovoru za "Slobodnu" je, između ostalog, rekao da niti on, niti čuvar prirode nisu bili obaviješteni "probnoj sadnji" mladica bora na Marjanu. Stipe Mušura, v.d. ravnatelja tvrdi da to nije točno.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Predsjednik Upravnog vijeća je znao, pored toga čuvar prirode je bio obaviješten, ja sam bio nazočan prilikom sadnje, kao i zaposlenici koji su tad dežurali u park-šumi - odgovorio je čelni čovjek ustanove. Isto nam je potvrdio i Srđan Marinić, koordinator za Marjan koji je, tvrdi, Tukića osobno obavijestio o sadnji.

- U četvrtak sam ja rekao Tukiću, ali je još uvijek bilo upitno hoće li se sadnja odviti ili ne, a čuvaru prirode je to ravnatelj rekao. Što je dalje trebalo? - time je Marinić potvrdio riječi Mušure.

Ravnatelj Javne ustanove nije htio komentirati nedavne prijave zbog neslaganja unutar Upravnog vijeća te sumnje u krivotvorenje zapisnika, jer je istraga u tijeku.

Da sumiramo, samo zbog opravdanosti i legalnosti sadnje deset borića, danas je sazvana konferencija za medije. Ne dovodeći u pitanje legalnost "probne" sadnje deset stabljika bora, ne možemo ignorirati činjenicu da je ista inspekcija godinama nadgledala gospodarenje Marjanom, a svih tih godina se nije legalno gospodarilo Marjanom.

Naime, od samog početka postojanja Javne ustanove nije postojao šumoposjednik koji je mogao ovlastiti odgovornu tvrtku za gospodarenje park-šumom. Bez obzira na to, Državni inspektorat, ondašnja šumarska inspekcija, nekako je nadzirao zakonito gospodarenje Marjanom.

Tek 2014. uočili da ipak postoji problem u neriješenim imovinskopravnim problemima i da sve to vrijeme ne postoji šumoposjednik koji je mogao naručiti izradu Programa gospodarenja. Dakle, trebalo im je ni manje ni više nego pet godine da to uoče. Zbog toga je upravo šumarska inspekcija dijelom odgovorna za propadanje Marjana koje se zadnji trenutak kako-tako spriječilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 15:03