StoryEditorOCM
SplitDI SI BIJA 3.2.2012?

Dan koji će Splićani godinama pamtiti; pao je legendarni snijeg, baš kao i neke antologijske izjave! Prisjetimo se...

Piše Milena Budimir
3. veljače 2023. - 07:33

Prošlo je punih jedanaest godina od "kijamet dana". Jednog običnog petka koji je osvanuo potpuno neobičan za grad koji na snijeg nije navikao.

Devet centimetara snijega na splitskim ulicama u dan je naraslo na povijesnih 25 (time je srušen rekord iz siječnja 1979. od 21 centimetara), što je snježnu čaroliju pretvorilo u noćnu moru. Opći kaos. Urnebes!

image

Riva za vrijeme snježne mećave 

Matko Biljak/Slobodna Dalmacija
image

Prokurative 

Duje Klarić/Cropix
image

Zaleđena Marmontova ulica 

Paun Paunović/Cropix

Naradila se ekipa Hitnog prijema u KBC-u, polomili se i stari i mladi, čak njih 770, škole prestale s radom, sudske rasprave zaustavljene, autobusi kasnili ili nisu ni krenuli, okovao nas led. Tražila se lopata više! I to nije vic, tako je uistinu bilo - niti jedne jedine lopate se po dućanima nije moglo naći.

Ondašnji nam gradonačelnik Željko Kerum proglasio je "snježni dan", zaustavio u radu sve gradske tvrtke, škole, vrtiće, pokazao u pravom svjetlu nepripremljenosti gradskih službi, koje su trebale biti spremne na izazove, ali nisu.

U svem tom neredu - Splićani su našli vremena za zafrkanciju, djeca za igranje, skijalo se po svim gradskim prometnicama, pa čak i na plaži Bačvice. Tako je legendarna fotografija Toma Dubravca uhvatila neuhvatljivo i spojila nespojivo - piciginaša i skijašicu u punoj opremi.

image
Tom Dubravec/Cropix

Iz tih dana pamtimo i genijalnu izjavu tadašnje predsjednice Gradskog vijeća, gradonačelnikove sestre Nevenke Bečić koja je svim sugrađanima poručila da su sami odgovorni ako im se nešto loše dogodi, jer ne trebaju izlaziti iz kuće, ako za to nema potrebe.

image

Ni 7. veljače nije bilo puno bolje - u KBC-u Split hospitalizirano je 500 građana koji su se polomili na zaleđenim ulicama

Zvonimir Barišin/Cropix

- Pa svi stariji bi trebali imati ili svoju djecu, a djeca su po zakonu dužna da skrbe o roditeljima, a ukoliko nemaju djecu, onda su mogli imati nećake ili nećakinje i tijekom života uspostavljat‘ s njima korektne odnose, a ako nemaju nećake i nećakinje imaju susjede, pa su trebali graditi dobrosusjedske odnose - "objasnila" je Bečić.

Tadašnje temperature ispod ništice, olujna i na udare orkanska bura - na današnji sunčani dan sa ugodnih 12 stupnjeva zvuči skoro nadrealno. A tako je prije jedanaest godina i bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:09